ASV republikāņi pārņem kontroli pār Senātu • IR.lv

ASV republikāņi pārņem kontroli pār Senātu

10
Par Senāta vairākuma līderi kļūs ietekmīgais republikānis Mičs Makonels. Foto: EPA/LETA

Republikāņi pirmo reizi kopš 2006.gada kontrolē abas Kongresa palātas

Otrdien notikušajās ASV Kongresa vēlēšanās republikāņi pārņēmuši kontroli pār Senātu, liecina sākotnējie rezultāti.

Republikāņi no demokrātiem jau pārņēmuši vismaz septiņas vietas Senātā un tagad kontrolē vismaz 52 no 100 senatoru vietām, sakaujot demokrātus Ziemeļkarolīnā, Arkanzasā, Kolorādo, Montānā, Dienviddakotā, Aiovā un Rietumvirdžīnijā, ziņo LETA/Reuters/AFP.

Vēl tiek gaidīti rezultāti no vairākiem štatiem, kuros notiek sīva cīņa, un republikāņi pirmo reizi kopš 2006.gada kontrolē abas Kongresa palātas, kas sarežģīs prezidenta Baraka Obamas atlikušos divus gadus amatā.

Sākotnējie rezultāti liecina, ka republikāņi arī palielinājuši savu pārsvaru Pārstāvju palātā, kuru viņi kontrolēja no 2010.gada. Telekanāls “CBS News” prognozē, ka republikāņi kontrolēs 245 no 435 vietām Pārstāvju palātā.

Kontroles iegūšana pār Senātu liecina par “prezidenta [Baraka] Obamas neveiksmīgās politikas noraidīšanu”, paziņojusi republikāņu partija.

“Republikāņiem ir dota iespēja vadīt valsti labākā virzienā un republikāņu Pārstāvju palāta un republikāņu Senāts ir gatavi ieklausīties amerikāņu tautā. Mēs ceram, ka prezidents Obama arī to darīs,” pavēstīja partijas priekšsēdētājs Reinss Prībuss.

Par Senāta vairākuma līderi kļūs ietekmīgais republikānis Mičs Makonels. “Šis eksperiments ar lielo valdību ir pārāk ieildzis. Ir laiks doties jaunā virzienā,” saviem atbalstītājiem paziņoja Makonels pēc uzvaras Kentuki štatā. Taču viņš arī norādīja – lai arī reti tiekas ar prezidentu aci pret aci, “mums ir pienākums strādāt kopā jautājumos, kuros mēs varam vienoties”.

Līdzšinējais Senāta vairākuma līderis demokrāts Herijs Rīds, kurš to kontrolēja kopš 2007.gada, apsveicis republikāņus ar uzvaru. “Vēlētāju vēstījums ir skaidrs: viņi vēlas, lai mēs strādātu kopā,” paziņoja Rīds. “Gaidu kopīgu darbu ar senatoru Makonelu, lai sakārtotu lietas vidusslānim.”

Republikāņiem iegūstot kontroli pār abām Kongresa palātām, vairākas Obamas un demokrātu prioritārās ieceres, visticamāk, tiks atbīdītas otrajā plānā, tostarp minimālās algas palielināšana, vides aizsardzības jautājumi un kampaņa par vienlīdzīgu samaksu sievietēm.

Republikāņi arī centīsies atcelt Obamas veselības aprūpes reformas un enerģētikas nozari regulējošos noteikumus, kā arī varēs bloķēt viņa izvirzīto kandidātu iecelšanu tiesu sistēmas un citos augstos amatos.

Republikāņi arī guvuši labus panākumus štatu gubernatoru vēlēšanās, uzvarot Floridā, Viskonsinā, Teksasā un citviet.

ASV Kongresa vēlēšanās tika pārvēlēti visi 435 Pārstāvju palātas locekļi, kā arī 33 no 100 ASV senatoriem.

 

Komentāri (10)

Absints 05.11.2014. 10.47

Esmu reiganomikas piekritējs, kuras uzstādījumi faktiski ir pretēji Obmas politikai. Ronalds Reigans bija republikānis…

Domāju, ka tas ,kas tagad notiek ASV, ir zināmas tendences pazīme. Viss dzīvē notiek pēc svārsta principa, un pēdejā laikā valstu politika lielā mēra bija vērsta uz lumpenizāciju un sabiedrības ohlokratizāciju. Tagad, izskatās, vārsts sāk svērties uz pretējo pusi. Parasti viss sākas ASV, un tad izplatās pa pārejo pasauli.

+4
0
Atbildēt

0

LoveLove 05.11.2014. 12.15

Tas, ka republikāņi pirmo reizi pēdējo astoņu gadu laikā pārspēj demokrātus, ir arī prezidenta Obamas politikas kritisks novērtējums. Atzinīgi vērtējot atsevišķas Obamas iniciatīvas iekšējos jautājumos (veselības aprūpē, enerģētikas uzraudzībā), viņa neienteresētība ārpolitikā, īpaši Eiropas jautājumos, un neizlēmība pašreizējos apstākļos ir bīstama. Republikāņi šajā ziņā vienmēr bijuši rīcības cilvēki.

+3
0
Atbildēt

0

Putlers 05.11.2014. 10.26

Nekad neesmu varējis ciest republikāņus, bet iespējams, ka tā arī labāk.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu