Nobela prēmiju medicīnā piešķir par smadzeņu GPS sistēmas atklājumu • IR.lv

Nobela prēmiju medicīnā piešķir par smadzeņu GPS sistēmas atklājumu

24
Nobela prēmiju medicīnā saņems Džons O'Kīfe (no kreisās), Meja Brita Mozera un Edvards Mozers. Foto: AFP/LETA

Zinātnieki izpētījuši šūnu sistēmu, kas smadzenēs veido pozicionēšanas sistēmu

Nobela prēmiju medicīnā saņems Džons O’Kīfe, Meja Brita Mozera un Edvards Mozers par šūnu atklāšanu, kas smadzenēs veido pozicionēšanas sistēmu, ziņo LETA/AFP.

“Ir jāatzīst, ka tas ir fantastisks atklājumu virknējums, patiesi aizraujošs,” paziņoja Nobela fizioloģijas komitejas sekretārs Jērans Hansons.

O’Kīfe ir neirozinātnieks un profesors Universitātes koledžā Londonā un dzimis Ņujorkā īru imigrantu vecākiem. Abi pārējie balvas ieguvēji ir precēts norvēģu pāris.

Balva piešķirta par viņu darbu, lai izprastu, kā cilvēka smadzenes palīdz orientēties apkārtnē.

Trīs neirozinātnieki meklēja atbildes uz jautājumu, kā smadzenes saprot to, kur mēs atrodamies, kā mēs atrodam ceļu, pārvietojoties no vienas vietas uz otru, kā smadzenes saglabā šo informāciju, lai ceļu atrastu atkal nākamreiz. Pētnieki ir atklājuši sava veida “iekšējo GPS sistēmu” smadzenēs – tas ir šūnu tīkls, kas ļauj mums orientēties sevī kā kosmosā, raksta “Der Spiegel”.

“Džons O’Kīfe, Meja Brita Mozera un Edvards Mozers ir atrisinājuši jautājumu, kas gadsimtiem nodarbinājis filozofus un zinātniekus – kā smadzenes veido mums apkārtējās telpas karti un kā mēs varam atrast ceļu sarežģītā vidē?” norāda komiteja.

Mozeri ir piektais precētais pāris, kas ieguvis Nobela prēmiju.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu