Medijs: Krievija Igaunijā veikusi nopietnāko NATO gaisa telpas pārkāpumu kopš aukstā kara laika • IR.lv

Medijs: Krievija Igaunijā veikusi nopietnāko NATO gaisa telpas pārkāpumu kopš aukstā kara laika

27
ASV iznīcinātāji Zokņu karabāzē Lietuvā. Foto: AFP/LETA

Krievijas izlūklidmašīna Igaunijas gaisa telpā ielidojusi vistālāk – aptuveni puskilometra dziļumā

Otrdien, 21.oktobrī, plkst. 13.54 Krievijas izlūklidmašīna „IL-20″ pārkāpa Igaunijas gaisa telpas robežas un valsts teritorijā ielidoja aptuveni 500 metru jeb puskilometra dziļumā, vēsta Igaunijas medijs „Postimees.ee”. Savukārt laikraksts “The Financial Times” to nodēvējis par nopietnāko NATO gaisa telpas pārkāpumu kopš aukstā kara laika.

Laikraksts skaidro, ka “IL-20” ir “spiegošanas lidmašīna” – tā ir aprīkota ar militārās izlūkošanas aparatūru. Lidmašīna ielidojusi Igaunijas gaisa telpā Hijumā un Sāremā salu tuvumā un tur atradusies aptuveni minūti, informē Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas pārstāvis Marko Mihelsons. Tā pacēlusies no lidlauka Kaļiņingradā.

Mihelsons „Postimees.ee” arī izteicies, ka Krievijas kara lidmašīnas ielidošana Igaunijas gaisa telpā šoreiz jāuzskata par ārkārtas notikumu, jo, iespējams, tas nav noticis nejauši.

„Šajā gadījumā Igaunijas gaisa telpas robežas pārkāpums jāuzskata par ārkārtas. Pēdējo gadu laikā līdzīgi notikumi bijuši, bet tie ilguši dažas desmit sekundes un tas notika pie Igaunijas Vaindlū salas,” norāda Mihelsons savā „Facebook” lapā. Turpat viņš raksta, ka nav izslēgts – Krievijas izlūklidmašīna Igaunijas gaisa telpā neatradās nejauši, jo pēdējā laikā Baltijas jūras telpā (gan gaisā, gan uz zemes) pieaugusi Krievijas aktivitāte.

Igaunijas reakcija atklāt šos pārkāpumus un iesniegt atbilstošu protesta notu Krievijai bijusi pareiza rīcība, uzsver Mihelsons.

Igaunijas ārlietu ministrija trešdien izsaukusi Krievijas vēstnieku Juriju Merzļakovu un iesniegusi Krievijai protesta notu, informē “Delfi.ee”.

Savukārt Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka lidmašīna „IL-20″ nav pārkāpusi Igaunijas gaisa telpas robežas, lidojums noticis „stingri atbilstoši starptautiskajiem gaisa telpas izmantošanas noteikumiem”.

Līdz šim Krievija piecreiz pārkāpusi Igaunijas gaisa telpu, bet visi šie gadījumi notikuši virs nelielās un neapdzīvotās Vaindlū salas, kas atrodas Somijas līcī. Atšķirībā no otrdienas incidenta šie gadījumi gan neizraisīja īpašu NATO satraukumu.

Lidmašīna nav atbildējusi Igaunijas Gaisa satiksmes dienesta centieniem ar to sazināties. Igaunijas gaisa telpu pārkāpušo lidmašīnu no tās ārā pavadījušas portugāļu pilotu vadītās NATO patruļlidmašīnas.

Šī pati Krievijas militārā lidmašīna otrdien manīta arī pie Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem, ziņo Nacionālie bruņotie spēki.

Savukārt pirmdien šāda paša tipa lidmašīnai divi NATO gaisa kuģi sekoja aptuveni 15 minūtes. Krievijas lidmašīna gan lidoja neitrālajā gaisa telpā, vēsta aģentūra AP.

Krievijas izlūklidmašīnas “IL-20” ielidošana Igaunijas gaisa telpā bez atļaujas, tīšām vai netīšām, ir starptautisko tiesību un vienošanos pārkāpums, aģentūrai LETA pauda Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Lūgts komentēt Krievijas izlūklidmašīnas ielidošanu Igaunijas gaisa telpā, Eihenbaums aģentūrai LETA atzina, ka šāds gadījums ir nepieņemams un ministrija cer, ka tas ir tikai tehnisks negadījums.

“Mēs aicinām Krieviju, plānojot lidojumus, ņemt vērā savas lidaparātu navigācijas spējas, lai nebūtu šādu pārkāpumu, lai šādi incidenti neatkārtotos. Esam gandarīti, ka NATO ātri un precīzi reaģēja – gan gaisa telpā, gan arī izsakot attieksmi. Par to informējām arī sabiedrību. NATO solidaritāte ir drošs garants,” uzsvēra Eihenbaums, piebilstot, ka šis incidents un situācija kopumā vēlreiz spilgti apliecina, ka NATO Velsas samita lēmumi bija nepieciešami.

“Tagad ir svarīgi tos realizēt un ieviest. Pastiprināto NATO aizsardzības pasākumu nozīme ir būtiski nepieciešama – gan pastiprināta klātbūtne uz zemes un jūrā, gan arī papildu spējas gaisa telpas patrulēšanā. Kopā ar sabiedrotajiem tas tiek veikts tieši pēc Krievijas agresijas Ukrainā, kas ir nopietns un klajš starptautisko normu pārkāpums, izaicinājums visai demokrātiskajai un civilizētajai pasaulei,” piebilda Eihenbaums, skaidrojot, ka pašlaik “vēl nav un cerams nebūs pamata reaģēt divpusēji”.

Baltijas reģionā patrulēšanu veic 16 NATO lidmašīnas. Tās regulāri paceļas no bāzes, lai identificētu “nezināmu vai potenciāli bīstamu lidaparātu” NATO valstu gaisa telpu tuvumā.

(papildināta ar Latvijas Ārlietu ministrijas viedokli)

Komentāri (27)

traductrice 23.10.2014. 10.33

Lidmašīna nav atbildējusi Igaunijas Gaisa satiksmes dienesta centieniem ar to sazināties.

arī tas ir „stingri atbilstoši starptautiskajiem gaisa telpas izmantošanas noteikumiem”, kā vienam otram te labpatīkas uzsvērt.

+14
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > traductrice 23.10.2014. 10.59

    Protams ka ir. Ar nosacījumu, ka lidmašīna ir krievu

    +6
    0
    Atbildēt

    0

aivarsk 23.10.2014. 11.03

Lidmašīnu vajadzēja piespiedu kārtā nosēdināt, vai notriekt! krievi notrieca Dienvidkorejas pasažieru laineri, bet NATO te auklējas ar militārām lidenēm!

+8
-1
Atbildēt

3

    jenots > aivarsk 23.10.2014. 16.05

    Domā ar galvu. Krievijas politiķi to vien gaida, lai Rietumi dotu iemeslu uzbrukumam – un notriekšana būtu pietiekami labs iemesls. Ja vien NATO neizlems organizēt tiešu uzbrukumu (nu nebūs!) tad mēs nedrīkstam zaudēt aukstasinību. Citādi maksāsim ar karu par nepatīkamiem sīkumiem.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    jenots > aivarsk 24.10.2014. 20.24

    Tā nav šantāža. Tā ir provokācija. Provokatorus nenolinčo, tos ar kaunu atmasko.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aivarsk > aivarsk 23.10.2014. 23.22

    protams, jenot! labākais veids tikt galā ar šantāžistu ir visu laiku piekāpties un aukstasinīgi izpildīt viņa prasības, “nedodot iemeslu”…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu