Bukera balvu saņem pazīstams austrāliešu rakstnieks Flanagans • IR.lv

Bukera balvu saņem pazīstams austrāliešu rakstnieks Flanagans

25
Austrāliešu rakstnieks Ričards Flanagans ar savu romānu. Foto: AFP/LETA

Šogad Būkera balva pirmoreiz kļuva par starptautisku prēmiju

Prestižās Bukera balvas literatūrā ieguvējs šogad ir austrāliešu rakstnieks Ričards Flanagans (1961). Balvu 50 000 britu mārciņu (63 230 eiro) vērtībā pazīstamais Austrālijas rakstnieks no Kornvolas hercogienes rokām saņēma par romānu “The Narrow Road to the Deep North”.

Šogad Bukera balva pirmoreiz kļuva par starptautisku. Pirms tam prestižajai literatūras godalgai varēja pieteikties tikai autori no Lielbritānijas, Īrijas un Britu sadraudzības valstīm. Šogad konkursā piedalījās arī divi amerikāņu rakstnieki, taču neviens no viņiem balvu neieguva.

Divkārtējais Bukera prēmijas laureāts no Austrālijas Pīters Kerijs kritizējis lēmumu atļaut uz apbalvojumu kandidēt amerikāņu rakstniekiem. “Britu sadraudzības valstīs pastāv sava kultūra, kas ir atšķirīga. Man nešķiet, ka ASV būtu tās daļa,” 71 gadu vecais Kerijs sacīja britu laikrakstam “The Guardian”.

“The Narrow Road to the Deep North” ir rakstnieka Flanagana sestais romāns. Žūrijas pārstāvji atzīmēja, ka tas ir “izcils mīlas stāsts, kā arī stāsts par cilvēku ciešanām un biedriskumu”, vēsta BBC.

Flanagana romāns lasītāju aizved pagātnē, tas stāsta gan par Taizemes-Birmas dzelzceļa būvi, kas pazīstams arī kā Nāves ceļš, gan par to, kā Otrā pasaules kara laikā šo ceļu izmantoja Japānas armijas apgādei. Nāves ceļš savu vārdu ieguva tāpēc, ka dzelzceļa celtniecības laikā nomira aptuveni 90 000 katordznieku un 16 000 karavīru.

Rakstnieka tēvs izdzīvoja šā Nāves ceļa būvniecībā un nomira sirmā 98 gadu vecumā.

Bukera prēmija tika nodibināta 1968.gadā. Četri no šīs balvas ieguvējiem vēlāk kļuva par Nobela prēmijas laureātiem.

Pagājušajā gadā Bukera balvu ieguva jaunzēlandiešu rakstniece 28 gadus vecā Eleonora Katona, kļūstot par jaunāko rakstnieci šīs balvas pasniegšanas vēsturē.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu