Andris Nelsons debitēs Bostonas Simfoniskā orķestra galvenā diriģenta amatā • IR.lv

Andris Nelsons debitēs Bostonas Simfoniskā orķestra galvenā diriģenta amatā

18
Diriģents Andris Nelsons. Foto: Evija Trifanova, LETA

Nelsons ar slaveno orķestri pirmo reizi uzstāsies sestdien

Slavenais latviešu diriģents Andris Nelsons šonedēļ debitēs Bostonas Simfoniskā orķestra galvenā diriģenta un mākslinieciskā vadītāja amatā, ziņo LETA/AP.

ASV mediji norāda, ka Nelsona vadībā pasaulslavenajam Bostonas Simfoniskajam orķestrim aizsāksies jauna ēra.

Nelsons ar slaveno orķestri pirmo reizi uzstāsies sestdien, 27.septembrī, koncertā Bostonas Simfoniholā. Visas biļetes uz koncertu ir pilnībā izpirktas.

Bostonas Simfoniskais orķestris bez galvenā diriģenta ir kopš 2011.gada, kad veselības problēmu dēļ no amata atkāpās Džeimss Levins.

35 gadus vecais Nelsons kļuvis par jaunāko Bostonas Simfoniskā orķestra galveno diriģentu vairāk nekā 100 gadu laikā.

Kopš 2008.gada Nelsons bija Birmingemas Simfoniskā orķestra diriģents.

“Maestro Nelsons, kurš ir pieprasīts pasaules labākajos orķestros un operās, tiek uzskatīts par vienu no mūsu laiku izcilākajiem diriģentiem. Mums ļoti paveicies, ka Nelsona kungs kā Bostonas Simfoniskā orķestra nākamais galvenais diriģents ar savu neparasto spēju aizkustinoši un vērīgi diriģēt orķestra bagātajā vēsturē atvērs jaunu lapaspusi,” paziņojot par jaunā diriģenta izraudzīšanos, sacīja Bostonas Simfoniskā orķestra fonda priekšsēdētājs Teds Kellijs.

Kad jūnijā Nelsons ieradās Bostonā parakstīt līgumu par stāšanos Bostonas Simfoniskā orķestra galvenā diriģenta amatā, pilsētā tika sarīkotas vērienīgas svinības, godinot latviešu diriģentu.

Svinīgi sagaidot Nelsona ierašanos, Bostonas pašvaldība 25.jūniju pasludināja par “Andra Nelsona dienu”, sarīkojot virkni dažādu svinību par godu jaunajam orķestra diriģentam.

“Es dzīvoju kā sapnī. Es zināju Bostonas Simfonisko orķestri no ierakstiem un no ziņām par to, bet, uzaugot Latvijā, es nekad nedomāju, ka kādu dienu es diriģēšu šo orķestri,” toreiz sacīja Nelsons.

Jautāts par nākotnes plāniem attiecībā uz orķestri, tā repertuāru un koncertturnejām, Nelsons norādīja, ka orķestris ir komandas darbs. “Tā varbūt ir daļa no mana naivuma, bet es esmu daļa no komandas. Ja diriģents terorizē mūziķus, rezultāts nav godīgs vai patiess. Es uzskatu, ka diriģentam un mūziķiem ir savstarpēji jāuzticas. Filozofiskāk skatoties, mūzikā patiesībā nav nekādas demokrātijas. Mūs vada un diktē komponists, un mums jābūt godīgiem pret sarakstīto materiālu,” skaidroja Nelsons.

Diriģents arī pauda vēlmi vairāk koncertēt ar Bostonas Simfonisko orķestri, norādot: “Ja tu brauc ar “Ferrari”, tu gribi to parādīt pasaulei.”

 

Komentāri (18)

Ieva Leinerte 25.09.2014. 06.58

Proud to be a Latvian!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu