"Ripplewood" apgalvo, ka piedāvājums "Citadeles" iegādei joprojām ir spēkā (papild.) • IR.lv

“Ripplewood” apgalvo, ka piedāvājums “Citadeles” iegādei joprojām ir spēkā (papild.)

70
Bankas "Citadele"logo. Foto: Ieva Lūka, LETA

No amatiem atkāpusies Privatizācijas aģentūras valde; par PA valdes locekli izraudzīts aģentūras eksperts Loginovs

Potenciālie bankas “Citadele” valstij piederošo akciju pircēji “Ripplewood Advisors” ir apstiprinājuši, ka izprot – līguma parakstīšanas atlikšana ir tikai tehniskas dabas jautājums. Ministru kabinets darījumu ir apstiprinājis, tādējādi investoru piedāvājums joprojām ir spēkā, paziņojumā medijiem informē Ministru kabinets.

Tomēr atcelta rīt paredzētā premjerministres Laimdotas Straujumas (Vienotība) un “Ripplewood Advisors” pārstāvja Tima Kolinsa tikšanās.

Ministru kabinets informē, ka Privatizācijas aģentūras (PA) valdes atkāpšanās dēļ līguma parakstīšana ar bankas “Citadele” investoru notiks tad, kad tiks apstiprināta jaunā PA valde.

Ministru prezidente paziņojumā medijiem uzsver, ka valdības lēmums par bankas akciju pārdošanu starptautiskajai investoru grupai, ko pārstāv “Ripplewood Advisers”, ir spēkā un darījumam ir jānotiek Eiropas Komisijas noteiktajā termiņā.

Premjerministre uzskata, ka ir nepieciešams parakstīt pārdošanas līgumu, lai jaunie bankas īpašnieki varētu sākt darbu pie “Citadeles” turpmākas attīstības, kas dos arī būtisku pienesumu Latvijas banku sektoram un ekonomikai. Straujumas vērtējumā, “PA valdes neprofesionālā rīcība, atkāpjoties īsi pirms līguma parakstīšanas, ir bezatbildīga”. Savukārt ekonomikas ministra uzdevums ir apstiprināt PA valdi un organizēt līguma parakstīšanu.

“Ripplewood Advisors” pārstāvētās investoru grupas piedāvājumu kā labāko iespējamo gan Latvijas ekonomikai, gan bankas turpmākajai attīstībai ir atzinusi gan Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, kam pieder 25% bankas “Citadele” akciju, gan Privatizācijas aģentūras piesaistītais finanšu konsultants “Societe Genenral” un juridiskais konsultants “Linklaters”.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP/V) ceturtdien sacīja, ka bankas “Citadele” pārdošanas līguma parakstīšana ir “uz jautājuma zīmes”, jo patlaban nav atrasts otrs Privatizācijas aģentūras (PA) valdes loceklis. Lai PA valde būtu rīcībspējīga, ir nepieciešami divi locekļi.

Par PA valdes locekli izraudzīts līdzšinējais PA Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs, paziņoja ekonomikas ministrs.

Tiek meklēts otrs PA valdes loceklis. Kamēr nav atrasti divi valdes locekļi, tikmēr iestādei nav rīcībspējīgas vadības. Tiek prognozēts, ka apmēram nedēļas laikā varētu atrast otru PA valdes locekli, kuram pirms līguma par valstij piederošo “Citadeles” akciju pārdošanu parakstīšanas vēl būs ar šo līgumu jāiepazīstas.

PA nav rīcībspējīgas valdes, tādējādi noprotams, ka rīt nebūs iespējams parakstīt līgumu par “Citadeles” valsts daļu pārdošanu izraudzītajam investoram.

PA valdes locekļa amatam izraudzītais Loginovs ir viens no PA ekspertiem, kurš regulāri piedalījās valdības sēdēs, kad tika lemts par bankas “Citadele” pārdošanas darījumu.

Aģentūras LETA arhīva informācija rāda, ka Loginovam ir arī darba pieredze investīciju banku un korporatīvo finanšu jomā, darījumu organizēšanā, kā arī privatizācijas darījumu organizēšanā tādiem uzņēmumiem kā “Ventspils nafta”, “Latvijas Unibanka” u.c. Loginovs savulaik bijis Investīciju pakalpojumu daļas vadītājs “Parex bankā”.

Lai PA valde būtu rīcībspējīga, ir nepieciešami divi locekļi, tomēr patlaban otrs valdes loceklis nav atrasts.

Jau ziņots, ka amatu atstājis Privatizācijas aģentūras (PA) valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns un valdes loceklis Guntis Lausks, kuriem piektdien būtu bijis jāparaksta līgums par bankas “Citadele” pārdošanu.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP/V) vakar saņēmis Spridzāna un Lauska iesniegumus par amatu atstāšanu, aģentūra LETA uzzināja Ekonomikas ministrijā. Plānots, ka šodien tiks sasaukta PA akcionāru sapulce, lai lemtu par turpmāko rīcību.

PA sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Kārkliņš aģentūrai LETA nevarēja sniegt sīkākus komentārus, kāpēc valdes locekļi nolēmuši atstāt amatus. Vaicāts, vai šī situācija varētu ietekmēt, piemēram, līguma par bankas “Citadele” pārdošanu noslēgšanu, Kārkliņš skaidroja, ka šajā gadījumā Ekonomikas ministrijas kompetencē ir rast pagaidu risinājumus.

Kā ziņots, valdība otrdien atbalstīja finanšu konsultanta “Societe Generale” rekomendāciju noslēgt pirkuma līgumu par “Citadeles” akciju pārdošanu ar starptautisku investoru grupu, kuras sastāvā ir ASV fonds “Ripplewood Advisors LLC” un tā dibinātājs Tims Kolins. Piektdien plānots parakstīt līgumu starp PA un “Ripplewood Holdings”.

PA norādīja, ka akciju bāzes cena par visām “Citadeles” akcijām ir 98,67 miljoni eiro. Savukārt līgumā paredzēts, ka valsts par 75% akciju iegūs 74 miljonus eiro. Tāpat viens no līguma nosacījumiem paredz, ka investori nedrīkstēs vismaz divus gadus pārdot bankas akcijas.

Spridzāns pēc valdības sēdes atteicās atklāt sīkākas detaļas par līguma nosacījumiem, vien piebilda, ka līguma nosacījumi būs zināmi tad, kad tiks parakstīts līgums ar “Ripplewood Holdings”.

PA Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs informēja, ka valdībā atbalstītajā līgumā nekādi papildu grozījumi vairs netiks veikti. “Līgums ir atbalstīts, un tas tiks parakstīts,” uzsvēra Loginovs, piebilstot, ka līgumā joprojām paliek spēkā liegums investoram pārdot “Citadeli” divus gadus. Vēlāk ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP/V) piebilda, ka šis ierobežojums attieksies vien uz bankas akcijām, nevis aktīviem.

Bankas “Citadele” valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis piebilda, ka ierobežojums investoriem divus gadus nepārdot bankas akcijas ir tehniska noruna, lai investoriem būtu rīcības brīvība. “Tas nenozīmē, ka investori pēc diviem gadiem atsavinās akcijas. No sarunām ar investoriem neesam dzirdējuši kādas indikācijas, ka tas varētu notikt pēc diviem, četriem vai sešiem gadiem,” uzsvēra Beļavskis.

“Ripplewood Holdings” iegādāsies 25% bankas “Citadele” akciju, 50% iegūs patlaban publiski oficiāli nenosaukti investori, bet 25% kapitāldaļu savā īpašumā saglabās Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB). Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, viens no ASV investoriem, kas plāno iegādāties bankas “Citadele” akcijas, ir bijušais ASV Federālo rezervju sistēmas vadītājs Pols Volkers. Starp investoriem ir vēl virkne finanšu nozarē pazīstamu uzņēmēju.

“Citadeles” bankas pārdošanas termiņus regulē vienošanās ar Eiropas Komisiju (EK), kas paredz, ka Latvijai jāatrod “Citadeles” pircējs un jānoslēdz galīgs un saistošs pirkšanas un pārdošanas līgums ne vēlāk kā līdz 2014.gada 31.decembrim.

Pašlaik Latvijas valsts īpašumā ir 75% mīnus viena bankas “Citadele” akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder ERAB.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (70)

dzeris49 30.10.2014. 16.07

Tik daudz idiotisku komentāru vienā vioetā un pēc kārtas sen nav gadījies redzēt.

“Rostins” vienotā ekstāzē ar Ino un OT, gribētos tikai pajautāt – par ko tādi prieki?

+25
-7
Atbildēt

8

    v_rostins > dzeris49 30.10.2014. 16.18

    dzeris49

    par ko tādi prieki?

    _______________

    Man prieks, ka alkatīgie utubungas: Dombrovskis, Zaķis, Vējonis un citi kropļi netērēs latviešu valsts līdzekļus mašīnām, jahtām, mājām un perversām izpriecām.

    +3
    -22
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 30.10.2014. 16.11

    Prieki,ka afēra tik smirdoša,ka varbūt var izgāzties.

    +4
    -18
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 30.10.2014. 16.38

    dzeris: gribētos tikai pajautāt – par ko tādi prieki?

    ————————————

    Un tas ir VISSSSS no likumības un tikumības aizstāvja? :) Un nekāda uztraukuma par darījuma izdevīgumu valstij? :)

    +4
    -16
    Atbildēt

    0

    morgenstern > dzeris49 30.10.2014. 18.17

    :zanE

    ————-

    Nu un?! Ja izrādīsies, ka Ušakovs no rītiem tīra zobus, tad Zane tos pārstās pucēt principā??

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 31.10.2014. 06.28

    zanE …

    pirms pāris nedēļām Spridzāns sēdēja Domburstudijā un ar pārliecību apgalvoja

    ______________

    Negrib Spridzāns sēdēt uz apsūdzēto sola kopā ar nelietīgo veču, kolorādu Straujumu, Dombrovski, Zaķi, Vējoni un citiem čekas izkārnījumiem.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    morgenstern > dzeris49 30.10.2014. 19.16

    :zanE

    ——————–

    Es varu izteikt hipotēzi. Sarunātais investors pēkšņi ir izvirzījis kādus (konfidenciālus) nosacījumus valsts sniegto aizdevumu Citadelei atmaksāšanai. Tā summa nav 100 miljoni, bet vismaz četras reizes lielāka. Nu, piemēram, piedāvājis kādus pārsimt miljonus no tiem norakstīt, izmantojot ēē, daža laba “neizdarību”.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE > dzeris49 30.10.2014. 18.57

    …Morgenstern…pirms pāris nedēļām Spridzāns sēdēja Domburstudijā un ar pārliecību apgalvoja, ka darījums tiks laikā noslēgts, palikušas tikai tehniskas nianses…stāstīja par cenu, salīdzināja līdzīgus darījumus, skaidroja, apliecināja, pārliecināja, noraidīja jebkādas sazvērestības teorijas…un?…pēkšņi paša darītais darbs, paveiktais – izrādījies aplams?…zibens iespēra?…tiešā trāpījumā, kas liek izgāzt darījumu, pat zinot – kādas būs sekas?…dienu pirms darījuma noslēgšanas?….

    …kam Tu to gribi iestāstīt, ka apjausma piezagās nemanot…šovakar TV intervijas laikā no Spridzāna pārliecinātības par savas rīcības motīviem vairs nebija ne miņas…nav jābūt ķermeņa valodas speciālistam, lai nolasītu un apšaubītu Spridzāna goda prātu…

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 30.10.2014. 17.38

    …Dzeri…kāpēc, ne?…kopā ar Ušakovu – uz jaunām uzvarām!…mūsu īstlatviešiem ierasta lieta…

    Nils Ušakovs ‏@nilushakov 4h4 hours ago

    Izskatās, ka Citadeles prihvatizācija nobrūk. Un izskatās, ka mums visiem kopā izdevies uzvarēt!

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

Labais 30.10.2014. 17.01

Stipendiāti.

+16
0
Atbildēt

0

LoveLove 30.10.2014. 18.42

Ja Spridzāna vadītā PA divus gadus gatavoja Citadeles pārdošanu un viņš bija atbildīgs par iespējami labāku nosacījumu sagatavošanu, kādi iemesli viņam liek atteikties no paša sagatavota darījuma noslēgšanas? Un vai viņš uzņemas atbildību par savas rīcības sekām, ja viņa demarša dēļ banka tiks pārdota, bet par zemāku cenu (kas ir visnotaļ iespējams, ja pārdošanu pārņem Eiropas Komisija)? Vai arī, ja pircējs ar lielu interesi vai vajadzību tomēr nekvalificēsies pēc labas reputācijas, līdzekļu pietiekamības un legālas izcelsmes kritērijiem?

+17
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu