Ebolas vīrusa riski • IR.lv

Ebolas vīrusa riski

30
Kā rīkoties, saskaroties ar Ebolas vīrusa nēsātāju? Veselības darbiniece skatās video Manilā ar drošības instrukciju. Foto: AFP/LETA
Agris Auce

Ar ko Latvijas uzņēmējiem vai tūristiem ir jārēķinās saistībā ar Ebolas epidēmijas riskiem un vai šos riskus var apdrošināt?

Patlaban Ebolas epidēmija ir skārusi Libēriju, Sjerraleoni, Gvineju, Gambiju, Senegālu un Nigēriju, un pastāv viedoklis, ka vīruss turpinās izplatīties. Oficiāli reģistrētu ārstniecības līdzekļu pret Ebolas vīrusu nepastāv, bet pretterorisma programmu ietvaros ir izstrādāti eksperimentāli vēl nereģistrēti medikamenti, tiek izstrādātas arī vakcīnas.

Standarta risku analīzē, kuru Latvijas Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija (PABA) iesaka regulāri veikt katram uzņēmumam, viena no tipveida lielo risku grupām ir saslimšanas un epidēmijas. Pēdējos gados pasaulē nav bijis pēkšņas un visaptverošas epidēmijas, kas prasītu desmitiem un simtiem tūkstošu dzīvību, bet šis risks tik un tā turpina pastāvēt un arī ietekmēt mūsu ikdienu. 

Par to, piemēram, salīdzinoši nesen pārliecinājās Lietuvas sieviešu basketbola izlase, kura netika ielaista uz 2006.gada Pasaules čempionāta pirmo spēli Brazīlijā tāpēc, ka “Air France” lidmašīna neplānoti nolaidās dzeltenā drudža riska zemē Franču Gviānā, un komanda nebija vakcinējusies pret dzelteno drudzi.

Ebolas risks iespējami visvairāk var skart ceļotājus, kuru maršrutā (arī kā tranzītvalsts) ir kāda no Ebolas riska valstīm – arī iespējamā riska valstīm, ne tikai tām, kurās jau ir oficiālas epidēmijas.

Primārais riska faktors ceļotājiem ir saistīts epidēmijas izraisītām sekām uz iespējām ceļot. Patlaban riski ar visticamāko iestāšanās varbūtību (kas jau sāk piepildīties) ir avioreisu atcelšana uz ar Ebolas vīrusu saistītām zemēm. To, ka risks ir reāls, pierāda tas, ka lidmašīnu personāla iebildumu, panikas un arī citu apsvērumu rezultātā, jau tagad uz nenoteiktu laiku ir atcelti daudzi reisi uz epidēmijas skartajām zemēm.

Otrs ticamākais risks ir ceļošanas ierobežojumi, kuri var izpausties kā piespiedu karantīna, aizliegums šķērsot robežu starp valstīm vai atsevišķiem rajoniem, kā rezultātā ceļotājs var tikt ievērojami aizkavēts.

Pati saslimšanas iespējamība tagad vēl ir jāvērtē kā salīdzinoši maza. Toties saslimstot izredzes nomirt ir visai augstas – pēc dažiem novērtējumiem izdzīvošanas procents ir mazāks par 50%. Tie, kas ir izdzīvojuši, kļūst par bioloģiski vērtīgas informācijas nesējiem – izslimojušo personu asinis var tikt izmantotas vēl slimo personu ārstēšanā, un tas patlaban ir visai liels kapitāls, kam varētu piešķirt arī monetāru vērtību.

Par apdrošināšanu Ebolas gadījumā – standarta ceļojumu apdrošināšanas polisēs Ebolas vīruss NAV izņēmums, tātad saslimušie var pieprasīt no sava apdrošinātāja segt Ebolas vīrusa ārstēšanas izdevumus līdz polises maksimālajai summai.

Tikai ir jāņem vērā, ka apdrošinātājs var noorganizēt repatriāciju uz Latviju, savukārt Latvijā ceļojumu apdrošināšanas polises segums (un līdz ar to arī ārstēšanās izdevumu segšana) beidz darboties. Daži apdrošinātāji gan savās ceļojumu polisēs ir ierakstījuši epidēmijas kā izņēmumu, tādēļ no šādu polišu iegādes vajadzētu izvairīties.

Tomēr Latvijā esošās apdrošināšanas polises pašlaik Ebolas vīrusa ārstēšanas izdevumus droši vien ka nespētu segt, jo parastajām veselības apdrošināšanas polisēm ir ļoti nelieli limiti (300-3000 eiro), salīdzinot ar iespējamiem ārstēšanās izdevumiem, bet dzīvības polisēs definētajām kritiskajām saslimšanām savukārt Ebolas vīruss nav iekļauts to kritisko slimību sarakstā, kuru gadījumā tiek izmaksāta ārstēšanās atlīdzība. Savukārt dzīvības apdrošināšana, ja tā ir ar labiem nosacījumiem, maksā tuviniekiem (labuma guvējiem) atlīdzību gandrīz jebkurā nāves gadījumā, tai skaitā arī Ebolas vīrusa gadījumā.

Karantīnas izraisīto ceļojumu aizkavēšanos ceļojumu polises nekompensētu, bet varētu kompensēt reisu atcelšanu un alternatīva mājupceļa izvēli, ja ir iegādāts attiecīgais seguma paplašinājums. Ebolas vīrusa karantīnas izraisītā satiksmes bloķēšanas pārvarēšana nebūs tik vienkārša, kā, piemēram, nesenais karadarbības izraisītais lidojumu pārtraukums uz Centrālāfrikas Republikas galvaspilsētu Bangi, kas nesen licis tur uz pāris dienām aizkavēties arī mūsu aizsardzības ministram Raimondam Vējonim un Latvijas delegācijai. Ja iestātos pilnīga karantīna, tad tā var teorētiski bloķēt jebkuru izkļūšanu no valsts pat uz vairākām nedēļām.

Biznesam un uzņēmējiem šajā gadījumā jārēķinās ar plašākām sekām, jo Ebolas epidēmija var izraisīt veselas valstu grupas ekonomiskas un sociālas, kā arī politiskās stabilitātes problēmas Āfrikas kontinentā.

Jau tagad transporta un karantīnas ierobežojumi kopā ar sabiedrības paniku ir nopietni ietekmējuši tūrisma sektoru vīrusa skartajās zemēs un arī citās Āfrikas valstīs, tai skaitā Kenijā, kura ir viens no populārākajiem tūrisma galamērķiem Āfrikā. Katrā ziņā, veicot savu uzņēmējdarbību nozarē, kura iespējami saistīta ar Āfriku, pašlaik vērts izanalizēt riskus par iespējamo Ebolas pandēmiju, bet Āfrikas apceļotājiem PABA iesaka apsvērt arī rezerves plānus trīs nedēļu karantīnas vai pēkšņiem lidojumu ierobežošanas gadījumiem.

Autors ir PABA valdes priekšsēdētājs

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu