"Kašķīgā sapulcē" pārvēl Mākslinieku savienības vadību • IR.lv

“Kašķīgā sapulcē” pārvēl Mākslinieku savienības vadību

16
Biedrības "Latvijas Mākslinieku savienība" prezidents Igors Dobičins piedalās biedrības atkārtotajā ārkārtas kongresā. Foto: Ieva Lūka, LETA

LMS locekle Solveiga Vasiļjeva uzskata, ka kongresā viņai nav bijis ļauts izteikties

Sestdien Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) ārkārtas kongresā ievēlēta jaunā organizācijas valde, bet valdes priekšsēdētāja amatu saglabājis tēlnieks Igors Dobičins.

Dobičins aģentūrai LETA stāstīja, ka LMS kongress noritējis demokrātiski un visiem savienības pārstāvjiem esot ļauts izteikties, tikmēr cita LMS locekle Solveiga Vasiļjeva uzskata, ka kongresā viņai nav bijis ļauts izteikties, jo piekļūšanu mikrofoniem regulēja nolīgti sargi.

Vasiļjeva stāstīja, ka vakardienas kongress ticis nofilmēts, tādējādi būšot pieejami pierādījumi, kā tikušas ierobežotas viņas tiesības izteikties. Vasiļjeva norādīja, ka Augstākās tiesas spriedumā atzīts, ka 2011.gadā toreizējā valdes priekšsēdētāja Mārtiņa Heimrāta vienpersoniski sasauktais kongress bijis nelikumīgs un līdz ar to arī visi tajā pieņemtie lēmumi ir nelikumīgi, tostarp ievēlētā valde un tās priekšsēdētājs, par kuru tolaik tika ievēlēts Dobičins.

Latvijas Uzņēmumu reģistrs esot atjaunojis amatā iepriekšējā sasaukuma valdi, bet šī valde neesot iepazīstināta ar ārkārtas kongresam savāktajiem LMS biedru parakstiem, statūtu grozījumu projektu, šo grozījumu autoriem, kā arī trīs gadu laikā – no 2011.gada līdz 2014.gadam – “nelikumīgi pieņemtajiem lēmumiem”, teica Vasiļjeva. Nedēļas nogalē notikušais attiecīgi esot uzskatāms par pseidokongresu jeb informatīvu LMS biedru sapulci.

“18.oktobrī, pirmajā sasauktajā ārkārtas kongresā, man tika atslēgts mikrofons un brutālā veidā liegta iespēja atnākušos LMS biedrus informēt par Augstākās tiesas lēmumu,” pastāstīja Vasiļjeva, tāpēc viņa aicina pievērst uzmanību notikumiem LMS kā spilgtam gadījumam, kad likumu nepilnības ļāvušas organizācijas vadībai darboties savās, nevis visu LMS biedru interesēs.

Dobičins apšauba Vasiļjevas teikto, sakot, ka pašlaik ir “citi laiki un demokrātiskā ceļā ievēlēta jauna valde”. Viņš skaidroja, ka Vasiļjevai, tāpat kā pārējiem LMS pārstāvjiem, kongresa laikā ir bijis ļauts izteikties, vienīgi “starpsaucieni nav bijuši vietā”, tāpēc ticis regulēts izteikšanās process.

“Vasiļjevai bija iespēja skaidrot savu nākotnes redzējumu kā izvirzītajam valdes kandidātam,” sacīja Dobičins. Vasiļjevas pārstāvētās puses neapmierinātību ar LMS notiekošo Dobičins skaidroja ar to, ka “katrs LMS pārstāvis redz sevi kā ļoti izcilu un ievērojamu”, kā rezultātā “katrs mēģina savu super ego aizstāvēt kā var”.

Komentējot tiesas lēmumu, Dobičins sacīja, ka tā aktualizēšana pašlaik “ir ļoti jocīga”, jo teorētiski tas izklausās pamatoti, bet reāli tas pašlaik neko nevar ietekmēt, jo “pagātnē notikušās izsoles nevar atcelt un uzgleznotās gleznas izdzēst”.

1.novembra ārkārtas kongresā tika ievēlēta LMS valde septiņu cilvēku sastāvā. Tajā turpmāk strādās Inguna Irbe, Diana Laguna, Inga Brūvere, Bruno Strautiņš, Inita Reimandova, Tālivaldis Muzikants, bet par LMS valdes priekšsēdētāju atkārtoti ievēlēts tēlnieks Dobičins. Savukārt LMS revīzijas komisijā ievēlētas Inita Ēmane, Ilze Lībiete un Helga Jaksone.

LMS ir 1941.gadā dibinātās Latvijas PSR Mākslinieku savienības un Latvijas PSR Mākslinieku savienības Mākslas fonda, kā arī sabiedriskās organizācijas “Latvijas Mākslinieku savienība” mantas, tiesību un saistību pārņēmēja.

LMS ir profesionāla radoša organizācija vizuālo mākslu jomā.

 

Komentāri (16)

klusais 02.11.2014. 16.59

Varēs ieiet vēsturē ne ar darbiem , bet ar kašķiem :)

+4
0
Atbildēt

0

kleo 02.11.2014. 20.27

Radošā inteliģence, nožēlojami.

+3
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > kleo 03.11.2014. 08.10

    Vārds „inteliģence” attiecināts uz cilvēku grupu, nevis īpašību, nožēlojami ir vienmēr. Drīzāk lamuvārds, kā pieklājīgs apzīmējums.

    Sarkanajā mitoloģijā tā skaitās starpslānis starp patiesām šķirām, tipisks krievu kultūras radīts formulējums. PSRS bija ne vien radošā, bet arī „tehniskā”, un pat „militārā inteliģence” – tur skatīja tos, kam uz pagoņiem zvedočkas, pat mazās.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

morgenstern 02.11.2014. 17.16

Par ko tāda plēšanās?! Kas, savienība kādas licences par tiesībām mālēt un lipināt pārdod, vai?

+1
0
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu