Dombrovskis: Lēmums par biroja darbiniekiem vēl nav pieņemts (papild.) • IR.lv

Dombrovskis: Lēmums par biroja darbiniekiem vēl nav pieņemts (papild.)

28
Ministru prezidentes padomnieks humanitārajos un ES fondu jautājumos Ints Dālderis (no kreisās), Eiropas Komisijas viceprezidenta amata kandidāts Valdis Dombrovskis, Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete un Saeimas deputāts Jānis Reirs piedalās partijas "Vienotība" 12. Saeimas vēlēšanu rezultātu sagaidīšanas pasākumā. Foto: Ieva Čīka, LETA

Ja Dālderis atteiktos no 12.Saeimas deputāta mandāta, tad viņa vietā darbu jaunajā parlamenta sasaukumā varētu turpināt Āboltiņa

Lēmums par nākamā Eiropas Komisijas (EK) viceprezidenta amata kandidāta eiro un sociālā dialoga jautājumos Valda Dombrovska (V/ETP) biroja darbiniekiem vēl nav pieņemts.

Dombrovskis aģentūrai LETA pastāstīja, ka darbs pie biroja veidošanas ir sākts, un pašlaik vienīgi zināms, ka to vadīs Taneli Lahti, “kurš tagad vada EK viceprezidenta ekonomikas un monetāro lietu jautājumos kabinetu”.

Vaicāts, vai viens no kabineta darbiniekiem varētu būt no “Vienotības” saraksta Kurzemes apgabalā 12.Saeimā ievēlētais un vēlētāju atbalsta ziņā partijas līderi Solvitu Āboltiņu (Vienotība) apsteigušais Rīgas domes deputāts Ints Dālderis (Vienotība), Dombrovskis norādīja, ka par pārējiem kabineta darbiniekiem nekādi lēmumi vēl nav pieņemti. “Tie tiks pieņemti tuvāko nedēļu laikā pēc Eiropas Parlamenta balsojuma par jauno EK,” teica Dombrovskis.

Straujuma: Dālderis būtu pieņemams kandidāts topošā eirokomisāra Dombrovska birojā

No “Vienotības” saraksta Kurzemes apgabalā 12.Saeimā ievēlētais un vēlētāju atbalsta ziņā partijas līderi Solvitu Āboltiņu apsteigušais Rīgas domes deputāts Ints Dālderis būtu pieņemams kandidāts darbam topošā eirokomisāra Valda Dombrovska (Vienotība) birojā, otrdien Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Rīta panorāma” atzina Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība).

Ja Dālderis atteiktos no 12.Saeimas deputāta mandāta, tad viņa vietā darbu jaunajā parlamenta sasaukumā varētu turpināt Āboltiņa, kura netika ievēlēta.

Lūgta vērtēt, cik reāla ir Dāldera aiziešana strādāt uz Dombrovska biroju un Āboltiņas atgriešanās Saeimā, Straujuma atzina, ka tas ir iespējams. “Dombrovskis savā birojā grib iesaistīt vairāk cilvēkus no Latvijas. Manuprāt, tas ir ļoti svarīgi, jo tā mūsu cilvēkiem būs iespējas iesaistīties Briseles darbos. Jā, Dombrovska kungs neizslēdz iespēju, ka Dāldera kungs varētu būt viens no tiem, kas varētu strādāt birojā, bet tādu striktu atbildi es nesaņēmu,” skaidroja Straujuma.

Viņa tieši neatbildēja uz jautājumu, vai nav tā, ka iespēja aicināt Dālderi uz darbu Dombrovska birojā tiek vērtēta tikai tāpēc, lai atrastu veidu, kā 12.Saeimā nodrošināt vietu neievēlētajai Āboltiņai. Straujuma stāstīja, ka Dālderis ir ieguvis pietiekami daudz zināšanu par fondiem, strādājot padomnieka amatā gan pie viņas, gan agrāk pie Dombrovska kā premjerministra.

“Ja iedomājos, kā Dombrovska kungs veido savu biroju, viņš ņem cilvēkus, kurus ir iepazinis un ar kuriem var sastrādāties,” minēja Straujuma. Valdības vadītāja piebilda, ka no Dombrovska sapratusi, ka viņš ar Dālderi ir labi sastrādājies, tāpēc topošais eirokomisārs labprāt redzētu savā birojā Dālderi. “Es nevaru pateikt, ka tas tā arī notiks, bet šādas sarunas ir,” rezumēja Straujuma.

Ja Āboltiņa varētu turpināt deputāta darbu arī jaunajā Saeimas sasaukumā, tad nav izslēgts, ka viņa kļūtu par “Vienotības” frakcijas vadītāju, sacīja Straujuma.

Jau ziņots, ka līdzšinējais Ministru prezidenta padomnieks Ints Dālderis, kurš ir ievēlēts 12.Saeimā no “Vienotības” saraksta Kurzemes vēlēšanu apgabalā, varētu kopā ar Valdi Dombrovski doties darbā uz Briseli. Tādējādi pašreizējā 11.Saeimas priekšsēdētāja un 12.Saeimā neievēlētā Solvita Āboltiņa, kura Kurzemes vēlēšanu apgabalā noslīdēja uz 4.vietu no 1., varētu art ā saukto mīksto mandātu iekļūt Saeimā, pirmdien vēsta LTV raidījums “Panorāma”.

LTV rīcībā esošā informācija liecina, ka no mandāta varētu atteikties „Vienotības” deputāts Ints Dālderis, lai pieņemtu darba piedāvājumu Briselē – ekspremjera, nākamā Eiropas Komisijas viceprezidenta Valda Dombrovska birojā.

Līdz ar to Āboltiņa, kura nav ievēlēta Saeimā, saņems mandātu un varētu kļūt par “Vienotības” frakcijas vadītāju. Viņai plānots uzticēt arī kādas Saeimas komisijas vadību.

Dālderis aģentūrai LETA gan apgalvoja, ka gatavojoties strādāt Saeimā un citus piedāvājumus saņēmis neesot.

Pirmdien turpinājās arī valdības koalīciju veidojošo partiju konsultācijas, una jaunākās ziņas liecina, ka “Vienotības” kandidāts finanšu ministra amatam jaunajā valdībā būs pašreizējais Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Jānis Reirs (Vienotība), ziņo LETA.

Jau ziņots, ka pašreizējais finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) paziņoja, ka neturpinās politisko darbību.

Partijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa sacīja, ka viņa jau pirmdien aicinās “Vienotības” valdi atbalstīt šādu priekšlikumu. “Vienotības” valde pret Reira kandidatūru neiebilda.

Tāpat “Vienotības” valde pirmdien vienojās, ka partijas satiksmes ministra kandidāts arī jaunajā valdībā būs pašreizējais ministrs Anrijs Matīss, bet iekšlietu ministra amata kandidāts – pašreizējais ministrs Rihards Kozlovskis.

Valdes sēdē bija plānots pārrunāt arī jautājumu par to, vai “Vienotība” varētu uzņemties Veselības ministrijas vadību. Tomēr lēmums šajā jautājumā netika pieņemts, aģentūrai LETA sacīja partijas vadītāja Solvita Āboltiņa.

(papildināta no sākuma)

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu