Obama: ASV karavīri nekaros Irākā • IR.lv

Obama: ASV karavīri nekaros Irākā

28
ASV prezidents Baraks Obama. Foto: AFP/LETA

Mēs nevaram ieņemt arābu valstu vietu, nodrošinot viņu pašu reģionu, teica prezidents

ASV prezidents Baraks Obama trešdien apsolījis karavīriem, ka cīņa pret teroristu organizāciju “Islāma valsts” nekļūs par vēl vienu karu Irākā, ziņo LETA/AFP.

“Amerikāņu spēki, kas izvietoti Irākā, nepiedalās un nepiedalīsies kaujas misijā,” uzrunājot karavīrus Makdilas gaisa spēku bāzē Floridā, paziņoja Obama. “Mēs nevaram ieņemt arābu valstu vietu, nodrošinot viņu pašu reģionu,” piebilda Obama.

Prezidents norādīja, ka ASV, kas vada starptautisku koalīciju cīņā pret “Islāma valsti”, veiks gaisa uzlidojumus un atbalstīs vietējos karavīrus.

ASV štābu priekšnieku apvienotās komitejas priekšsēdētājs Mārtins Dempsijs savukārt pauda viedokli, ka vienā brīdī var būt nepieciešams ASV padomniekus iesaistīt cīņā kopā ar Irākas karavīriem.

Taču Baltais nams uzstāja, ka ideja par ASV karavīru sūtīšanu kaujās ir “tīri hipotētisks scenārijs”.

“Islāma valsts” kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja “kalifātu”. Grupējums apņēmies panākt, lai “kalifātā” dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

“Islāma valsts” vēl nesen darbojās kā “Al Qaeda” atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru “Al Qaeda” sabiedroto – grupējumu “Al Nusra” -, teroristu tīkla vadība no “Islāma valsts” norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina “Al Nusra”.

“Islāma valsts” kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija, liecina šomēnes publicētais Lielbritānijas Konfliktu bruņojuma izpētes organizācijas ziņojums. Londonas organizācija pētījusi ieročus, kurus kurdu zemessardze jūlijā atņēmusi Irākas un Sīrijas kaujiniekiem.

Uzrunājot karavīrus Makdilas gaisa spēku bāzē, Obama arī aizstāvēja savu ārpolitikas kursu, kas, pēc republikāņu domām, sabrūk viņa acu priekšā. Obama norādīja, ka ir atvedis ASV karavīrus mājās no Irākas, mainījis uzsvarus ASV karā Afganistānā un līdz gada beigām pārtrauks kaujas operācijas šajā valstī.

Viņš arī atgādināja par operāciju, kurā tika nogalināts “Al Qaeda” līderis Osama bin Ladens, un vēršanos pret “Al Qaeda” līderiem Pakistānā un Afganistānā. “Mēs vienmēr esam zinājuši, ka beigas karam Afganistānā nenozīmē beigas draudiem Amerikai,” atzina Obama.

Tomēr viņš uzsvēra, ka jaunajā konfliktā, proti, cīņā pret “Islāma valsti”, ASV neiesaistīsies viena. Obama norādīja, ka Francija un Lielbritānija jau lido kopā ar ASV pāri Irākai, un Austrālija un Kanāda nosūtīs turp militāros padomniekus.

Prezidents arī norādīja, ka Saūda Arābija ir gatava uzņem ASV misiju mēreno Sīrijas nemiernieku apmācīšanai un šajā misijā piedalīsies arī Vācijas gaisa desantnieki.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu