Tieslietu sistēma ir jāattīra no negodprātīgajiem • IR.lv

Tieslietu sistēma ir jāattīra no negodprātīgajiem

33
Temīda. Foto: Edijs Pālens, LETA

Atklāta vēstule Latvijas Republikas jaunās, 12.Saeimas deputātiem

Latvija ir izdarījusi savu izvēli, deleģējot varu jaunievēlētās Saeimas rokās. Patlaban daļa no Saeimā ievēlētām partijām ir apvienojušās koalīcijā un diskutē par ministru portfeļu sadali starp partijām, kā arī topošo ministru personālijām.

AS „Norvik Banka”, AS „Swedbank” AS „SEB banka” un AS „Reverta” ar šo atklāto vēstuli vēršas pie jaunās koalīcijas!

Latvijas finanšu tirgus dalībnieki atkārtoti vērš sabiedrības un tiesībsargājošo iestāžu uzmanību uz nepieņemamiem apstākļiem, kas liecina par iespējamu korupcijas pastāvēšanu gan maksātnespējas administratoru vidū, gan tiesu sistēmā, gan valsts pārvaldē. Pēdējo mēnešu laikā publiskajā telpā ir izskanējuši vairāki līdzīgi gadījumi, kas liecina par Latvijas iedzīvotāju un komersantu, kā arī ārvalstu investoru ierobežotajām iespējām efektīvi aizsargāt savas tiesības un intereses. Ļaunprātīgo maksātnespēju gadījumi jau sasnieguši tādu mērogu, kas šo negatīvo parādību padara par nacionālās drošības jautājumu.

Pieļaujot šādu shēmu īstenošanu, valsts riskē ar starptautiskām tiesvedībām par investīciju aizsardzību daudz desmitu miljonu eiro apmērā, kas cita starpā nodara kaitējumu arī valsts starptautiskajai reputācijai un samazina Latvijas konkurētspēju ārvlastu investīciju piesaistē.

Neraugoties uz to, ka ik gadu dažādos politikas plānošanas dokumentos un valdības deklarācijās kā viens no mērķiem tikusi norādīta investīciju piesaiste un uzņēmējdarbības vides uzlabošana, vienlaikus veiktās investoru aptaujas liecina, ka viens no būtiskākajiem Latvijas uzņēmējdarbības vides trūkumiem ir neefektīvā tiesību aizsardzības sistēma – izmeklēšanas iestāžu vājums, ilgstošie civiltiesiskie procesi, tiesību normu atšķirīga interpretācija un procesuālās nepilnības, kas ir pateicīga augsne korupcijai.

Drošību garantējošas un efektīvas tiesību aizsardzības un piemērošanas sistēmas nodrošināšanai valstī jābūt starp galvenajām prioritātēm.

Latvijas tiesiskās sistēmas kvalitāti īpaši raksturo likumu piemērošanas prakse, kuras veidošana ir valsts tiesību aizsardzības iestāžu, Uzņēmumu reģistra, Maksātnespējas administrācijas, tiesu un arī šķīrējtiesu rokās. Ja tiesību aizsardzības iestādes, neraugoties uz pietiekamu normatīvo bāzi, nespēj vai negrib to efektīvi un atbilstoši likuma mērķim un garam piemērot faktiskajiem apstākļiem, panākot taisnīgu, nevis formālu risinājumu, tad cīņa ar negodprātīgiem aizņēmējiem un krāpniekiem ir neefektīva. Neatliekami ir jārisina jautājums par efektīvu un vienveidīgu tiesību normu interpretāciju un piemērošanu atbilstoši likuma garam un mērķim.

Valstī atkārtoti tiek realizētas līdzīgas krāpšanas shēmas, izmantojot negodprātīgu tiesnešu, maksātnespējas administratoru un citu amatpersonu palīdzību, kuri savas rīcības tiesiskumu pamato ar formālu atsaukšanos uz tiesību aktiem un tajos piešķirtajām pilnvarām un uzliktajiem pienākumiem. Šādu gadījumu prakse, protams, liek kredītiestādēm pārskatīt savu kreditēšanas politiku. Katras šādas shēmas realizēšana rada negatīvas sekas Latvijas finanšu sistēmai un ekonomikai.

Tieslietu ministrija ir atbildīga par valsts tiesību politikas izstrādi un īstenošanu, kā arī tādas sabiedrības tiesiskās domas veicināšanu un apziņas attīstīšanu, kas atbilst demokrātiskas valsts principiem. Politiskajai partijai, kas vēlas uzņemties atbildību par šo nozari, un tās izvirzītajam ministra kandidātam būs jāspēj panākt gan likuma nepilnību novēršanu, gan tiesību normu vienotu interpretāciju un piemērošanu, kas nodrošinātu reālu un efektīvu tiesību aizsardzību Latvijā.

Latvijas tiesu vara šobrīd stāv nopietna pašattīrīšanās procesa priekšā. Nav pieļaujams, ka publiski izskan informācija par vienu un to pašu tiesnešu un maksātnespējas administratoru iesaisti maksātnespējas vai tiesiskās aizsardzības procesu shēmās, un tam neseko attiecīgo lietu nopietnas un vispusīgas pārbaudes no atbildīgo valsts institūciju puses. Ir jāatceļ no amata tiesneši, maksātnespējas administratori un citas amatpersonas, kuras piešķirtās pilnvaras un uzliktos pienākumus īsteno formāli vai negodprātīgi savtīgās interesēs, bez nolūka panākt taisnīgu risinājumu, nesasniedzot likumā paredzēto mērķi.

Aicinām jauno koalīciju ar vislielāko atbildību uzticēt tieslietu jomas pārraudzību ministra kandidātam, kurš sekmēs tiesiskuma realizēšanu Latvijā ar detalizētu rīcības plānu, kurā līdztekus pastāvošo problēmu atzīšanai paredzēti nekavējoši īstenojami pasākumi to novēršanai.

Ikvienai personai ir tiesības paļauties uz tās likumisko interešu aizsardzību un realizēšanu godīgās un taisnīgās tiesību aizsardzības institūcijās, kas ir brīvas no korupcijas. Valsts tiesību aizsardzības sistēmas autoritātes nostiprināšanai un tās darbības efektivitātei ir jābūt kā Tieslietu ministra, tā arī koalīcijas uzdevumam!

AS „Swedbank” valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis

AS „Norvik Banka” valdes priekšsēdētājs Olivers Bramvels

AS „SEB banka” prezidents, valdes priekšsēdētājs Ainārs Ozols

AS „Reverta” prezidente, valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava

 

Komentāri (33)

Ebenemezers-3 27.10.2014. 17.55

tieslietu ministriju nedriikst dot bijušo čekistu stipendiaatiem , kaa arii sārkanajiem trubas zemniekiem , citaadi ar tiesiskumu valstii buus kaa ir ,Bordaans saaka runaat pretim un aaraa bija .

+8
-4
Atbildēt

14

    zanE. > 27.10.2014. 23.44

    ….DD1….drīzāk – Tavā piedāvājumā pavīd provocēšana uz izaicinājumu sabiedrībai, lai Āboltiņa ignorētu vispārpieņemtas politiķa uzvedības normas un kā fūrija plēstos par amatu sev….tāds priekšstats sabiedrībai izveidojies un tagad Tu vēlies, lai Āboltiņa ar savu rīcību to apstiprinātu…nē-a, viņa ir pietiekami gudra, lai nelektu uz ecēšām, lai kā Tev to gribētos un Tu varētu rādīt uz viņu ar pirkstu – re, kā šī visus piekāsa, viņais amats svarīgāks par vēlētāja gribu…

    ….te tak kranču bariņš stāv uz vakts, lai tūlīt sāktu riet…bet Tu te runā kaut ko par amatiem….

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    zanE. > 27.10.2014. 22.54

    ….DD1….mīļā, vai Tu dzīvo Latvijā?…???…Āboltiņai pašai ir iespējas paņemt ministra portfeli?….piedod, bet tie ir murgi!…

    ….nevajag runāt absolūtas muļķības un pēc tam meklēt argumentus, lai pierādītu, ka tā ir baigi gudra doma….

    ….Latvijā nav iespējams paņemt ministra portfeli bez koalīcijas partiju vienošanās, pie tam – pie mākslīgi radītas histērijas sabiedrībā – Āboltiņa ir maita!….

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    zanE. > 27.10.2014. 22.02

    …tak beidziet sapņot un liekuļot!…ja Āboltiņai piedāvātu TM amatu – te 90% žults izplūdumu dabūtu un piedzīvotu nervu sabrukumu….aurotu no rīta līdz vakaram…

    ….citu partiju vēlētājiem jau pumpas uzmetušās no tā vien, ka Āboltiņa vēl uz Mēnesi nav aizlidojusi un staigā pa Saeimas koridoriem, kur nu vēl doma par kādu amatu!…

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    DD1 > 28.10.2014. 13.04

    Visu laiku uzskatīju, ka zanE ir Vienotības spicei tuvu stāvoša, bet tagad domāju, ka pati Solvita Āboltiņa. ;)

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    DD1 > 28.10.2014. 12.44

    > zanE

    “Tavā piedāvājumā pavīd provocēšana uz izaicinājumu sabiedrībai, lai Āboltiņa ignorētu vispārpieņemtas politiķa uzvedības normas un kā fūrija plēstos par amatu sev”

    Vai tagad Āboltiņa izskatās labāk, kad ir ieplēsusies Saeimā, novācot Junkuru? Cienījamāk būtu bijis pierādīt sevi izpildvarā, tur varētu tikt noņemts čigānu lāsts,- kaut tu lepns paliktu.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > 28.10.2014. 13.12

    pirmie, kas nbalsoja par ZZS, pēc manām domām, ir vienkārši stulbi, otrie, kas nobalsoja par Gerhardu, Lūsi, utt, ir “idejiskie stulbeņi”,

    ————————————

    paklau, viszinošais jefiņ, ne Gerhards, ne Lūsis nekur nav ievēlēti, jo vēlēšanās nepiedalījās. Tā ka vari neuztraukties.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Ebenemezers-3 > 27.10.2014. 19.04

    paprasi tam kas sastaada valdiibu, interesanti ko viņš Tev atbildees…

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    lno > 28.10.2014. 11.53

    dzeris49…. kas nobalsoja par Gerhardu, Lūsi, utt, ir “idejiskie stulbeņi”, kas uzskata sevi par patriotiem

    _______________

    Vai tiešām stulbāki par tiem, kuri nobalsoja par Junkuru, Ķirsi, Boķi, Ražuku?:):):)

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 28.10.2014. 07.01

    Ja jau pat tādi blēži, kā Lūsis, Gerhards, Bērziņš var pretendēt uz amatiem, kāpēc gan Āboltiņa nevarētu?

    Ar visu to, ka Āboltiņa man nepatīk, sliktāka par šiem te NA simboliem viņa nav.

    Un tas mūsu elektorāts, kas nobalsoja par NA un ZZS, ne ar ko neatšķiras, un bļaus jebkurā gadījumā, jo pirmie, kas nbalsoja par ZZS, pēc manām domām, ir vienkārši stulbi, otrie, kas nobalsoja par Gerhardu, Lūsi, utt, ir “idejiskie stulbeņi”, kas uzskata sevi par patriotiem, bet, kurus NA politbiznesmeņi vienkārši izmanto, ķerot uz “nacionālo” āķi, un kuri vispār nav spējīgi mācīties un nespēj izdarīt nekādus secinājumus, un jau aizmirsuši, kkas bija TBLNNK, kuru pēdās precīzi iet NA.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    lno > 27.10.2014. 19.30

    Ebenemezers. Pats zini atbildi – kā Āboltiņa negribēja uzņemties premjera pienākumus, tā arī negrib TM – atbidība:)

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    lno > 27.10.2014. 18.43

    Ebenemezers. Nu negrib tavi tiesiskuma sargi uzņemties TM. Interesanti kāpēc?:))))

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    DD1 > 27.10.2014. 23.06

    > zanE

    “Āboltiņai pašai ir iespējas paņemt ministra portfeli?….piedod, bet tie ir murgi!”

    Tikai nevajag Āboltiņu novērtēt par zemu. :) Viņa ir tā, kas vada koalīcijas veidošanas procesu, ne Straujuma. Jūs Āboltiņu nebūt neaizstāvat (laikam tāds bija nolūks), bet noniecināt nabadzīti, kuru it kā varētu kājām nospārdīt. :)

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    DD1 > 27.10.2014. 21.52

    > lno

    “Āboltiņa negribēja uzņemties premjera pienākumus, tā arī negrib TM – atbildība”

    Āboltiņa nav izdarījusi nekādus secinājumus. Vajadzēja ņemt Tieslietu ministra amatu un pacietīgi strādāt, kamēr sevi reabilitē. Žēl… Patiesi gribēju, lai viņa sevi pierāda grūtā darbā, melnu muti tīrot Tieslietu sistēmas Augeja staļļus.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    DD1 > 27.10.2014. 22.12

    > zanE

    “ja Āboltiņai piedāvātu TM amatu”

    Āboltiņa ir sakauta kaujā, bet nav zaudējusi karā. Viņai nekas nav jāpiedāvā, viņa pati var paņemt jebkuru amatu izpildvarā, vienīgi Saeimas priekšsēdētāja krēsls nav aizsniedzams vismaz šajā sasaukumā un es ceru, ka arī valsts prezidenta amats nespīd pirms viņa Latvijai nebūs uzbūvējusi izcilu Tieslietu sistēmu.

    Dombrovskis atrotīja piedurknes un 4 gadus strādāja, neprasot, kas viņam par to būs. Tagad toties viņš ir atalgots. Tāda ir pareizā lietu kārtība. Cienītu Āboltiņu, ja viņa rīkotos līdzīgi, bet izskatās, ka “melno” ministra darbu uzskata “zem sava goda”.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

dzeris49 27.10.2014. 16.09

Nešaubīgi, Lembergs kopīgi ar NA Lūsi, Bērziņu, Rasnaču, “sakārtos” visu, kā vajag, arī to, ko vēl “sakārtot” nav paspējuši.

Kuram šinī valstī vispār intersē tiesiskums, tikai ne Latvijas politiķus, sevišķi tos, kuriem, it kā, būtu par šo sfēru jāatbild, bet kuru ģenerālsekretārs Lūsis pats, kārtējo reizi, pieķerts blēdībās, bet, izvairās no jebkādiem komentāriem, tāpat, kā viņa pasrtija, kurā valstī vai partijā kaut kas tāds vēl būtu iespējams?

+10
-7
Atbildēt

2

    Drosma > dzeris49 28.10.2014. 10.29

    Kā tad Džeri, Tu nu baigi tiesiskais ar savu Vienotību. Bez Vienotības atbalsta naciķi tik atklāti un prasti nedrīkstētu zagt. Tas pat skolas bērnam skaidrs,bet nē – lielais gaudotājs Džeris to nesaprot.

    Tauta jau tā ir nomocīta,ka ne uz ko vairs nav spējīga. Var rakstīt vēstules var nerakstīt. Ir totāla politisko partiju patvaļa.

    Lūk, tik dramatisku es redzu šodienu Latvijā.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    edge_indran > dzeris49 27.10.2014. 21.08

    ——-

    Ko nu auseklīšu veterāniem tagad “krokodila asaras” liet! Par ko cīnījāties – uz tā arī “uzrāvāties”! Prātiņ’ nāc pie Latvijas liberastiem:

    ” Tomēr šodien būt par liberāli ir absurdi. Liberālās sabiedrības vairs nav. Liberālā doktrīna nekādi neatbilst mūsdienu laikmeta realitātei, kad ir notikusi cilvēces vēsturē vēl nepieredzēta kapitāla koncentrācija.”

    Par Rietumu totalitāro demokrātiju: Aleksandra Zinovjeva intervija (1999, Berlīne) http://infoagentura.wordpress.com/2014/08/20/par-rietumu-totalitaro-demokratiju-aleksandra-zinovjeva-intervija-1999-berline/

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

aivars15 27.10.2014. 20.11

Kāpēc neviena partija pat neplāno risināt tiesu sistēmas problēmu? Dīvaini administratoru un tiesnešu lēmumi ziņās parādās vismaz reizi 2 mēnešos; starptautiskos reitingos tiesu sistēma ir Latvijas vājākais punkts.

Partija kas kaut ko darītu nopelnītu gan atbalstu no biznesa, gan iegūtu vēlētājus, jo tautai patīk redzēt ‘baltās apkaklītes’ rokudzelžos.

+5
-2
Atbildēt

2

    edge_indran > aivars15 27.10.2014. 21.09

    ——

    Visu varu banksteriem!

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Kamielis > aivars15 28.10.2014. 08.28

    Uz šo jautājumu skaidru atbildi sniedza Vilks pagājušā gada septembra intervijā, kad viņam bija pilna sirds par budžeta veidošanu, tikai mūsu neatkarīgie mēdiji izlikās, ka tāda intervija nav bijusi.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu