Obama: Ukrainas krīze nenovedīs pie NATO un Krievijas militāra konflikta • IR.lv

Obama: Ukrainas krīze nenovedīs pie NATO un Krievijas militāra konflikta

23
Baraks Obama. Foto: AFP/LETA

ASV prezidents atzīst, ka ASV par zemu novērtējušas “Islāma valsts” draudus

ASV prezidents Baraks Obama neuzskata par iespējamu militāru konfliktu starp NATO un Krieviju. Prezidents arī savā intervijā svētdien nosaucis Maskavas politiku par kaitīgu Krievijas ekonomikai, ziņo Dw.de.

Obama savā intervijā telekanālam CBS svētdien izslēdza militāra konflikta iespējamību starp NATO un Krieviju, ko varētu būt izraisījusi Ukrainas ieilgusī krīze. „Mēs nemeklējam konfrontāciju,” teica Obama.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka ASV strādā pie tā, lai „NATO sabiedrotajiem [frontes] pirmajā līnijā, tai skaitā tādām mazām valstīm kā Baltijas valstis, dotu pārliecību”. Viņš arī atzīmēja, ka militāra konfrontācija iespējama tikai agresijas gadījumā pret kādu no Ziemeļatlantijas alianses dalībvalstīm.

ASV prezidents ir pārliecināts, ka joprojām pastāv iespēja Ukrainas krīzes politiskama atrisinājumam. Viņš arī apstiprināja, ka Krievija ar Ukrainu vienojušās par gāzes piegādēm: „Šoziem viņi nenosals.” Kā teic Obama, Ukrainas problēmas netiktu risinātas, ja ASV nebūtu nostājusies stingrās pozīcijās pret Krievijas prettiesisko rīcību.

Obama arī paziņoja, ka viņa attiecības ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu „vienmēr bijušas lietišķas”. Viņš atzina, ka Krievijas masu mediju propaganda un valdības politika Ukrainā nesusi lielu popularitāti Putinam Krievijas iedzīvotāju vidū. Tomēr šī Kremļa politika ir „ļoti nelabvēlīga Krievijas ekonomikai un valsts nākotnei”, teica Obama.

Svētdien intervijā Obama arī atzinis, ka Savienotās Valstis par zemu novērtējušas terorista grupējuma “Islāma valsts” (IV) radītos draudus, vēsta LETA/AFP.

Intervijā telekanālam CBS prezidents norādīja, ka bijušie starptautiskās teroristiskās organizācijas “Al Qaeda” kaujinieki, ko ASV un vietējie spēki padzinuši no Irākas, izmantojuši iespēju, ko deva pilsoņkarš Sīrijā, lai izveidotu tur IV.

“Es domāju, ka mūsu izlūkošanas kopienas vadītājs Džims Klepers ir atzinis, ka viņi par zemu novērtējuši to, kas notiek Sīrijā,” paziņoja Obama, domājot Nacionālās izlūkošanas direktoru Džeimsu Kleperu.

Obama arī atzina, ka ASV ir pārvērtējušas Irākas armijas iespējas vai gribu cīnīties pret džihādistiem.

Intervijā, kas tika ierakstīta piektdien, Obama atzina, ka IV gudri izmanto sociālos medijus savā propagandā un grupējumam izdevies savervēt jaunus kaujiniekus no Eiropas, Amerikas un Austrālijas, kā arī valstīm, kur vairums iedzīvotāju it musulmaņi.

Obama norādīja, ka daļa no risinājuma būtu, ja Sīrija un Irākas atrisinātu savas iekšpolitiskās krīzes.

Ilgstošam risinājuma būtu nepieciešams, lai “ne tikai Irāka, bet tādas valstis kā Sīrija un dažas citas valstis reģionā” maina domāšanas veidu attiecībā uz to, ko nozīmē politiska piemērošanās, norādīja prezidents. “Irākiešiem ir jāgrib cīnīties. Un viņiem jāgrib cīnīties (..) – šiītiem, sunnītiem un kurdiem – kopā,” viņš piebilda.

Obama norādīja, ka vairākās reģiona valstī ir izveidojusies vide, kurā jauni vīrieši vairāk satraucas par to, vai ir šiīti vai sunnīti, nevis par savu izglītību un darba iespējām.

“Mēs palīdzam Irākai pavisam īstā cīņā, kas notiek tās teritorijā ar tās karavīriem. Mūsu interesēs ir to darīt, jo IV ir sava veida hibrīds, kas ir ne tikai teroristu tīkls, bet tīkls ar teritoriālām ambīcijām un daļu armijas stratēģijas un taktikas,” norādīja Obama.

Jau ziņots, ka ASV un sabiedrotās valstis ir uzsākušas gaisa uzlidojumus IV pozīcijām Irākā un Sīrijā.

 

Komentāri (23)

buchamona 29.09.2014. 09.13

Svētdien intervijā Obama arī atzinis, ka Savienotās Valstis par zemu novērtējušas terorista grupējuma “Islāma valsts” (IV) radītos draudus, vēsta LETA/AFP. +++ vai ASV nav par zemu novērtējušas Krievijas gatavību iebrukt Baltijā, lai arī Baltijas valstis ir NATO valstis? Ja kaut kas tāds notiks, tad neapšaubāmi sāksies karš ” pa īstam”, tikai tad jau būs par vēlu, jo zaudējumi būs tik lieli, ka diez vai pat Krievijas sakāvi bruņota konflikta kontekstā varēs uztvert kā uzvaru.

Šajā sakarā Delfos ir labs raksts, kurš atspoguļo ukrainas diplomāta viedokli par šo tēmu

….Eiropas Savienībā (ES) joprojām valda viedoklis, ka Ukrainas konfliktā kaut kādā veidā var atgriezties netālā pagātnē un atjaunot pirmskara situāciju…

..Rīgā es bieži dzirdēju: “Tas bija negaidīti, mēs nedomājām…” Problēma nav pat tajā, ka nebija informācijas pareizu secinājumu izdarīšanai – tās bija. Vienkārši vajag politisku gribu izdarīt reālu secinājumu no tā, kas jau ir noticis..

…”Ņemsim par piemēru vācu birģeri, kurš pieradis vakarā iet uz krogu dzert alu un ēst desiņas. Un te viņam saka: vairāk nedrīkst, jāpalīdz Ukrainai. Bet kāpēc viņam tas vajadzīgs?…

http://www.delfi.lv/news/world/other/ukrainas-diplomats-es-joprojam-valda-viedoklis-ka-situaciju-ukraina-var-atgriezt-pagatne.d?id=45029518#ixzz3EgMUBejk

Precīzs teksts un precīza bilde. Ja ir vēlme izvairīties no kara ar Krieviju, un, ja izvēle ir kritusi par labu ” sankciju” karam, tad tas jādara tā, lai Kremļa saimnieciskā dzīve apstātos uz reiz, bet cerēt, ka Kremli izdosies piespiest padoties, piegriežot skrūves tikai tik stipri, lai paši neciestu – nu, tie ir tādi nepiepildāmi Rietumu egoisma sapņi

+9
0
Atbildēt

1

    ILZE > buchamona 29.09.2014. 14.42

    rinķī apkārt

    Un te viņam saka: vairāk nedrīkst, jāpalīdz Ukrainai. Bet kāpēc viņam tas vajadzīgs?…

    ________________

    Ja vācietis nedaudz ierobežos desu un alus rīšanu, varēs to darīt līdz sirmam vecuma, ja nē, krievu konclāģerī ēdis zupu no tārpainām bērzlapēm.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

dro 29.09.2014. 09.29

Obama: Ukrainas krīze nenovedīs pie NATO un Krievijas militāra konflikta

_______________________

Tātad garantijas Ukrainai vairs nav spēkā?

+9
0
Atbildēt

2

    ligakalnina > dro 29.09.2014. 10.46

    Bukarestes vienošanās un garantijas Ukrainai nu ASV un Lilbritānijas puses sen vairs nav spēkā, vai tad tagad tikai pmanīji?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > dro 29.09.2014. 10.57

    De facto, dzeri, tagad liekas arī de jure.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

P_Dancis 29.09.2014. 09.49

Krievijas agresija Ukrainā ir nopietnāks drauds Eiropai kā “Islāma valsts”. Bet pret džihādistiem ir vieglāk karot, un džihādisti arī ir atklātāki savos nodomos. Bet Obamu un Merkeli vēsture vēl pieminēs – tāpat kā Čemberlenu piemin tagad.

+7
0
Atbildēt

1

    ILZE > P_Dancis 29.09.2014. 15.15

    otra puse

    Bet Obamu un Merkeli vēsture vēl pieminēs – tāpat kā Čemberlenu piemin tagad.

    _______________

    Kad krievu fašistiskie izdzimteņi 1936. gadā iebruka Spānijā, britu premjers bija Stenlijs Boldvins.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu