Augsne noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai • IR.lv

Augsne noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai

24
Grāmata "Nekustamais īpašums Latvijā 1991-2012". Foto: Ieva Čīka, LETA

Nekustamā īpašuma tirgus regulējums Latvijā neatbilst starptautiskajiem standartiem

Nepilnības nekustamo īpašumu nozarē ļauj izdarīt dažādus likumpārkāpumus, piemēram, veikt darījumus ar nekustamo īpašumu un norādīt cenu, kas neatbilst kopējām tirgus tendencēm. Lai sakārtotu nozari un mazinātu krāpniecības riskus, nepieciešama obligāta nekustamo īpašumu aģentu sertifikācija, kas regulētu nozares darbību, un ikvienu darījumu padarītu caurspīdīgu.

Šobrīd nekustamo īpašumu nozare ir ar augstu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas risku, jo līdz ar profesionāliem Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācijas sertificētiem aģentiem, darījumus veic arī neprofesionāļi un vieglas peļņas tīkotāji. Šie pagrīdes darboņi ne vien nemaksā nodokļus, bet arī krāpjas ar darījumu summām, kropļo nozari un kalpo kā balsts noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanai.

Kā rāda Beļģijas, Dānijas un Somijas pieredze, aģentu sertificēšana reizē ir arī nozares kvalitātes kontrole. Tā paredz gan nekustamo īpašumu aģentu zināšanu pārbaudi, gan nemitīgu kompetences un kvalifikācijas celšanu. Tāpat sertifikāts ir apliecinājums, ka aģents darbojas likumīgi, saskaņā nozares izstrādātām vadlīnijām. Savukārt, ja aģenta darbībā tiek konstatēti pārkāpumi, sertifikāts tiek anulēts vai apturēts, paralizējot aģenta turpmāko darbību nozarē.

Aģentu obligāto sertificēšanu atbalsta gan Eiropas Padome, gan Eiropas Savienības Komisija, norādot, ka pašreizējais nekustamo īpašumu tirgus regulējums neatbilst starptautiskajiem standartiem.

Latvijai vajadzētu veikt grozījumus normatīvajos aktos un nodrošināt, ka nekustamā īpašuma aģenta pakalpojumus var sniegt tikai sertificētas personas.

Nekustamo īpašumu nozares sakārtošana un obligātas aģentu sertifikācijas ieviešana ir saistīta gan ar grozījumiem normatīvajos aktos, gan arī aktīvu atbildīgo institūciju, piemēram, VID līdzdalību. Sabiedrībai jāsaprot, ka ieguldītais darbs nebūs velts – nozare kļūtu pārskatāmāka un tiktu palielināti ne tikai nodokļu ieņēmumi un uzlabota pakalpojumu kvalitāte, bet arī samazināta iespēja nozari izmantot, lai legalizētu noziedzīgi iegūtus līdzekļus. Diemžēl šobrīd šis jautājums tiek uzskatīts par otršķirīgu un darbs pie nozares sakārtošanas ir nepietiekams.

Nekustamo īpašumu aģenti ir viena no tām nodokļu maksātāju grupām, kuriem jāievēro Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma prasības un jābūt reģistrētiem VID, kā arī savas darbības laikā jāsadarbojas ar VID Nelegāli iegūto līdzekļu legalizācijas novēršanas daļu. Sertificētam aģentam pirms katra darījuma ir jāpārbauda gan klienta identitāte, gan sniegtās informācijas korektums.

Tāpat viņam jāspēj identificēt ekonomiski un juridiski nepamatotus darījumus un par katru aizdomīgu darījumu jāziņo Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienestam. Tas nozīmē, ka ikviens sertificēts aģents aktīvi sadarbojas ar dažādām valsts institūcijām. Turpretim nelikumīgi strādājošie starpnieki palielina nelegālo darījumu risku. Aģentu obligāta sertificēšana mudinātu patlaban “pagrīdē” strādājošos oficiāli noformēt savu darbību, būtiski palielinot legālo līdzekļu plūsmu nozarē.

Autors ir Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta priekšnieks

 

Komentāri (24)

Kristīne 24.09.2014. 15.32

Puse Seimas deputātu nodarbojās ar nekustamā īpašuma biznesu,tāpēc likumos nekādas izmaiņas nav gaidāmas.

+5
0
Atbildēt

1

    sarmitelinde > Kristīne 25.09.2014. 10.50

    jā, piemēram, manā mājā – konkrēti manā kāpņu telpā no 15 dzīvokļiem izīrēti tiek 7. Neviens nemaksā ienākuma nodokli. Un pat negrasās.

    Jo – tieši tā – pārāk daudziem tas ir izdevīgi, sākot ar deputātiem un viņu sponsoriem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

lebronj2356 24.09.2014. 15.03

Ko var gribēt no nozares, kurā kopš 90to sākuma valda pilnīgs bardaks un neierobežota “varkas” kāre un kura papildus vēl tiek rūpīgi stutēta no varas puses, kamēr jaunas ģimenes mājokļu nesasniedzības dēļ dodas peļņā uz ārzemēm ! Autors ir apgrābstījis tikai vienu šķautni un arī savos/savas organizācijas interešu ietvaros….

+2
0
Atbildēt

0

Jānis Derkusovs 24.09.2014. 22.32

Izrādās mums ir tik traki smalks dienests…Un kādi tad ir rezultatīvie rādītāji? Cik lietas, cik izmeklēts, cik notiesāti?

Jo pat dzirdēts par tāda kantora darbu lāgā nav…Tad jau mums viss spoži. Neviens naudu nemazgā…

Un ar ko saistībā šitā aktivitāte? Ar to, ka paskanēja par drošības struktūru un institūciju iespējamo reorganizāciju?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu