No Āfrikas cūku mēra skartajām zonām ļaus izvest cūkgaļu • IR.lv

No Āfrikas cūku mēra skartajām zonām ļaus izvest cūkgaļu

31
Cūkgaļa. Foto: Edijs Pālens, LETA

Tirdzniecība atļauta tikai Latvijā, turklāt cūkgaļa būs īpaši jāmarķē

Pēc Latvijas ierosinājuma pārskatīti Eiropas Komisijas (EK) noteiktie ierobežojumi Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajās un riska teritorijās, un jaunās atkāpes atļaus dzīvu cūku un cūkgaļas produkcijas pārvietošanu no šīm teritorijām, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja Zemkopības ministrijas pārstāvji.

Jaunās atkāpes paredz, ka, cūku novietnē regulāri veicot laboratoriskos izmeklējumus uz ĀCM vīrusa klātbūtni, no trešās jeb stingrākās karantīnas zonas – Ziemeļvidzemes un Latgales, – mājas cūkas varēs vest nokaušanai pa visu Latvijas teritoriju. Cūkgaļu no šīs teritorijas drīkstēs izplatīt tikai Latvijas teritorijā, turklāt tā būs īpaši jāmarķē.

No otrās karantīnas zonas – Madonas reģiona -, nodrošinot stingru prasību ievērošanu un mājas cūkām veicot laboratoriskos izmeklējumus, cūkgaļu un cūkgaļas produktus varēs eksportēt uz ES un trešajām valstīm.

Savukārt cūkgaļas un tās produktu realizācijai, ja cūku izcelsme ir pirmajā karantīnas zonā, uz ES dalībvalstīm ierobežojumu nav.

Lēmumā ir papildināti arī cūku izcelsmes pārtikā neizmantojamo blakusproduktu aprites nosacījumi no zonām. Jaunais lēmums stāsies spēkā pēc tā publicēšanas ES oficiālajā vēstnesī.

Trešajā karantīnas zonā ir noteiktas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas. Otrajā zonā ir teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mežacūkas. Savukārt pirmajā zonā nav konstatētas ar ĀCM slimas cūkas, taču šī ir buferzona, kas atrodas blakus ĀCM skartajām teritorijām.

Līdz šim ĀCM Latvijā skāris 66 mājas cūkas 30 piemājas saimniecībās un vienā cūku fermā, bet kopumā iznīcināta 521 mājas cūka. ĀCM konstatēts mājas cūkām trīs novadu desmit pagastos. Tāpat ĀCM ir skāris 75 mežacūkas desmit novados un 21 šo novadu pagastā.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes un Ciblas novadā, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastā un Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastā.

Pēc ĀCM gadījuma konstatēšanas Valkas novadā ārkārtas situācijas zona 22.jūlijā izsludināta arī Rēzeknes, Ludzas, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas, Preiļu un Riebiņu novadā.

 

Komentāri (31)

dzintarz 15.09.2014. 16.35

No Āfrikas cūku mēra skartajām zonām ļaus izvest cūkgaļu.

==========

No Krievijas cūku mēra skartajām zonām gan nevajadzētu ļaut…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu