"Citadeles" investoru vidū ir gan bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs, gan Ēģiptes miljardieris • IR.lv

“Citadeles” investoru vidū ir gan bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs, gan Ēģiptes miljardieris

44
Foto: Ieva Čīka, LETA

Pārdošanas cena gan var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem

Bankas “Citadele” jaunie īpašnieki šodien oficiāli publiskojuši investoru vārdus – viņu vidū ir gan bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Pols Volkers, gan Ēģiptes miljardieris Nasevs Saviris, vēsta LETA.

Investoru vidū ir arī ASV investīciju bankas “Allen & Company” izpilddirektors Stenlijs Šūmans, ASV investīciju kompānijas “Cramer, Roshental & McGlynn” līdzdibinātājs Džeralds Krāmers, kanādiešu fonds “Vealhouse Capital Management”, centra “Belfer Center for Science and International Affairs” direktors Graiems T.Alisons, Kanādas ilgtspējīgās attīstības tehnoloģijas padomes priekšsēdētājs Džeims L.Basili, Metjū O.Digs, kurš bijis “Copeland Corporation” prezidents, Danandžaja Dvivedi, kurš bijis bankas “Šinsei” korporatīvais izpilddirektors, “EMS Capital LP” pārstāvis Edmonds Safra, Džeimss E.Stenlijs, kurš ir vadošais partneris “BlueMontain Capital”, uzņēmumu “Wolfensohn Fund Management” un “Wolfenson&Company, LLC” priekššēdētājs Džeims D.Volfensons, uzņēmums “Baupost Group”.

Šie investori iegūs 52,6% bankas “Citadele” akciju, bet “Ripplewoods Advisors LLC” piederēs 22,4% akciju. Savukārt Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabās 25% bankas kapitāldaļu.

Bankas “Citadele” investoru vārdus šodien preses konferencē atklāja “Ripplewood Advisors LLC” izpilddirektors un dibinātājs Tims Kolinss.

Kā ziņots, 5.novembrī tika parakstīts līgums par valstij piederošo bankas “Citadele” akciju pārdošanu 12 starptautisku investoru grupai un “Ripplewoods Advisors LLC” par 74 miljoniem eiro. Pārdošanas cena gan var mainīties atkarībā no bankas darbības rādītājiem līdz šā gada beigām, salīdzinot ar plānotajiem rādītājiem. Galīgā cena tiks noteikta 2015.gada pirmajā ceturksnī. Visi ieguvumi no iespējamās cenas korekcijas tiks ieguldīti bankas kapitālā.

Līgums paredz, ka “Ripplewood” un investoru grupa nedrīkstēs vismaz divus gadus pārdot banku.

Darījuma nosacījumi paredz, ka investori un ERAB palielinās bankas kapitālu par desmit miljoniem eiro.

Bankas pārdošanas darījums noslēgsies 2015.gada pirmajā ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošo uzraudzības iestāžu apstiprinājums.

Banka “Citadele” darbu sāka 2010.gada augustā pēc valsts pārņemtās “Parex bankas” restrukturizācijas veiksmīgas pabeigšanas, kuras laikā toreizējās “Parex bankas” labie aktīvi tika pārnesti uz jaundibināto banku “Citadele”.

Šī gada trešo ceturksni “Citadeles” koncerns noslēdza ar gandrīz 23 miljonu eiro neauditēto peļņu, kas ir par 56% vairāk nekā 2013.gada attiecīgajā periodā. Šogad trīs ceturkšņu laikā “Citadele” parakstīja kredītu līgumus par 157 miljoniem eiro, bankas kredītportfelim sasniedzot 956 miljonus eiro.

 

Komentāri (44)

Absints 07.11.2014. 15.01

Te man daži pārmet, ka neizsakos par Citadeles pārdošanu. Neizsakos tāpēc, ka man ir par maz informācijas un zināšanu, lai kaut kādam secinājumam būtu pamats. Manuprāt, ar pārdošanas procesiem tomēr būtu jānodarbojas profesionāliem ekonomistiem un finansistiem,un ne diletantiem – lietpratējiem no malas, kā man.

Tomēr, ja esmu sācis rakstīt, varu izteikt savus virspusējos iespaidus:

– arī man liekas, ka Bankas pārdošanas cena ir par mazu. No otras puses Parex glābšanas brīdī bija jāglābj valsts (skolotāju un ierēdņu algas, piemēram), jānovērš valsts defolts, un tajā brīdī neviens nedomāja ne par bankas sadalīšanu, ne par to, par cik nodalīto daļu varēs pārdot. Protams var strīdēties, kā tas tika izdarīts, vai labi vai slikti, bet atkal – nejūtos te pietiekami komponents, lai spriestu. Toties zinu, ka pēc kaujas visi gudri vicināties ar kulakiem. Gateru strādnieki un attīrīšanas iekārtu operatori tagad ļoti labi zin, kā toreiz vajadzēja darīt..

Citiem vārdiem – iztērētā summa nav atgūstama, cena būs zemāka par iztērēto, jebkurā gadījumā.

– otrs – vai nav tā, ka šobrīd nepārdodot banku, nedabūsim neko? Tāpēc jebkura summa, dabūta par banku, būs lielāka par i. Es neesmu sazvērestības teoriju piekritējs, tāpēc man šķiet, ka banka ir jāpārdod pēc iespējas ātrāk, par summu ko var reāli iegūt. Citādi gaidīt uz labo Amerikas onkuli ar lielo maku varēsim bezgalīgi.

+4
-1
Atbildēt

3

Piligrims 07.11.2014. 14.41

A kāpēc par kapeikām neuzvārīties uz padumjo letiņu rēķina? Aizvakar Krustpunktā bija laba līdzība – tiek pārdots maks ar ~30 naudiņām iekšā(šī gada prognozētā peļņa) par ~70 naudiņām. Pēc pāris gadiem visi jau savus ieguldījumus ar uzviju būs dabūjuši atpakaļ un vēl būs vesela banka ko uzsist gaisā. Neslikts bizness.

+3
-3
Atbildēt

0

v_rostins 07.11.2014. 12.46

Cik daudz miljardieriem vajadzēja samesties, lai čekas uzdevumā nopirktu vienu Citadeli!!!

+3
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu