Ukrainas un Krievijas gāzes sarunās nav panākts progress, sarunas turpināsies • IR.lv

Ukrainas un Krievijas gāzes sarunās nav panākts progress, sarunas turpināsies

6
EK komisārs Ginters Etingers preses konferencē pirms triju pušu sarunām par Krievijas gāzes piegādēm Ukrainai. Foto: AFP/LETA

Krievija apgalvo, ka principiāla vienošanās panākta par diviem no trim dokumentiem

Ukrainas un Krievijas gāzes sarunās, kas ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību trešdien sākās Briselē, nav gūts nekāds progress, bet sarunas turpināsies, ziņo informēti avoti.

ES enerģētikas komisārs Ginters Etingers norādīja, ka sarunu kopējais mērķis ir vienoties par pagaidu risinājumu, lai nodrošinātu gāzes piegādes ziemas sezonā, vēsta LETA/AFP.

Krievija gāzi Ukrainai nav piegādājusi jau kopš jūnija, piegāžu pārtraukšanu skaidrojot ar Ukrainas nenomaksātajiem parādiem. Savukārt Ukraina vēlas panākt zemāku gāzes cenu, nekā piedāvā Krievijas gāzes gigants “Gazprom”.

Plānots, ka sarunas turpināsies ceturtdienas vakarā.

„Mēs vienojāmies turpināt darbu 30.oktobrī,” pēc astoņu stundu ilgām nakts sarunām, kas beidzās Briselē tikai pulksten 4 no rīta, teica Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks. „Ja vienošanās starp Eiropas Komisiju un Ukrainu tiks panākta, var sagaidīt, ka tiks parakstīti visi trīs vienošanās dokumenti. Ja netiks panākta vienošanās, tad attiecīgi nenotiks tikšanās un nekas netiks parakstīts,” turpināja Novaks.

Krievijas sarunvedēji apgalvo, ka divi dokumenti ar Krievijas parakstu – Krievijas, Ukrainas un EK protokols, kā arī papildinājums Krievijas koncerna „Gazprom” un Ukrainas „Naftogaz” kontraktam – ir principiāli saskaņots.

Saskaņoto dokumentu būtību sarunu dalībnieki neatklāj, ziņo „Ukrainskaja pravda”. „Gazprom” vadītājs Aleksejs Millers paziņojis, ka abu naftas uzņēmumu kontrakta papildinājumam esot „tehnisks raksturs”.

Ukraina patlaban atturas no komentāriem.

ES jau kopš maija kā vidutājs piedalās Ukrainas un Krievijas sarunās, tādējādi cenšoties novērst iespējamo apdraudējumu gāzes piegādēm Eiropai.

Kā ziņots, Krievija februārī dubultoja gāzes cenu Ukrainai, savukārt jūnijā Krievija pārtrauca gāzes piegādes Ukrainai, šādu lēmumu skaidrojot ar Ukrainas parādu 5,3 miljardu dolāru apmērā.

Krievija arī gāzes piegādēm Ukrainai noteikusi priekšapmaksu.

 

Komentāri (6)

fretka 30.10.2014. 10.27

Krievija nozog Ukrainai Krimu un vēl pieprasa maksāt par gāzi, bet Eiropas Savienības curiki un jahnas uzskata, ka tas ir pareizi.

Starp citu, Merkele nupat esot paziņojusi, ka ziemā nekāda “gāzes reversa” no Eiropas uz Ukrainu nebūs, ja Ukraina nevienosies par gāzes piegādi no Krievijas.

+2
0
Atbildēt

0

lno 30.10.2014. 12.38

Во Франции не согласны с вице-премьером РФ Дмитрием Рогозиным, который уверен, что Россия может получить первый французский вертолетоносец Mistral уже в середине ноября. Условия для передачи России этого корабля пока не сложились, объявил сегодня министр финансов Франции Мишель Сапен.

“Насколько я знаю, условия для передачи пока не сложились”, – цитирует министра Reuters. Говоря о том, о каких именно условиях идет речь, министр пояснил, что “это когда ситуация на Украине станет более нормальной”.

+1
0
Atbildēt

0

nomale 30.10.2014. 09.52

Nu nedos šoziem krievi ukraiņiem gāzi!

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu