Vēlēšanas/balsošana internetā – par un pret Ir.lv diskusijā • IR.lv

Vēlēšanas/balsošana internetā – par un pret Ir.lv diskusijā

33
Politiski neitrālā akcija "Stājamies rindā uz vēlēšanām" pie vēlēšanu iecirkņa Rīgas Valsts 1.ģimnāzijā pirms 12.Saeimas vēlēšanām. Foto: Gints Ivuškāns, F64
Māra Miķelsone

Vai lētāk un ātrāk ir arī drošāk un godīgāk – debatē profesors Juris Borzovs un digitālo mediju pārstāvis Kristofs Blaus

Vai Latvijā vēlēšanās ir jāievieš elektroniskā balsošana – tāds ir šīsnedēļas jautājums Ir.lv portāla rosinātajā diskusijā, kurai aicinām pievienoties arī mūsu lasītājus.

Vai 12.Saeimas vēlēšanās piedalījušos balsstiesīgo Latvijas pilsoņu aktivitāte būtu lielāka par 58,85%, ja būtu šāda elektroniskas nobalsošanas iespēja? Par un pret viedokļi sabiedrībā virmojuši jau pāris gadus. IT speciālisti ir pārliecināti pret viedokļa atbalstītāji.

Mūsu diskusijā Latvijas Universitātes profesors un Datorikas fakultātes dekāns Juris Borzovs norāda uz riskiem šādai balsošanai – gandrīz katru nedēļu parādās ziņas par kārtējo informācijas sistēmas uzlaušanu un konfidenciālas informācijas nopludināšanu. Arī iespējas pirkt un pārdot individuālo balsojumu, realizēt “ģimeņu” balsojumu jebkurā tā izpausmes formā – ģimenē, darbavietā, kreditoru spiediena rezultātā utt. ir praktiski neierobežojamas.

Pie nopietniem apdraudējumiem Borzovs norāda, ka Latvijas politiskā situācija ir īpaši labvēlīga valsts pastāvēšanas apdraudējumam. Šādā balsošanā, viņaprāt, 30-40% vēlēšanās nepiedalošos balsis var nemanāmi pieskaitīt kādam politiskam spēkam, nodrošinot tam absolūtu vairākumu parlamentā. Tāpat pie riskiem jāpieskaita tas, ka ir gan valstis, gan organizācijas ar pietiekamiem resursiem, kas spētu sagatavot īpašu datorvīrusu tieši Latvijas parlamenta vēlēšanu nemanāmai viltošanai.

Savukārt Kristofs Blaus, kas ir digitālu produktu izdevēja “Creative” līdzīpašnieks, diskusijā norāda uz ieguvumiem – tādas vēlēšanas būtu pieejamas visiem Latvijas Republikas pilsoņiem, jo, pēc viņa teiktā, tikai 6% ārzemju latviešu balsoja Saeimas vēlēšanās.

Pie ieguviem Blaus min arī to, ka e-vēlēšanas ļautu internetā katram pārbaudīt savas balsis un pat lejupielādēt visus biļetenus (neredzot balsotāju datus), pārskaitīt vēlēšanu rezultātus.

Turklāt e-vēlēšanas būtu ekonomiskākas gan finansiāli, gan laika ziņā. Tās izmaksātu mazāk, jo ar laiku nebūs vajadzīgi tik daudzi iecirkņi, tik daudz darbinieku balsu skaitīšanai. Savukārt balsotājiem nebūs jātērē laiks un nauda par ierašanos iecirkņos.

Kā domājat jūs, Ir.lv lasītāji? Iesaistieties ar saviem komentāriem diskusijā portāla sadaļā „Debates” šeit.

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu