Priekules novadā uzieta īpaši reta sēņu suga - neēdamā melnā zvīņbeka • IR.lv

Priekules novadā uzieta īpaši reta sēņu suga – neēdamā melnā zvīņbeka

21
Melnā zvīņbeka. Foto: Ilze Priedniece, Dabasdati.lv

Līdz šim šīs sugas bekas ir atrastas vēl trīs vietās Latvijā

Latvijas Dabas fonda (LDF) eksperti Priekules novadā ir atraduši īpaši retu beku sugu – melno zvīņbeku, aģentūru LETA informēja LDF.

Melnā zvīņbeka atrasta Ruņupes ielejas dabas lieguma rietumu daļā. Līdz šim šīs sugas bekas ir atrastas vēl trīs vietās Latvijā.

Apsekojot dabas lieguma teritoriju, biologi Ilze Priedniece, Lelde Eņģele un Uvis Suško atraduši 15 šīs sugas eksemplārus – gan pavisam jaunas beciņas, gan arī jau aukstuma skartas un vecas. Vēl trīs melnās zvīņbekas atrastas jau ārpus dabas lieguma teritorijas.

Priedniece norāda, ka šīs sugas sēņu saglabāšanos, iespējams, veicinājis tas, ka dabas ielejai aizsardzības statuss ir jau kopš 1977.gada, kas nodrošina šai un citām sugām nepieciešamo dzīvotņu aizsardzību.

Melnās zvīņbekas cepurīte ir 5-12 centimetrus plata, pelēkbrūna līdz gandrīz melna, klāta ar lielām, biezām zvīņām. Bekas mīkstums ir porains, griezuma vietā sārtojas, vēlāk melnē, smaržo pēc zemes. Sākumā starp cepurīti un kātiņu ir biezs, vilnains plīvurs, kas vēlāk saglabājas uz kātiņa kā neliels, izzūdošs gredzens, bet pie cepurītes malas vilnainas bārkstis. 6-14 centimetrus garais kātiņš ir sīksts, šķiedrains, melngani pelēks, zvīņains. Arī tas griezuma vietā sākumā sārtojas, pēc tam melnē. 

Suga sastopama Eiropā un Ziemeļamerikā un liecina par dabas daudzveidības ziņā vērtīgiem dabiskajiem mežiem.

Sēne nav ēdama.

 

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu