KNAB lūdz sākt kriminālvajāšanu pret Vaškeviču par piespiešanu dot nepatiesu liecību • IR.lv

KNAB lūdz sākt kriminālvajāšanu pret Vaškeviču par piespiešanu dot nepatiesu liecību

21
Foto: Ieva Čīka, LETA

Vaškevics organizējis, uzkūdījis un atbalstījis nozieguma izdarīšanu ar vairāku privātpersonu iesaistīšanu

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret bijušo Muitas kriminālpārvaldes priekšnieku Vladimiru Vaškeviču par piespiešanu dot nepatiesu liecību, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB paziņojumā presei, neminot amatpersonas vārdu, norāda, ka amatpersona organizējusi, uzkūdījusi un atbalstījusi nozieguma izdarīšanu ar vairāku privātpersonu iesaistīšanu nolūkā panākt, lai vardarbības draudu iespaidā un par 3 000 000 eiro liecinieks atteiktos no iepriekš sniegtajām liecībām un dotu iepriekš sagatavotas nepatiesas liecības.

Izmeklēšanā konstatēts, ka amatpersona uzdevusi kādai privātpersonai, izmantojot citu privātpersonu, nelikumīgi iespaidot liecinieku, lai viņš tiesā apsūdzētās amatpersonas interesēs sniegtu nepatiesas liecības. Par šādu rīcību bija paredzēts samaksāt lieciniekam prettiesisku atlīdzību. Tāpat bija plānots lieciniekam piedāvāt atteikties no ieņemamā amata, pretējā gadījumā piedraudot sākumā uzspridzināt privātpersonu kā brīdinājumu lieciniekam. Valsts amatpersona saistībā ar šo darbību veikšanu sev pazīstamajai privātpersonai veica prettiesisku samaksu ne mazāk kā 19 632 eiro apmērā. KNAB informē, ka kriminālprocess pret privātpersonu tika izdalīts atsevišķā lietvedībā un viņam jau sods ir piemērots 2013.gada vasarā.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pērn kādu pusmūža vīrieti atzina par vainīgu mēģinājumā panākt Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes vadītāja Tāļa Kravaļa liecību mainīšanu kukuļdošanā apsūdzētā un no amata atstādinātā Finanšu ministrijas (FM) ierēdņa Vaškeviča krimināllietā. Apstiprinot prokurora un apsūdzētā panākto vienošanos, tiesa sodījusi apsūdzēto ar nosacītu brīvības atņemšanu. 2011.gada pavasarī, tiekoties ar savu kādreizējo darbabiedru Vaškeviču, apsūdzētais piekrita viņa izteiktajam piedāvājumam piespiest Kravali dot tiesā nepatiesas liecības, teikts aģentūras LETA rīcībā esošajā sprieduma norakstā. Nolūkā panākt, lai Kravalis turpmāk atteiktos no iepriekš sniegtajām liecībām un sniegtu apzināti nepatiesas liecības Vaškeviča interesēs, Vaškeviča paziņa vairākkārtīgi tikās ar citu pazīstamu bijušo kolēģi, kuram bija draudzīgas attiecības ar Kravali. Apsūdzētais šai personai piedāvāja būt par starpnieku Kravaļa iespaidošanā, lai viņš atteiktos no iepriekš sniegtajām liecībām un dotu tiesā Vaškeviča uzticamības personu sagatavotās nepatiesās liecības, par ko Kravalim solīja samaksāt prettiesisku atlīdzību – vismaz trīs miljonu eiro apmērā, teikts aģentūras LETA rīcībā esošajā sprieduma norakstā. Tāpat apsūdzētais vairākkārtīgi tikās ar Vaškeviču kādā dzīvoklī un saņēma no Vaškeviča padomus un norādījumus, kādā veidā iespaidot Kravaļa draugu un ar viņa starpniecību – Kravali, teikts spriedumā. Rīgas apgabaltiesā šobrīd atrodas krimināllieta, kurā par korupciju apsūdzēts Vaškevičs. Bijušais likumsargs ārstējas Austrijā, jo savulaik pats cieta noziedznieku sarīkotā sprādzienā. Šajā krimināllietā Vaškevičs tika apcietināts jau 2011.gada ziemā, tomēr vēlāk viņu atbrīvoja pret drošības naudu. 2012.gada vasarā KNAB sāka jaunu kriminālprocesu par Vaškeviča kukuļdošanas lietas liecinieku ietekmēšanas plānošanu. Pirms vairākiem mēnešiem ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers paziņoja, ka process par iespējamo Vaškeviča izdošanu Latvijai vēl arvien turpinās.

 

Komentāri (21)

dzintarz 26.09.2014. 11.24

“Futbols” ir tālēs zilajās, ka papēži vien cilājas!

+3
0
Atbildēt

0

Anna Gaigule 26.09.2014. 15.36

Labāk vēlāk/pirms vēlēšanām, nekā nekad.

+1
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 26.09.2014. 16.53

Latvijas tiesa atbriivojusi no soda sievišķi par braukšanu dzeerumaa , šo faktu aiztureešanas briidii pati bija atzinusi , jo promiles ta uzraadiija , šodien par to informeeja radiofonaa, taakaa par muusu tiesaam kaa ar biteem , nekad nav zinaams kaa beigsies.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu