Kad rīdzinieki varēs justies droši? • IR.lv

Kad rīdzinieki varēs justies droši?

24
Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs preses konferencē. Foto: Ieva Lūka, LETA
Olafs Pulks

Par būvvaldes atbildību un Rīgas 19.vidusskolas sporta halles iebrukušajiem griestiem

Neskatoties uz Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (Saskaņa) un pilsētas būvvaldes atkārtotajiem solījumiem rūpīgi pārbaudīt visu publisko ēku drošību, liekas, ka mācība no Zolitūdes traģēdijas nav gūta.

Kā citādi izskaidrot Rīgas 19.vidusskolas sporta halles griestu nobrukumu, kurš noticis uz jumta esošā ūdens un aizsērējušu notekcauruļu dēļ. Šoreiz paveicās, jo griestu konstrukcija iebruka pirms sešiem no rīta, kad sporta hallē nebija apmeklētāju, tomēr varēja būt jauna traģēdija.

Rīgas pilsētas būvvalde esot izstrādājusi sabiedriski nozīmīgu būvobjektu pārbaudes plānu, kurš it kā ticis īstenots. Tātad vai nu pēc būvvaldes vadības domām skolas sporta halle nav pietiekami nozīmīgs objekts, lai to pārbaudītu, vai arī pārbaude veikta nekvalitatīvi.

Publiskajā telpā pieejamā informācija liecina, ka notekūdeņu cauruļu aizsērējuma dēļ ūdens tecējis no savienojuma vietām, kā rezultātā samirkušas griestu plāksnes un, neizturot svaru, iebrukušas. Būvniecības ekspertiem, kas veikuši, ja veikuši, šīs ēkas konstrukciju drošības pārbaudi, būtu jāparedz ūdens sakrāšanās risks un jāatbild par tā novēršanu.

Pilsētas būvvalde atrodas tiešā Rīgas domes priekšsēdētāja N.Ušakova pakļautībā, tādēļ arī viņam jāuzņemas pilna atbildība gan par šo negadījumu, gan kopumā būvvaldes uzraudzības trūkumu un tās vadītāja I.Vricava aizstāvēšanu pēc Zolitūdes traģēdijas. RD “Vienotības” frakcijas deputāti vairakkārt aicināja izvērtēt I.Vircava atbildību un kvalifikāciju, tomēr Rīgas mērs būvvaldes vainu nesaskatīja.

Lai censtos glābt būvvaldes vadības reputāciju, vairākos medijos pēkšņi parādījās ziņas par it kā aktīvi veiktajām pārbaudēm, kā arī intervijas ar būvvaldes vadītāju. Notikums 19.vidusskolas sporta hallē rada aizdomas, ka tā ir bijusi tikai sabiedrības maldināšana, jo daļa sabiedrisko ēku Rīgā joprojām var būt nedrošas.

Lai galvaspilsētā justos droši, mums pēc iespējas ātrāk ir jāuzzina, vai šajā skolas sporta hallē tika veikta būvvaldes ekspertīze. Ja tika, tad diez vai tādām pārbaudēm varam uzticēties. Jāatgādina, ka pirms Zolitūdes traģēdijas lielveikalā arī tika vieta pārbaude un nekas bīstams netika atrasts. Ja pārbaude nav tikusi veikta, acīmredzama kļūtu nolaidība un bezatbildība.

Autors ir RD “Vienotības” frakcijas deputāts

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu