Katras vēlēšanas Latvijai vienmēr būs izšķirošas • IR.lv

Katras vēlēšanas Latvijai vienmēr būs izšķirošas

33
Vēlētāji nodod savas balsis glabāšanā. Foto: Ieva Čīka, LETA

Kāpēc jāiet balsot 12.Saeimas vēlēšanās

Tāda lieta kā nebalsot nepastāv, saka uzņēmējs un mecenāts Vilis Vītols. Ja jūs nepiedalāties vēlēšanās, neko savai valstij jūs nepalīdzat, tikai dodat ieročus rokās tās pretiniekiem. Savukārt režisore Laila Pakalniņa atgādina, ka Latvijā vēl nedzīvojam tādā mierā un labklājībā, lai būtu pilnīgi vienalga, kādi spēku samēri ir Saeimā. “Mums katras vēlēšanas ir izšķirošas un vienmēr būs,” viņa ir pārliecināta.

Kāpēc sestdien, 4.oktobrī, jādodas pie vēlēšanu urnām un jāizdara godprātīga izvēle, ievēlot 12.Saeimu, nevis balsojot ar tukšu aploksni vai par pirmo pagadījušos sarakstu, lasiet šeit.

Šajās vēlēšanās mums draud briesmas

Dzejniece Māra Zālīte:

“Mums draud briesmas tieši šajās vēlēšanās, jo prokremliskā partija “Saskaņa” ir ar vislabāko reitingu, bet prokremliskais un prokrieviski orientētais elektorāts ir ļoti vienots, kamēr latviešu elektorāts ir ļoti sašķelts. Un mums nevajag pieturēties pie politkoreta viedokļa, ka te nav šīs sašķeltās robežas pa etnisko līniju. “Saskaņa” ir mainījusi arī savu taktitu – [vēlēšanu] sarakstā ir daudz latvisko uzvārdu.

Mūsu valsts “Saskaņas” dēļ ir apdraudēta, un šādā demokrātiskā ceļā var tikt ievēlēts tāds parlaments, kas sastāda tādu valdību, kas dara tādas lietas, kas nav Latvijas interesēs.

Vienīgais īstais iekšējās drošības garants ir Latviju mīlošs, Latviju cienošs, Latvijai ticošs, Latvijas izvēli būt civilizētā sabiedrībā atbalstošs, demokrātiski orientēts izglītots pilsonis. Tā ir mūs iekšējā drošība. Protams, mēs politiķus sunījam, lamājam un daudzi ir to pelnījuši. No otras puses ir tā, ka ideāli tai [prasību] paradigmai ir jāizaug tieši no sabiedrības. Ka sabiedrība, balstoties uz savu iekšējo stabilo morālo pārliecību, izvēlas cilvēkus, kuri to pārstāv un iet pārvaldīt valsti.” (No intervijas LTV raidījumam “1:1”)

Mums katras vēlēšanas ir vissvarīgākās

Kinorežisore Laila Pakalniņa:

“Uz Ukrainas notikumiem es nevaru raudzīties kā uz spēli. Neviens mēs nevaram. Kad sāku rakstīt [filmas] “Ausma” scenāriju 2012.gadā, Ukrainā vēl nekas nebija noticis. Bet bija Ēģipte, Sīrija. Tur gāja bojā tūkstošiem cilvēku. Tas notika mūsdienās. Līdzās Eiropai. Nu jau notiek ļoti tuvu. Jautājums par varas un ideoloģijas ietekmi uz cilvēku ir mūžīgs. Tam nav laika vai ģeogrāfisku robežu.

Mums pašiem ļoti stingri un modri jāsargā sava robeža. Būsim godīgi, tīri politiski notikumi Ukrainā nav nekas jauns – tas ir saasinājums procesam, ko Krievijas tiecas veidot kopš 90.gadu sākuma.

Tāpēc es nepiekrītu tiem, kuri stāsta, ka šīs ir vissvarīgākās vēlēšanas! Mums katras ir vissvarīgākās. Vēl nedzīvojam tādā mierā un labklājībā, lai būtu pilnīgi vienalga, kādi spēku samēri ir Saeimā. Mums katras vēlēšanas ir izšķirošas un vienmēr būs, jo dzīvojam starp lielvarām. Vismaz viena haizivs ir tepat blakus, un tā ļoti grib mūsu teritoriju un prātus.” (No intervijas žurnālam “Ir”)

Viss sākas ar mani

Mācītājs Juris Rubenis:

“Vai tiešām kāds domā, ka pilsoņu kopuma vidējais morālais līmenis neatspoguļosies politikā? Ir kāda veca patiesība, kuru dzirdot cilvēki bieži kļūst dusmīgi: viss sākas ar mani. Pasaule, valsts nekļūst labāka no maniem komentāriem par to. Taču, ja es kā konkrēts cilvēks kaut nedaudz kļūstu labāks, mainās arī visa sistēma.

Visbīstamākā lieta ir vulgāra vispārināšana. Visi politiķi nav zagļi, nelieši, klauni. Jūs atradīsiet starp politiķiem kvalificētus, godīgus, prognozējamus un saprātīgus cilvēkus. Šīs kvalitātes man ir svarīgas. Svarīgi atcerēties, ka, piedaloties vēlēšanās, mēs visburtiskākajā veidā ietekmējam politisko vidi, mēs varam pozitīvi veidot partijas. Izsvītrojot un liekot plusiņus, ir iespējams būtiski pārveidot, pilnveidot jebkuru politisko partiju. Atcerēsimies, ka tieši vēlētāji dažos gadījumos pazīstamus politiķus vienkārši izsvītroja no valsts politiskās dzīves! Tas ir normāls, pacietību un zināšanas prasošs darbs. Boikotējot Saeimas vēlēšanas, mēs vājinām Latvijas valsti, tās politisko sistēmu un veicinām, ka politiski nozīmīgās pozīcijās nonāk bļauri, pašlabuma meklētāji, visiem visu solītāji un gadījuma cilvēki.” (No intervijas laikrakstam “Diena”)

Mums jānotic un jāķeras pie darba

Rakstniece un bijusī diplomāte Anna Žīgure:

„Šobrīd Latvija stāv uz ļoti bīstama sliekšņa, jo aptauju rezultāti liecina, ka viena no lielākajām partijām līdz pat pēdējām brīdim nesaprata, vai Krima ir okupēta un kas ir kara dalībnieki Ukrainā. Šai partijai bijušas grūtības aptvert arī to, ka 1940.gadā notika Latvijas okupācija.

Pateicoties pašmāju veiklajiem zagļiem un Krievijas propagandai, pamazām ir izdevies izrakt dziļu plaisu starp varu un sabiedrību, un šis process uzņem arvien lielāku ātrumu. Radies iespaids, ka Latvija ir kādu grupu pārvaldīta valsts. Vēlētāji ir gandrīz noticējuši, ka tā dēvētie reņģēdāji vai nevalstiskās organizācijas vienalga nespēs neko mainīt.

Iespējams, ka viena no šīm valdošajām grupām tiek vadīta un finansēta no Kurzemes mežu puses, un tās līdzjutēji domā darām labu, patriotisku un pat nacionāli cildenu darbu. Tomēr noziedzīgi un negodīgi pamati ir ļodzīgi, un nekas cildens uz tiem nevar rasties.

Mēs esam neatkarīgas valsts pilsoņi un varam procesus ietekmēt un mainīt to virzienu, ja vien paši ticam, ka valsts pastāvēs un plauks. Ja šī ticība būs sabiedrības lielākajā daļā, tad tā notiks, jo šādi brīnumi ir pieredzēti vairākkārt, piemēram, 1918. un 1991.gadā. Mums vēlreiz ir jānotic, un pēc tam visai sabiedrībai jāķeras pie darba, uzsākot Lielo talku par Latvijas atdzimšanu!

Iepriekšējā pieredze atjaunotajā Latvijā rāda, kādos neceļos valsts var aiziet, ja sabiedrība atstāj lietas tikai Saeimas, valdības un ierēdņu pārziņā.” (No raksta laikrakstā “Latvietis”)

Tāda lieta kā “nebalsot” nepastāv

Uzņēmējs, Vītolu fonda dibinātājs Vilis Vītols:

“Šīs vēlēšanas ir īpašas ar to, ka pirmo reizi pēc neatkarības atgūšanas mūsu valsts pastāvēšanai ir reāli draudi. No ārpuses tos rada Putina Krievija, bet tikpat nopietns drauds ir izveidojies iekšpolitikā – partija “Saskaņa” kopā ar bezatbildīgu un varaskāru latviešu politiķu grupiņu varētu iegūt vairākumu nākamajā Saeimā. No “Saskaņas” līdzšinējās darbības var secināt, ka viņi tad izveidotu Janukoviča tipa valdību, kas pamazām ievestu Latviju ekonomiskā haosā, pēc tam bruņotās sadursmēs un beigās – karadarbībā, kā tas noticis Ukrainā. Atkal tiktu izpostīts viss, ko ar grūtu darbu 24 gados esam paveikuši.

Tādēļ mums ir jāmobilizējas 12.Saeimas vēlēšanām un jāiet balsot. Tikai ar piedalīšanos vēlēšanās mēs varam apturēt promaskaviskās partijas – tieši tā, kā mobilizējāmies referendumā par valsts valodu.

Ir ļaudis, kas ir neapmierināti ar valdību, ar kādu partiju vai ar visām partijām. Tādās reizēs rodas vēlme savu protestu izteikt nebalsojot vai iemetot urnā tukšu aploksni. Mīļie draugi, tā nekas nav panākams! Tāda lieta kā “nebalsot” nepastāv. Ja jūs nebalsosiet, tā vai tā tiks ievēlēti 100 deputāti un jūsu nenodotā balss būs viena balss mazāk Latvijai. Ja “Saskaņa” iegūs, piemēram, 20% no balsīm,tad 20% no jūsu balss tiks pieskaitīta viņiem. Šīs nepielūdzamās patiesības dēļ jūs tomēr panāksiet vairāk, balsojot par kādu partiju, kas jums šķiet mazākais ļaunums, nekā neejot balsot vispār.” (No raksta laikrakstā “Latvietis”)

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu