Hosams Abu Meri: Nākotnē būtu jāveido koalīcija ar "Saskaņu" • IR.lv

Hosams Abu Meri: Nākotnē būtu jāveido koalīcija ar “Saskaņu”

77
Foto: Ieva Čīka, LETA

Jāmainās gan “Saskaņai”, gan nacionālajām partijām

Valdība ar “Saskaņu” patlaban nav iespējama, bet nākotnē šī politiskā spēka ņemšana valdošajā koalīcijā stiprinātu Latvijas valsti, intervijā laikrakstam “Neatkarīgā” pauž no “Vienotības” saraksta Saeimā ar “mīksto” mandātu iekļuvušais libāniešu izcelsmes gastroenterologs Hosams Abu Meri.

Būdams pirmais arābs Latvijas Saeimā, viņš uzskata, ka kopumā Latvijā nav nopietnu etniskās diskriminācijas incidentu, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm. Nacionālo minoritāšu stāvokļa, cilvēktiesību jautājumos Latvijā nevarot runāt par kādu sliktāku situāciju nekā Eiropas Savienībā (ES) kopumā. Gluži otrādi – mazākumtautības šeit atrodas labākā situācijā nekā daudzās citās ES valstīs, uzskata Abu Meri.

Jautāts, vai pieder pie tā “Vienotības” spārna, kas saka, ka nekad nestrādās koalīcijā ar “Saskaņu”, jaunais Saeimas deputāts laikrakstam atbild noraidoši. “Es domāju, ka ar “Saskaņu” var strādāt kopā, un pieļauju, ka ne tagad, bet vēlāk tas arī noteikti notiks. Šobrīd tam traucē Ukrainas jautājuma dažādā izpratne, “Saskaņas” aplamā rīcība, nepārtraucot līgumu ar Putina “Vienoto Krieviju”, kā arī savulaik neviennozīmīgā rīcība latviešu valodas referendumā,” uzskata Abu Meri.

Taču viņš domā, ka nākotnē “Saskaņas” ņemšana koalīcijā stiprinātu valsti un nāktu par labu iekšējai drošībai. “Manuprāt, šādai koalīcijai būtu jāveidojas. Bet tam, protams, vajadzīgas divas puses: jāmainās gan “Saskaņai”, gan arī nacionālajām partijām jāsaprot, ka ilgstoši nevar turēt būtisku vēlētāju daļu tādā kā politiskā trimdā. Pagaidām gan es neredzu, ka abas puses būtu gatavas kompromisam,” intervijā “Neatkarīgajai” klāsta jaunais parlamentārietis.

Abu Meri atklāj, ka tuvāko desmit gadu laikā plāno aktīvi darboties politikā, bet diez vai valdības līmenī. Tomēr, ja partija piedāvātu veselības ministra amatu, sakot, ka neviens Latvijā negrib uzņemties šos pienākumus, viņš, visticamāk, piekristu.

Vaicāts, vai Saeimā organizēs Latvijas-Libānas sadarbības grupu, Abu Meri atbild apstiprinoši, norādot, ka tā ir viņa prioritāte. “Taču vēl es gribētu organizēt arī citas sadarbības grupas ar arābu valstu, ar Persijas līča valstu parlamentiem, jo šajās valstīs ir nozīmīgi investori, kuriem ienākot Latvijā, tiktu veicināta mūsu valsts ekonomiskā attīstība.”

Kā ziņots, Abu Meri 12.Saeimas vēlēšanās no “Vienotības” saraksta Rīgā startēja ar 17.numuru. Ar vēlētāju vilkto plusiņu atbalstu Abu Meri spēja pakāpties līdz 9.vietai, kas viņam deva iespēju iekļūt parlamentā, “Vienotības” ministriem uz laiku noliekot Saeimas deputāta mandātus.

 

Komentāri (77)

j_zalitis 07.11.2014. 11.02

Problēma ir tajā, ka krievu-latviešu šķirtnes diskusijās vienmēr tiek piesaukta Saskaņa.

Te ir 2 lieli pāpratumi:

1. Saskaņa NAV partija krieviem. Tā ir partija Kremlim. Krievu kā sabiedrības/iedzīvotāju intereses Kremlim ir “pie kājas”, kā pašā Krievijā tā ārpus tā.

2. Saskaņa nav pēdējā partija, par kuru balso krievvalodīgie. Ir iespējams pastāvēt partijai, kas ir dominējoši krievvalodīga, bet nav ārēju spēku vai pagātnes nostaļģijas ietekmē. Ar tādu partiju tad arī būtu vērts sadarboties.

Sadarbība ar Saskaņu nav nepieciešama, jo šī partija nepārstāv LV krievvalodīgo intereses, bet gan Kremļa.

Kad būs partija, kas pārstāvēs, tad arī runāsim.

+32
-4
Atbildēt

5

    edge_indran > j_zalitis 07.11.2014. 11.29

    ——-

    Gudrie mācās no Eiropas valstu kļūdām!

    France: police clash with protesters over activist death

    http://www.youtube.com/watch?v=B6sS8tuwm38

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > j_zalitis 07.11.2014. 14.04

    Kā,nav partijas,kas aizstāv krievu intereses?!Ir!

    Partijas Latvijas Krievu savienība programma LR 12. Saeimas vēlēšanās

    Mūsu partija aizstāv Latvijas krievu iedzīvotāju intereses. Uzdevums 12. Saeimas vēlēšanās – nodrošināt Latvijas krievu kopienas pārstāvību parlamentā. Mēs stiprinām pilsonisko sabiedrību, paplašinot bāzi esošas etniskās demokrātijas pārveidošanai par patiesu tautvaldību. Mēs panāksim šos mērķus, savienojot aktivitātes Saeimā un tiešas darbības masu akcijas.

    Mēs nemainām savus principus pret dalību varas struktūrās, bet esam atklāti dialogam ar visām partijām, ar kurām ir iespējams sadarboties mums svarīgajos jautājumos: no cilvēktiesībām un krievu iedzīvotāju vajadzībām līdz ekonomikai un cīņai pret korupciju.

    Latvijas Krievu savienība iestājas par visu cilvēku līdztiesību neatkarīgi no viņu izcelsmes un dzimtās valodas. Nepieciešams izslēgt no likumiem aizliegumus nepilsoņiem strādāt noteiktās profesijās un nepamatotas prasības valsts valodas prasmes jomā. Jāīsteno mazākumtautību pārstāvības valsts un publiskajās struktūrās palielināšanas programma.

    Mūsu mērķis ir panākt oficiālās valodas statusu krievu valodai. Mēs iestājamies par krievu valodas lietošanu iedzīvotāju saskarsmē ar valsts un pašvaldību iestādēm, sniedzot informāciju iedzīvotājiem, izglītības un patērētāju tiesību aizsardzības jomā. Jānodrošina apstākļi izglītības sistēmas krievu valodā attīstībai – no bērnudārziem līdz augstskolām.

    Lūk,ar ko jāsadarbojas Abu Merim.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    sniega_roze > j_zalitis 07.11.2014. 20.33

    Nu tā nu gan nav. Saskaņa mobilizē mazāk par trešdaļu krievu elektorāta! Paskatieties datus un tendences. Otra trešdaļa nav izlēmusi vai neredz piedāvājumu un neiet vēlēt. Es domāju, ka Vienotība un ZZS, paņem atikušo tikpat no šī paša elektorāta. Latvijā jau Saskaņas elektorāts galvenokārt ir Maskavas kontrolēto TV staciju skatītāji un pati partija faktiski ir Kremļa politprojekts, lai tiktu LR valdībā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    uldis_rats > j_zalitis 07.11.2014. 12.17

    Latvijā vispār nebūtu jābūt kaut kādām īpašām atsevišķas mazākumtautības interesēm. Ir kopējās Latvijas pilsoņu intereses (neatkarīgi no tautības), latviešu kultūras intereses un mazākumtautību kā kopuma atbalsta intereses, bet nevis kaut kādas īpašas privilēģijas kādai atsevišķai mazākumtautībai. Normāli būtu partija, kura pārstāv mazākumtautības (bet vēl lielākā mērā tai būtu jāpārstāv Latvijas pilsoņu intereses!) kopumā, nevis cīnās par latviešu kultūras lomas samazināšanu Latvijā un citas kultūras privilēģijām (attiecībā pret citu mazākumtautību kultūrām)

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    Austras koks > j_zalitis 07.11.2014. 11.10

    Nevajag teoretizēt. Faktiski viss krievvalodīgais elektorāts balso par Saskaņu, un gandrīz visi ļoti labi saprot, ka tā ir kremļa partija. Un to viņi arī grib, lai tā būtu kremļa partija. Tā kā liela kaut kāda krievvalodīgo partija, kas nebūtu orientēta uz kremli, Latvijā nav iespējama.

    Kolonisti ir un paliek kolonisti savā mentalitātē, lai kādā paaudzē viņi būtu.

    +24
    -5
    Atbildēt

    0

WAT 07.11.2014. 11.43

Piekrītu, Zālīša kngam!

Tas viss ir pasaules kontekstā, tagad moskovīti ( caur nom..zušiem Rietumiem) uzkurbulējuši ANO “ekspertus” par bezvalstniekiem Baltijā( īpaši LR, kur 280k neļaužu ir vērā ņemams ierocis demokrātijas apstākļos), tie nu ņemas pamācīt LR varas partijas ,kas nu būtu jādara, lai “apmierinātu moskovītu lāci” un pašiem Rietumiem nebūtu jāatsakās no savām gešeftēm ar vaņkām.

Tad nu V,kā Rietumu partneru stutētā partija arī irš to ko tiem virsvadība klārē, un protams to dara mute, kam nav liels risks atrauties ZRP garā.

Vārdu sakot droši saku, mazākā kustība no V muskovītu virzienā(kas ir SC, kā jeģinorosu meitasorganizācija), un viss beigsiet tikpat ātri un bēdīgi kā ZRP.

Ja V cer ka kādreiz SC būs sabiedrotais pret vecajiem korumpantkomuņāgām no LR perifērijām-ZZS, tad jāsaka ,ka laikam viņi ir akli, SC ir vēl skarbāki korumpanti aiz nacionālajām īpatnībām, un to var lieliski redzēt praksē SC pārvaldītajās pašvaldībās.

Vārdu sakot V dikti riskē ar šādu retoriku ( draudzība ar muskovītiem), kaut vai no šādas malējas mutes, ceru no savas puses kāds V centrālais tomēr publiski pateiks, ka šis tomēr ir Abu Meri individuālais viedoklis, nevis partijas, pretējā gadījumā viens pateiks, otrs pateiks, trešais un viss “welcome, ZRP fate” ar visu to ,ka centrālie ļautiņi par šo tēmu nerunās.

+21
-2
Atbildēt

4

    meeerin > WAT 07.11.2014. 18.35

    vai nav dīvaini, ka arī sc ir tieši tāda pat nostāja pret v?…..nevienu citu tie nelamā un nemēģina diskreditēt tik kareivīgi, kā tieši v….tas par kaut ko liecina, vai ne?

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    v_rostins > WAT 07.11.2014. 12.43

    WAT

    V nav oga , neviens to nav teicis ( mazākais ļaunums).

    ________________

    Dombrovskis, Pabriks, Kampars, Kozlovskis, Rinkēvičs un Matīss ir latviešu valsts pastāvēšanas lielākie draudi.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    v_rostins > WAT 07.11.2014. 11.50

    WAT

    Ja V cer ka kādreiz SC būs sabiedrotais pret vecajiem korumpantkomuņāgām no LR perifērijām-ZZS

    ______________

    Vienotības korumpantkomuņagas jau sen sit pušu sugasbrāļus Kalvīš-Šļeser-Godmaņ bandu. Jau tikai par vienu: LM, PV vai “gudrona dīķu”, afēru viņus visus varēja godīgi norakt Getliņos.

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    WAT > WAT 07.11.2014. 12.27

    Pēc retorikas spriežot, Viesturs Vecbaštiks? Nāciet nu ārā no “skapja”.

    V nav oga , neviens to nav teicis ( mazākais ļaunums).

    Būtiski ZZS ir lauku komuņāgu nomeklaturščiku-komsomoļcu-hozaistveņņiku un to atvašu banda ( vienīgais to labums ,ka tie tiešām lielākoties ir nacionālkomuņāgi, akcentēju nacionāl, un tikai tāpēc var būt valdībā), ar visu sovoka attieksmi pret saimnieciskajām lietām, kas ir kategoriski , vismaz man , nepieņemamas.

    Jūsu definētās lietas tika kārtotas daudz klusākos un tālākos kabinetos, (nebūt ne noteikumus diktējot V), nekā valdība un to nu Jums būtu jāzina…

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

klejotājs 07.11.2014. 10.58

atnāk arābs un sāk latviešiem skaidrot kā ar krieviem dzīvot, lai viņš arābiem skaidro kā ar Izraēlu draudzēties, nepareizā parlamentā ieticis :)

+26
-11
Atbildēt

10

    Valdis Eiserts > klejotājs 07.11.2014. 15.04

    lasīt: JĀNIS VESELIS – ZEMES ATJAUNOTĀJI.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > klejotājs 08.11.2014. 12.11

    Neviens klimpa, kurš licis mīnusus komentāram par Zemes atjaunotājiem nav pazīstams ar Jāni Veseli. Tāda mums kibersaruna IR.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > klejotājs 07.11.2014. 12.19

    Atvaino, saprotu, ko tu gribi teikt, bet, nevaru tam piekrist.

    Ja cilvēks zina valodu, ir Latvijas pilsonis, tie paši latvieši ievēlēja viņu par deputātu ( nevis izsvītroja, kā, piemēram, Āboliņu), tad kāpēc gan viņš nedrīkst izteikt savas domas par jebko, tikai tāpēc, ka viņš šeit nav piedzimis, un viņam neviens PSRS laikos nav represēts?

    Ja reiz tā, tad mums jāpieņem kāds speciāls likums, ka ir “pirmās šķiras”, un “otrās šķiras” pilsoņi, un ka “otrās šķiras” pilsoņus Saeimā ievēlēt nedrīkst, un, ja nu viņi tur pēkšņi ievēlēti, tiem jātur mute ciet.

    +11
    -13
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > klejotājs 07.11.2014. 11.01

    Manuprāt, viņa tautībai nav nekāda nozīme, viņš ir Latvijas pilsonis un deputāts, un ar to pietiek.

    +12
    -13
    Atbildēt

    0

    aivarsk > klejotājs 08.11.2014. 13.06

    eiserts lasīt: JĀNIS VESELIS – ZEMES ATJAUNOTĀJI.

    _______________________

    Veselim tāda darba nav. Ir “Tīrumu ļaudis”

    “Zemes atjaunotāji” ir Aleksandram Grīnam.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > klejotājs 07.11.2014. 13.49

    Ja runājam par tautību, nav nozīmes. Ja runājam par kultūru, puisis vāji slēpj pārākumu (iedomātu). Tad būtu piemērots brīdis pārfrāzēt BALTO TUKSNEŠA SAULI: BALTIJAS VALSTIS IR SMALKA SPĒLE – TĀS JUMS NAV VISS KĀDI EMIRĀTI.

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

    klejotājs > klejotājs 07.11.2014. 12.45

    dzeris >>Saeimā ievēlēt nedrīkst, un, ja nu viņi tur pēkšņi ievēlēti, tiem jātur mute ciet.

    tāpēc jau Cilēvič, mirskis, kabanovs, urbanovič runā daudz. Nesatraucies, Meri ir patālu no Latvijas izjūtas. Kad pienāks laiks, pēc 100 gadiem, varbūt latvieši balsos par SC, šobrīd Maskava grib Latvijai tautas vēlētu prezi. Uzbrukums turpinās, nemēģini vārdu gudrībās ieslīkt, dažreiz Tu tīri sakarīgi spried :)

    +14
    -8
    Atbildēt

    0

    ierados > klejotājs 07.11.2014. 16.43

    Atradās arī izsvītrotāji. Es viņiem piekrītu, jo par agru viņam šeit tādas pareizas gudrības bīdīt. Lai sagaida sākumā kad pūcei aste uzziedēs, pēc tam, varbūt, saskaņa izrādīs kādu pazīmi kustībai Abu Meri kunga vēlamā virzienā.Kāds naivums nesaprast, ka saskaņa ir dzemdēta nesaskaņas uzturēšanai.

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

    klejotājs > klejotājs 07.11.2014. 11.55

    dzeri, tas jau būtu pareizi ko tu saki iekš ASV un kādā citā nostabilizētā demokrātiskā Eiropas valstī, bet

    šeit kā Tu pats zini ir atšķirīga situācija. šeit mūsu valsts ir gandrīz vai kara stāvoklī, okupantiem ir likumīgi atļauta Latvijas valstij naidīga partija kura darbojās pēc Maskavas norādījumiem un Maskavas interesēs. Abu Meri [Abum Merim] šeit nav vecvecāki apšauti, izputināti un uz Sibiriju aizsūtīti + viss pārējais kas latviešiem bijis jāpārdzīvo. Viņam, Meri arī šeit nav atņemtas olīvu birzes un vecvecāku mājas pie Jafas. Gan jau latvieši tāpat bez viņa palīdzības zinās ja būs pienācis laiks balsot par saskaņas centru.

    +19
    -8
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > klejotājs 07.11.2014. 13.44

    Dzeri.Ja cilvēks zina valodu, ir Latvijas pilsonis, tie paši latvieši ievēlēja viņu par deputātu ( nevis izsvītroja, kā, piemēram, Āboliņu), tad kāpēc gan viņš nedrīkst izteikt savas domas par jebko…+++ Var izteikt savas domas, kādēļ ne? Tikai, ja LR pilsonis piedalās vēlēšanās, tad viņam par tik svarīgu jautājumu, kā sadarbība ar Kremļa lobijiem Latvijā, ir jāizsakās pirms vēlēšanām, nevis pēc.

    Piemēra pēc, ja Abu Meri šādu viedokli būtu izteicis pirms vēlēšanām, es savai meitai nebūtu ieteicis pielikt viņam plusu, kurš šobrīd viņam palīdzēja iekļūt Saeimā. Un tā tie plusi un mīnusi salasās …:)

    +20
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu