Valdība lemj paplašināt Āfrikas cūku mēra zonu • IR.lv

Valdība lemj paplašināt Āfrikas cūku mēra zonu

21
Cūkas. Foto: Evija Trifanova, LETA

Par trim mēnešiem pagarinās ārkārtas situāciju

Ņemot vērā to, ka Latvijā joprojām tiek konstatēti jauni Āfrikas cūku mēra (ĀCM) inficēšanās gadījumi gan mežacūku populācijā, gan piemājas saimniecībās, valdība otrdien lēma paplašināt ĀCM ārkārtas teritorijas zonu, kā arī līdz 2015.gada 1.janvārim pagarināt ārkārtējo situāciju.

Nolemts paplašināt līdzšinējo ārkārtas situācijas zonu, tajā iekļaujot vēl 17 novadus – Aizkraukles, Ikšķiles, Inčukalna, Ķeguma, Krimuldas, Lielvārdes, Līgatnes, Limbažu, Mālpils, Neretas, Pārgaujas, Ropažu, Salacgrīvas, Sējas, Siguldas, Skrīveru un Vecumnieku novadu, kā arī visu Ogres un Jaunjelgavas novadu, ziņo “Nozare.lv”.

Pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs Māris Balodis ministrus informēja, ka tas nenozīmē, ka Āfrikas cūku mēra izplatība ir palielinājusies. Slimība pagaidām par Madonu tālāk nav tikusi, taču ārkārtas situācijas zona ir jāpaplašina atbilstoši starptautiskajām prasībām.

13.augustā Saeimā apstiprinātie Ministru kabineta grozītie noteikumi “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” nosaka ĀCM ārkārtējās situācijas teritorijas noteikšanu 21 novadā – Vārkavas, Līvānu, Viļānu, Cēsu, Amatas, Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas, Gulbenes, Cesvaines, Ērgļu, Madonas, Lubānas, Kokneses, Pļaviņu, Krustpils, Varakļānu, Salas, Viesītes, Jēkabpils, Aknīstes un Ilūkstes novadā.

Tāpat ārkārtas zona tika noteikta piecu novadu atsevišķos pagastos – Ogres novada Ķeipenes, Taurupes, Mazozolu, Madlienas, Meņģeles un Krapes pagastā; Jaunjelgavas novada Seces, Staburaga un Sunākstes pagastā; Daugavpils, Preiļu un Riebiņu novadā un četrās pilsētās – Jēkabpilī, Daugavpilī, Valmierā un Rēzeknē.

Par darbības koordināciju ārkārtējās situācijas laikā, kā jau iepriekš noteikts, atbildīgs PVD, kura amatpersonām ir tiesības iekļūt privātā īpašumā, lai veiktu visus nepieciešamos mēra apkarošanas pasākumus. PVD arī jāsniedz informācija iedzīvotājiem un pašvaldības iestādēm par paredzētajiem ierobežojumiem un veicamajiem Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumiem noteiktās teritorijās.

Līdz šim ĀCM laboratoriski apstiprināts 100 mežacūkām un 72 mājas cūkām, savukārt iznīcinātas 564 mājas cūkas.

Kā ziņots, ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

 

Komentāri (21)

Ansis 23.09.2014. 13.50

Diemžēl tas mēris neizplatās tik strauji, kā varētu gribeties – pirms mēneša jau bija Madonas rajona robežās – otrpus Aiviekstei, bet līdz Madonai tā arī nav atnācis.

Man mežacūkas šogad izpostījušas vismaz 5 ha ilggadīgos zālājus – atjaunošana izmaksās vismaz 1000 Eiras.

Mednieki jau kautko nošauj, bet “ganāmpulks” tikai aug. Šorīt 2 cūkas ar 8-9 sivēniem pie majas rakās.

Mednieki solīja, ka beigšot barot cūkas – bet aizvakar skatījos, ka barotava pilna ar miežiem.

Nāksies kautkā pašiem palīdzēt tām cūkām atgriezties sapratīgā daudzumā un būs jameklē cits medību kolektīvs.

+3
0
Atbildēt

0

ilmisimo 23.09.2014. 16.19

Valdība lemj paplašināt Āfrikas cūku mēra zonu

_________________________________

ak kungs!!!

Kādi briesmuoņi!!!

Tā valdība.

+1
0
Atbildēt

0

dzintarz 24.09.2014. 10.27

Latvijā joprojām tiek konstatēti jauni Krievijas cūku mēra (KCM) inficēšanās gadījumi gan galvaspilsētcūku populācijā, gan perifēros austrumu apgabalos un piemājas saimniecībās, tādēļ nepieciešams paplašināt KCM ārkārtas teritorijas zonu.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu