Lūgs atstāt bez izskatīšanas Zolitūdes traģēdijā cietušo prasību pret Ušakovu un Pauniņu • IR.lv

Lūgs atstāt bez izskatīšanas Zolitūdes traģēdijā cietušo prasību pret Ušakovu un Pauniņu

30
Biedrības "Zolitūde 21.11" pārstāve Regīna Ločmele, kura no "Saskaņas" saraksta kandidēja arī 12.Saeimas vēlēšanās. Foto: Edijs Pāalens, LETA

Tāda esot traģēdijā cietušās puses griba par spīti tam, ka Ušakovs nav atvainojies cietušajiem

Lūgs atstāt bez izskatīšanas lietu pret Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC) un SIA “Re&Re” valdes priekšsēdētāju Aināru Pauniņu saistībā ar Zolitūdes traģēdiju, aģentūrai LETA norādīja prasītāju pārstāvis zvērināts advokāts Aldis Gobzems.

Kā paskaidroja Gobzems, šāds lēmums pieņemts, konsultējoties ar klientu. Motivācija par lietas atstāšanu bez izskatīšanas pret katru no personām ir atšķirīga. Lai arī no Ušakova neesot saņemta mutiska atvainošanās, tomēr Rīgas mērs aktīvi iesaistoties biedrības “Zolitūde 21.11.” darbībā un ir vienīgā amatpersona, kas to dara.

Savukārt attiecībā uz Pauniņu tas ir žests no cietušo puses, ka viņi ir gatavi konstruktīvi risināt situāciju.

Jau ziņots, ka prasība pret Ušakovu bija vērsta par viņa nepietiekamajām darbībām pēc Zolitūdes traģēdijas, lai noskaidrotu vainīgos un sauktu atbildīgās personas pie atbildības. Tikmēr prasība pret Pauniņu bija iesniegta par to, ka viņš ar savu faktisko rīcību kā “Re&Re” valdes priekšsēdētājs turpina nodarīt papildu morālo kaitējumu cietušajiem, piemēram, atrodoties Maldīvu salās, nevis piemiņas pasākumā.

Kā bija norādīts prasības pieteikumā, tas ir iesniegts par atvainošanos saistībā ar nodarīto morālo kaitējumu. Tāpat no prasības izriet, ka Pauniņš un Ušakovs nav darījuši visu iespējamo, lai Zolitūdes traģēdijas rezultātā radušās sekas prasītāju pārdzīvojumus maksimāli samazinātu, bet gan, gluži pretēji, viņu rīcība bijusi tāda, kas vēl vairāk pastiprina prasītāju ciešanas, tādējādi pēc traģēdijas radīto morālo kaitējumu vēl palielinot.

Tiek minēts, ka Pauniņš nav atvainojies prasītājiem par to, ka nedarīja visu iespējamo, lai novērstu notikumu un tā seku iestāšanos, kā arī “Re&Re” priekšsēdētājs nav vērsies pie prasītājiem, lai vienotos par to, kā varētu mazināt viņu morālās ciešanas.

Savukārt Ušakovs neuzņēmās atbildību par savā pakļautībā esošās būvvaldes darbību, kā arī nebija saucis pie atbildības tās būvvaldes amatpersonas, kas nenodrošināja pilnīgu cilvēku drošību nogruvuma vietā visā būvniecības procesā. Tāpat Rīgas mērs nav ierosinājis izmaiņas normatīvajos aktos vai izdevis attiecīgus rīkojumus, lai šāda situācija pašvaldībā neatkārtotos arī turpmāk.

Ušakovs nebija izveidojis kvalitātes kontroles sistēmu, lai būvvalde pašvaldības teritorijā ekspluatācijā nepieņemtu ēkas, kurām pastāv sabrukšanas risks, kā arī mērs savas privātās lietas izvirzījis augstāk par problēmjautājumiem, kas saistīti ar traģēdiju.

Pērn 21.novembrī, iebrūkot lielveikala “Maxima” jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

 

Komentāri (30)

Valdis Eiserts 12.11.2014. 21.08

Beidzot Krievijas bumbvedēji lidos no Ziemeļpola līdz Meksikai! Beidzot!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu