Mogerīni: Attieksme pret Krieviju būs atkarīga no „lāča uzvedības” • IR.lv

Mogerīni: Attieksme pret Krieviju būs atkarīga no „lāča uzvedības”

31
Federika Mogerīni. Foto: AFP/LETA

Jaunā ES ārlietu augstā pārstāve nav noskaņota pastiprināt sankcijas pret Krieviju 

Eiropas Savienības jaunā augstā ārlietu un drošības politikas pārstāve Federika Mogerīni, kura stāsies Ketrīnas Eštones vietā, uzskata, ka ES stratēģiskajos projektos jāturpina sadarbība ar Krieviju, lai arī Krievija nav Briseles partnervalsts, vēsta Dw.de.

Mogerīni pirmdien uzstājās Eiropas Parlamenta starptautisko lietu komitejā un pauda savu pozīciju par Krieviju un Ukrainas krīzi. Vairākas Austrumeiropas valstis augustā asi kritizēja Mogerīni kandidatūras virzīšanu augstajam amatam, norādot uz viņas nelielo pieredzi Itālijas ārlietu ministra amatā un kreisi centrisku pozīciju, kas liecina, ka viņa ir pārāk maigi noskaņota pret Krieviju par tās lomu Ukrainas krīzes saasinājumā.

Atbildot uz jautājumu, kāda ir labākā taktika saziņā ar „krievu lāci”, Mogerīni – bijusī Itālijas ārlietu ministre – atzina, ka viņai „nav pietiekamas pieredzes saziņā ar lāčiem”, un teica: „Mums vajadzīgs stingrības un diplomātijas savienojums.” Kā to izmantot, būs atkarīgs „no lāča reakcijas ātruma”.

Kā izteicās Mogerīni, lai arī Krievija, iespējams, nav ES partnere, taču tā paliek „stratēģiska valsts un kaimiņvalsts”. Briseles interesēs, pēc Mogerīni domām, ir turpināt sadarbību ar Maskavu, piemēram, kodolatbruņojuma jomā.

Jebkurā gadījumā, pēc AFP ziņotā, Mogerīni ir kritiska attieksme pret iespējamo sankciju pastiprināšanu Krievijai. Viņasprāt, efekts no jau pieņemtajām sankcijām esot stipri pretrunīgs. Tās rada zaudējumus Krievijas ekonomikai, bet to ietekme uz Krievijas politiskās elites pieņemtajiem lēmumiem esot vēl jāpierāda.

Mogerīni arī teica, ka nav politisko iemeslu, kāpēc neīstenot gāzesvada „Dienvidu straume” projektu. Viņa uzskata, ka Austrumukrainā jāsaglabā pamiers, vienlaikus uzsverot, ka ES nedrīkst pieļaut, ka tiek izveidots sauszemes koridors starp Krimu un pārējo Krievijas teritoriju.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu