Greste saņēmis Latvijas pilsoņa pasi • IR.lv

Greste saņēmis Latvijas pilsoņa pasi

42
Pēteris Greste šogad jūnijā Ēģiptes tiesas zālē. Foto: EPA/LETA

Uz cietumu, kurā atrodas Greste, nogādāta mobilā pasu darbstacija un iegūti Grestes biometriskie dati

Ēģiptē notiesātais Kataras telekanāla “Al Jazeera” žurnālists Pēteris Greste saņēmis Latvijas pilsoņa pasi, aģentūrai LETA pastāstīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Eihenbaums jau iepriekš skaidroja, ka Greste pirms vairākiem mēnešiem izteicis vēlmi saņemt Latvijas pasi. Situācijas atrisināšanai šķēršļus gan lika vairāki “tehniski jautājumi”, tai skaitā fakts, ka Greste pašlaik atrodas Ēģiptes cietumā.

Tomēr pirmdien uz cietumu, kurā pašlaik atrodas Greste, tika nogādāta mobilā pasu darbstacija un iegūti Grestes biometriskie dati.

“Grestem ir izsniegta Latvijas pilsoņa pase, kura, pēc viņa lūguma, nodota glabāšanā ģimenei,” sacīja Eihenbaums, piebilstot, ka žurnālista morālais stāvoklis ir stabils.

“Viņš ir ļoti pozitīvi noskaņots. Greste vairākas reizes pateicās Latvijas Ārlietu ministrijai par atbalstu, kas sniegts viņam un viņa ģimenei,” skaidroja Eihenbaums.

Pašlaik Austrālijas vēstniecība žurnālistam regulāri piegādā laikrakstus, kas ļauj Grestem savu iespēju robežās sekot līdzi starptautiskajai reakcijai saistībā ar viņa apcietināšanu.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība) ir solījis, ka Latvija kopā ar Eiropas Savienību (ES) un Austrāliju turpinās cīnīties par Grestes atbrīvošanu. Ministrija uzskata, ka tiesas procesa gaitā nav ņemti vērā visi apstākļi, kas saistīti ar Grestes aizturēšanu, arī tiešu pierādījumu trūkums.

Jau ziņots, ka mobilās pasu darbstacijas nogādāšana uz cietumu bija viens no variantiem, kuru Latvija apsvēra, lai Grestem tiktu piešķirta pase. Paralēli tika apsvērta arī iespēja konvojēt žurnālistu uz Latvijas vēstniecību, ja Ēģipte neļautu darbstaciju nogādāt uz cietumu.

Kairas tiesa telekanāla “Al Jazeera” žurnālistam Grestem piesprieda septiņu gadu cietumsodu. Vēl deviņas personas notiesātas aizmuguriski, un tām piespriests desmit gadu cietumsods. Kopumā lietā apsūdzēti 20 cilvēki, no kuriem deviņi ir “Al Jazeera” darbinieki. Greste ir vienīgais ārvalstu žurnālists, kurš aizturēts šajā lietā.

Trīs televīzijas kanāla “Al Jazeera” žurnālisti – latviešu izcelsmes austrāliešu žurnālists Greste, “Al Jazeera” angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, un producents Bahers Muhameds – tika arestēti 29.decembrī vienā no Kairas viesnīcām.

Ēģipte žurnālistus apsūdzēja par “drošības objektu filmēšanu, sabiedriskās kārtības un miera apdraudēšanu un strādāšanu bez atļaujas”. Fahmijs tika apsūdzēts arī par piederību islāmistu kustībai “Musulmaņu brālība”, kuru Ēģiptes pagaidu valdība pasludinājusi par teroristisku organizāciju. Prokuratūra visus trīs apsūdzēja arī par “Musulmaņu brālības” atbalstīšanu, sniedzot tai “aprīkojumu, informāciju un ierakstus, kas veicina tās intereses”.

Tāpat žurnālisti apsūdzēti par “melīgu ziņu” pārraidīšanu, lai tādējādi pakalpotu tagad par teroristu organizāciju atzītajai “Musulmaņu brālībai”.

 

Komentāri (42)

otra puse 21.10.2014. 16.47

Al Sisi atšķirībā no Muhameda Mursi pie varas nāca bruņota apvērsuma rezultātā. Muhameds Mursi tika ievēlēts vienīgajās demokrātiskajās prezidenta vēlēšanās Ēģiptes vēsturē. Tā ir fundamentāla atšķirība.

Redzēt aiz visiem musulmaņiem fanātiskus vahabītus ir slimi un apbrobežoti. Tieši tāpat kā aiz visiem Latvijas patriotiem redzēt esesiešus un pastalniekus.

0
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > otra puse 22.10.2014. 10.02

    Tiešām, fundamentāla gan tā atšķirība. Analītiķis ar zīmīgu vārdu – Farids Zaharija – ir jau šo to sarakstījis par demokrātisku vēlēšanu lomu agresīva populisma uzplaukumā. Un ne viņš viens.

    0
    0
    Atbildēt

    0

TanteSidra 21.10.2014. 14.51

ak laime, – žurnālists kas sēž Ēģiptes cietumā par to ka kalpoja “Musulmaņu Brālībai” un varbūt arī “Islama Valstij”, līdz šim tikai Austrālijas pilsonis nupat kļuvis arī par Latvijas pilsoni.

valstij tie ir svētki un tad jau pie kājas attiecības ar Ēģipti.

+1
-6
Atbildēt

6

    kristaps_freimanis > TanteSidra 21.10.2014. 15.20

    “kalpoja “Musulmaņu Brālībai” un varbūt arī “Islama Valstij””

    ===

    Mēģini izplatīt murdziņus?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    TanteSidra > TanteSidra 21.10.2014. 15.22

    par “Musulmaņu Brālību” noteikti, tas viņam ir apsūdzībā, “Islama Valsti” es klāt ekstrapolēju, tāpēc teicu “varbūt”.

    tie kas kristiešiem galvas griež nost nāk no tās pašas Brālības ar ko Ēģiptes valdība cīnās.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Krix > TanteSidra 21.10.2014. 16.36

    Nebūtu tik ass, kā TS, bet jāsaka, ka zināma taisnības deva jau te ir – strādāja Kataras – valsts, kurā nekādā demokrātija nepastāv, toties ir ļoti daudz gāzes naudas, finansētā MM, kas vienpusēji un Musulaņu brālībai klaji draudzīgi atspoguļoja ziņas, mainījās valdība un šis MM nokļuva nežēlastībā un daļēji jau saprotami kāpēc, bet ir.lv no tā iztaisa kādu varoņdarbu….Par IV varbūt ir pievilkts, bet starp šīm organizācijām manāma līdziba pastāv !

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    v_rostins > TanteSidra 21.10.2014. 15.23

    TanteSidra

    Nav teikts, piedevām ikvienam latvietim, ja vien tas nav kaitējis savai valstij, vai tam jau nav Latvijai naidīgas valsts pilsonība, pienākas Latvijas pase bez tālākām atrunām.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lno > TanteSidra 21.10.2014. 15.02

    TanteSidra. Vai tam ir kādi pierādījumi?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    lno > TanteSidra 21.10.2014. 15.35

    TanteSidra. Uz varbūt pamata nevar atstāt cilvēku bez atbalsta. Manu vectēvu 1. pasaules kara laikā vācieši gribēja nošaut kā krievu spiegu. Viņš izglābās, pateicoties sievas baltvācietes uzņēmībai un enerģijai.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu