Hodorkovskis atjauno „Atvērtās Krievijas” projektu • IR.lv

Hodorkovskis atjauno „Atvērtās Krievijas” projektu

34
Mihails Hodorkovskis. Foto: EPA/LETA

Šī būs horizontāli strukturēta daudzskaitlīga sabiedrisko grupu alianse Krievijas politikas ietekmēšanai

Bijušais naftas kompānijas „Jukos” vadītājs un politieslodzītais Mihails Hodorkovskis sestdien internetā organizētā konferencē paziņojis, ka atjauno savu un savu draugu 2001.gadā izveidoto projektu „Atvērtā Krievija”. Tas domāts labdarības, izglītojošu un attīstības projektu īstenošanai, un tagad arī risinās sabiedriski politiskus uzdevumus, vēsta „Amerikas Balss”.

Hodorkovskis teica, ka viņa projekts domāts, lai iedarbinātu „tā saucamos Eiropas izvēles un tiesiskas valsts atbalstītājus”. „Mēs uzskatām, ka apgalvojums „Krievija nav Eiropa” ir meli, kas speciāli tiek uzspiesti sabiedrībai. To dara tie, kuri vēlas valstī valdīt līdz sava mūža galam, kuri grib uzspļaut likumam un taisnīgumam,” paziņoja Hodorkovskis.

Viņaprāt, lai Krievijā ietekmētu politiskos procesus, nevajag vertikāli strukturētu tradicionālu partiju, bet gan horizontālu daudzskaitlīgu sabiedrisko grupu aliansi. „Tādu tīkla struktūras kustību par tiesisku valsti, kas būs atvērta saviem pilsoņiem, ierosinu nosaukt par kustību „Atvērtā Krievija”,” teica Hodorkovskis.

Šīs organizācijas darbības koordinācija tikšot veikta no Čehijas galvaspilsētas Prāgas. „Atvērtā Krievija” var kļūt par platformu arī tiem Krievijas pilsoņiem, kuri vēlas ietekmēt nākamās Krievijas Valsts domes vēlēšanas.

„Šodien viens no reakcionārā neprāta atbalsta punktiem ir Valsts dome. Tur pieņemtie likumi bieži vien apkauno valsti. Taču jau pavisam drīz – 2016.gadā – būs vēlēšanas. Laika pārorganizēties ir pietiekami un tomēr tas ir ierobežots. Jā, patlaban būtu neprātīgi cerēt uz mūsu domubiedru milzu panākumiem. Taču visnotaļ mūsu spēkos ir nepieļaut parlamentā iekļūt pašām odiozākajām personām. Mūsu spēkos ir arī izstrādāt savu darba kārtību un atbalstīt tos kandidātus, kuri gatavi šīs idejas atbalstīt kaut tikai daļēji,” norāda Hodorkovskis.

Videotranslācija internetā tika organizēta no Parīzes, kur patlaban uzturas Hodorkovskis, kā arī no Jaroslavļas, Ņižņijnovgorodas, Barnaulas un citām Krievijas pilsētām. Videokonferencē sabiedrības problēmas apsprieda pazīstami Krievijas ekonomisti Sergejs Gurijs un Sergejs Aleksašenko, politiķi Valsts domes deputāts Dmitrijs Gudkovs un Pleskavas apgabala padomes deputāts Ļevs Šlosbergs.

Savukārt „Atvērtās Krievijas” koordinators žurnālists un pilsoniskais aktīvists Vladimirs Kara-Murza jaunākais „Amerikas Balsij” pastāstīja, ka visās Krievijas pilsētās, kur notika pieslēgšanās videokonferencei, šim pasākumam tikuši likti šķēršļi. Tā Jaroslavļā pieslēgšanās konferencei notikusi opozīcijas līdera Borisa Ņemcova dzīvoklī, bet viņa paša pilsētā nav bijis. Naktī pirms konferences kāds ar naglām bija aizsitis Ņemcova dzīvokļa durvis. Videotranslācija tomēr notikusi no cita dzīvokļa.

Bet Ņižņijnovgorodā, kur konferencei pieslēdzās Gudkovs, telpai sākumā vairākas reizes tika atslēgta elektrība, bet pēc tam tur ielauzās aptuveni 30 agresīvi cilvēki, kliedzot: „Kauns dzimtenes nodevējiem!”. Kara-Murza piebilda, ka šie cilvēki tika atvesti īpašā autobusā.

 

Komentāri (34)

ligakalnina 21.09.2014. 16.34

Šaubos, Krievija vēl ilgi nemodīsies, tā ir pieradināta pie ikdienas hloroforma porcijas no TV ekrāniem, tie, kas spēj domāt, tie jau tāpat visu saprot, pārējie pat neko citu, izņemot 1 kanālu, dzirdēt negrib.

Patreiz, pat dienas vidū, kad, līdz šim, gāja dažādi šovi vai seriāli mājsaiminiecēm, ielikts propagandisks politisks raidījums, kas viņām kompostrē smadzenes, parādot, cik laba Krievija, un ka tai visapkārt ienaidnieki, cik slikta Ukraina, utt., odiozā Solovjova raidījums, kas bija vienreiz nedēļā, nu jau katru vakaru, plus vēl daudzi līdzīgi absolūti melīgi propagandiski raidījumi, to rodas arvien vairāk, pie kam visiem augsti reitingi, cilvēkiem patīk to visu klausīties.

Tāpēc Hodarkovska cerības uz vēlēšanām un uz veselā saprāta parādīšanos, manuprāt, naivas, vismaz, kamēr ekonomika nesabruks galīgi, kā PSRS laikos, te uz smadzenēm nav ko cerēt, var cerēt tikai uz sapratni caur vēderu, un, otrkārt, Krievijā nav vēlēšanas, ir balsošana, kā PSRS, treškārt, skaidrs taču, ka Putina kooperatīvs “Ozero” pats no varas neatkāpsies nekad.

+8
0
Atbildēt

0

ligakalnina 21.09.2014. 17.19

Cerība uz tiem, kas, neskatoties ne uz ko, uz iespējamām vēlākām represijām, šodien iet Maskavā Miera maršā, kur atbalsta UKrainu, to tur negaidīti daudz, ņemot vērā patreizējo situāciju, man pat radās asociācijas ar tiem dažiem, kas izgāja Sarkanajā laukumā pēc Krievijas iebrukuma Čehoslovākijā, un kas, kaut daļēji, nosargāja Krievijas godu toreiz, tāpat, kā šie cilvēki to dara tagad.

Man patika viens komentārs att. uz šo maršu, ko pārkopēju

21 сентября 2014 | 17:04

Слава богу не все в этой стране уроды.Есть ещё порядочные люди.

Путин думал, что добил оппозицию,однако на сука выкуси!

Есть хоть какая то надежда,что эта власть всё таки сменится.

+7
0
Atbildēt

0

mariam 22.09.2014. 09.44

Protams, Hodorkovska iniciatīvas ir atbalstāmas. Bet vispār, – traki ir ar to Krieviju. Pirms dažām dienām ar vienu Pēterburgas krieviņu runājos, – nu tādu, kā mēdz latvieši sacīt – inteliģento, izglītoto, tādu kas antisovietiski un antiputiniski noskaņots utml.. Tomēr kad tā likumsakarīgi runa nonāca arī līdz Ukrainai un tad nu izrādījās, ka viņš negrozāmi pārliecināts, ka tur amerikāņi vainīgi, ka Krievija esot vienīgā, kas Amerikai pasaulē varot pretim stāvēt un tamlīdzīgais kreps. Kad viņam saka, ka Amerikai un amerikāņiem tāda reģionāla vara, kā Krievija vispār kaut kur stipri trešajā vai piektajā plānā un ka Ukrainai tik tagad dēļ tās kremļa agresijas tai uzmanība pievērsta, un ka vai tad arī pirms 80 gadiem to badu Ukrainā – vai tad amerikāņi izraisīja.. – tad viņš tā kā samulsa, kā domīgāks kļuva.. likās, ka apvainojies, ka viņa taisnības te neņem par pilnu.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu