Grībauskaite: Lietuva kļūs neatkarīga no Krievijas gāzes • IR.lv

Grībauskaite: Lietuva kļūs neatkarīga no Krievijas gāzes

22
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite pie sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) peldošās uzglabāšanas termināļa modeļa. Foto: AFP/LETA

Terminālis spēs nodrošināt līdz pat 90% Baltijas valstu vajadzību pēc gāzes

Peldošais sašķidrinātās dabasgāzes terminālis, ko Klaipēdas ostā ieplānots atklāt 27.oktobrī, spēs nodrošināt 90% Baltijas valstu vajadzību pēc gāzes, vēsta Dw.de.

Šā termināļa izveide Klaipēdā ļaus Lietuvai atbrīvoties no Krievijas gāzes piegādēm. Par to otrdien paziņoja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite intervijā aģentūrai „Reuters”. Termināla nodošana ekspluatācijā dos Lietuvai „brīvību lēmumu pieņemšanā”, teica Grībauskaite. „Neviens mūs nevarēs šantažēt vai piespiest maksāt politisku cenu,” uzsvēra prezidente.

Terminālis, ko iecerēts atklāt 27.oktobrī, paredzēts līdz pat četriem miljardiem kubikmetru gāzes uzglabāšanai gadā, kas faktiski sedz 90% gāzes patēriņa visās trijās Baltijas valstīs.

Lietuvas līguma termiņš ar Krievijas gāzes monopolistu „Gazprom” beidzas 2015.gadā. Grībauskaite pieļauj, ka to varētu arī pārslēgt, ja Krievijas koncerns mainīs cenas veidošanās formulu un vienlīdzīgi konkurēs ar citiem gāzes piegādātājiem Eiropas gāzes tirgū.

Pēc Grībauskaites domām, Ukrainas krīze parādīja, ka Eiropas Savienībai jāaktivizē visi spēki, lai samazinātu enerģētisko atkarību no Krievijas. „Atkarība no tāda neparedzama un neuzticama partnera enerģētikas jomā nozīmē, ka Eiropas risks ir pārāk liels, tā pārāk dārgi maksā. Šā iemesla dēļ Eiropa zaudē konkurētspēju,” teica Lietuvas prezidente.

Tikmēr otrdien Briselē notikušajās trīspusējās sarunās par gāzes piegādēm starp Ukrainu, Krieviju un ES neesot izdevies panākt vienošanos par Krievijas gāzes piegādes cenu Ukrainai, lai gan pirms tam Ukrainas prezidents Petro Porošenko bija paziņojis par panākumu.

Kā izteicies Eiropas enerģētikas komisārs Ginters Etingers, puses kompromisu mēģinās panākt 29.oktobrī. Tomēr viņš uzskata, ka ir panākts zināms progress, un izteica cerību, ka nākamnedēļ sarunas sekmēsies, ja vien to dalībnieki saglabās savu „labo gribu”.

 

Komentāri (22)

traductrice 22.10.2014. 09.30

Apsveicu Lietuvu. Jo lielāka faktiskā (resursu, ideoloģijas, drošības utt.) neatkarība būs mūsu kaimiņiem – un uz to Lietuva un Igaunija konsekventi virzās – jo lielāks spiediens būs uz Latviju. Ja mēs neturēsimies abām līdzvērtīgi līdz, RUS mūs turēs aiz krāgas ar 3x spēku. Domāju, to saprot visi.

Jābeidz ķīvēšanās un jāsaprot, ka visu 3 valstu politikai ir jābūt saskaņotai un komplementarai, nevis konkurējošai. Diemžēl, tieši Latvija ir šobrīd ķēdes vājākais posms. To apzināties ir nepatīkami.

+16
-1
Atbildēt

9

    vilburs > traductrice 22.10.2014. 10.55

    Diemžēl ne tikai ZZS ir hūtes kabatas partija, arī NA ļoti labprāt uzklausa un izpilda puzes smagos noziegumos apsūdzētā stingros norādījumus. Vai tad NA nebija tā, kas pagājušā gada nogalē pirms Zolitūdes sāka šūpināt valdību, lai nonāktu līdz Dombrovska demisijai un kuras rezultātā ZZS atkal būtu pie svirām.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    nomale > traductrice 22.10.2014. 12.23

    Ino. …Kā tad, pēc agresijas pret Ukrainu:):):) Tagad jau arī vairākumam nekas nav pret NATO bāzēm, bet kā bija pirms tam?:)…

    —————————

    Bet kā tad bija pirms tam?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > traductrice 22.10.2014. 09.39

    traductrice. Kas izdarīs spiedienu uz IR viesu prātiem? Vai tad šeit nedominē viedoklis, ka Krievijas gāzei nav alternatīvas?:)

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Paulis Avots > traductrice 22.10.2014. 11.25

    vilburs

    Kura tad šobrīd vairs nav hūtes kabatas partija? Starpība tik tāda, ka ZZS un NA sēž Puzes saimniekam pie kājām, skatās acīs un laiza roku, bet Vienotība aiz muguras rāda zobus, bet patiesībā lien priekšā uz vēdera kā nopērta kuce. Uz ko noskatīties pretīgāk, grūti pat pateikt.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Bet > traductrice 22.10.2014. 10.16

    Ja tautas liela daļa varēja un iebalsoja lembja kabatas partiju saeimā tik lielā skaitā- tad nav ko gaidīt nekādu virzību uz pastāvīgu Rietumiem virzītu politiku! nebūs mums nekā, jo lembis bremzēs attīstību, jau tagad to dara un darīs arī uz priekšu. Vienīgi skumji, ka vaina tiks uzvelta Vienotībai, kura ir palikusi viena!

    Stulbai tautai stulba valdība ar lembi kā pelēko kardinālu. pašiem savs berluskoni- līksmojies tauta- tagad tev ir savs varosnis, kurš raujas pušu starp tiesas sēdēm un valdības māju!

    Kurš gan nezin un nav redzējis cik ļoti labi saprotas Lembis ar Vešnakovu… un darīs visu, ko otrais liks.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 22.10.2014. 09.55

    un kam, tavuprāt, tas būtu jādara? Ja par IR dominējošo viedokli, tad manuprāt, tieši šeit, kā reiz, vairākums uzskata, ka alternatīvai jābūt. Cita lieta, ka tās reāli nav un objektīvi nebūs vēl kādu samērā ilgu laiku.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > traductrice 22.10.2014. 10.43

    Bet. Vienīgi skumji, ka vaina tiks uzvelta Vienotībai, kura ir palikusi viena!

    ______________

    Tavu ticību V var apskaust pat Putina fani:):):))

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    lno > traductrice 22.10.2014. 10.41

    traductrīce. …kā reiz, vairākums uzskata, ka alternatīvai jābūt.

    ________________

    Kā tad, pēc agresijas pret Ukrainu:):):) Tagad jau arī vairākumam nekas nav pret NATO bāzēm, bet kā bija pirms tam?:)

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > traductrice 22.10.2014. 11.39

    vilburs – Tu jauc cēloņus ar sekām

    NA “bloķējās” ar ZRP – Vai tad arī ZRP ir Lemberga partija?

    NA cīnījas par savam pozīcijām un Vienotība šos nolika pie vietas – uztaisīja demisiju un pieaicināja valdībā ZZS, lai netralizētu NA un ZRP.

    Bet – Vienotība palikusi viena … Lembergs Vešņakovs … skan skaisti

    Bet Vienotība ar Zaķi priekšgala nodrosināja Gazprom monopola pagarināšanu

    Es nesaku, ka NA un ZZS balti un pūkaini – katram savs grēciņš, bet tēlot Vienotību par vienīgo gaišo tēlu ir krietni pārspīlēts.

    Nu kautvai paklausiet, ko Vilks saka – SISTĒMA … un viņš tur pieskaita gan ZZS, gan NA, gan Vienotības spici

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Edgars Avotiņš 22.10.2014. 11.24

Lietuva ir rīkojusies ļoti gudri. Pat, ja caur to peldošo termināli neatvedīs nevienu m3 gāzes, tad tikuntā tas palīdzēs noslēgt izdevīgākus piegades līgumus ar Gazprom.

(Tikai jāņem vērā, ka tas terminālis japmaksā)

Latvijas situācijā:

1) mēs jau iegūstam no šī leišu termināļa (tikai jasagaida vai jaizbeidz Gazprom monopols)

2) krietni uzlabot situāciju varētu šķeldas koģenerācijas staciju būve tajas pilsētās, kas pilnība uz gāzes dzīvo )(reizē atstajot arī gazes staciju) – tad būs jēga tirgoties ar gazprom par cenu un apjomu

3) mēs (valsts vai lielie uzņēmumi, kā Latvenergo) iepirkt gāzes rezerves (no gazprom vai caur termināli) brīžos, kad gāzes cena zema un glabāt Inčukalnā

+5
0
Atbildēt

3

    Edgar, ārpus Latvijas un Latvijā strādājošajiem citzemnieku lobijiem Latvijas konkurētspēja nav vajadzīga. Attiecīgais lobijs pagaidām strādā labāk par LV varturiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Edgars Avotiņš 22.10.2014. 22.57

    Diemžēl šoreiz ārvalstu lobija spiedienam padevies NA deleģētais ministrs Naudiņš – un ievārījis pamatīgas ziepes Latvijai. Ar patriotismu vien ir par maz – tomēr vajag arī vai nu pašam saprašanu, vai spēju mest kaunu pie malas un apjautāties kolēģiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Edgars Avotiņš 22.10.2014. 11.48

    Ino

    1)tajos brīžos, kad Krievija uzvedas labi un gāzi piegādā par zemu cenu, tad japērk no viņiem

    2) bet reizē jārada alternatīvas – uzkrašana, iespēja piegādāt no Lietuvas terminaļa, iespēja aizvietot ar šķeldu

    Daudzi kritizē TEC-2

    TEC-2 vairo mūsu neatkarību no

    a) Krievijas … elektrības

    b) spekulantu cenas paaugstināšanas

    TEC-2 tur jau bija un jau darbojas ar gazi un to nevarēja aizvietot ar sķeldu. Pirms rekonstrukcijas tas tērēja vairak gāzes un ražoja mazak elektrību. Gazes TEC priekšrocība ir tā, ka to var iedarbināt ļoti ātri – tas jau ir izmantots brīžos, kad Nordpool cena Baltijas reģionam uzkapj virs normalas – tas iedarbija TEC-2 un cenu samazina.

    Vienīga problēma ar TEC-2, ka vajadzētu atrast citu finansēšanas modeli, nevis kropļot OIK un tadējadi nostādot Latvijas razotajus mazakkonkuretspejīgakā stāvoklī salīdzinot ar kaimiņvalstīm.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

locus 22.10.2014. 13.17

J.Ruģēns

Kad atnāks latviešiem tie laiki,

Ko citas tautas tagad redz?

Kad aizies tumsība kā tvaiki…

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu