DP: Gapoņenko filma "Krievu skolām būt!" sponsorēta no Krievijas fonda • IR.lv

DP: Gapoņenko filma “Krievu skolām būt!” sponsorēta no Krievijas fonda

22
Aleksandrs Gapoņenko. Foto: Ieva Lūka, LETA

Gapoņenko darbības esot pieskaņotas Krievijas tautiešu politikas uzstādījumam par nepieciešamību izcelt tautiešu tiesību pārkāpumus

Krievijas tautiešu politikas pārstāvja Latvijā Aleksandra Gapoņenko veidotā filma “Krievu skolām būt!” ir uzņemta par līdzekļiem no Krievijas Federācijas fonda, liecina Drošības policijas (DP) rīcībā esošā informācija.

Šobrīd spēkā esošie likumi neparedz atbildību par līdzekļu saņemšanu no ārvalstu fondiem, norādīja DP.

DP uzsvēra, ka šī filma ir jāvērtē kā turpinājums Gapoņenko aktivitātēm, kas ir vērstas uz stereotipu par it kā notiekošajiem Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju “tiesību pārkāpumiem” un “represijām” izplatīšanu ar dažādu publisku, tai skaitā provokatīvu, aktivitāšu palīdzību, ziņo LETA. 

Gapoņenko darbības esot pieskaņotas Krievijas tautiešu politikas uzstādījumam par nepieciešamību izcelt tautiešu tiesību pārkāpumus, bet finansējums dažādu provokatīvi – tendenciozu projektu īstenošanai tiek nodrošināts no Krievijas Federācijas fonda “Krievijas tautiešu tiesiskās aizstāvības un atbalsta fonds” līdzekļiem. DP atzīmēja, ka šī filma ir turpinājums jau iepriekš izveidotajām dokumentālajām filmām par Latvijas vēstures notikumiem, kuras arī tika finansētas no minētā fonda piešķirtajiem līdzekļiem granta ietvaros un atspoguļo Krievijas interpretāciju par Latvijas vēsturi.

Gapoņenko, kuru DP nodēvējusi par vienu no aktīvākajiem Krievijas tautiešu politikas pārstāvjiem Latvijā, šonedēļ Rīgas kinogalerijā “K Suns” dažiem desmitiem cilvēku prezentēja dokumentālo filmu “Krievu skolām būt!”, kas pat domubiedru vidū raisīja diskusijas.

Kā skaidro autors, filma ir mēģinājums ar vizuālām metodēm atspoguļot Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju kustību pret mazākumtautību izglītības reformu, kas tika ieviesta pirms desmit gadiem. Filmā izmantoti maz tiražēti dokumentāli kadri no 2004. un 2005.gadam.

Filmā cita starpā iekļauts arī kāda datorgrafiķa veidots fragments, kurā redzams, kā sasprāgst Uzvaras parkā esošais piemineklis. Tāpat filmā parādīta simboliska ļauno garu izdzīšana no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM).

Pirms filmas seansa Gapoņenko atzinās, ka filma esot balstīta galvenokārt uz emocijām, tajā nav sniegta iecerētās izglītības reformas analīze, kas ieviesa bilingvālu apmācību. Toties filmā ir apgalvojumi, ka, liekot skolēniem dažus mācību priekšmetus mācīties latviski, “krievu gars būs pagalam”.

Aģentūrai LETA Gapoņenko apgalvoja, ka filmas veidošana izmaksājusi 250 eiro, kurus viņš samaksājis no savas kabatas.

Gapoņenko pastāstīja, ka ir iecerējis sarīkot reģionos vēl divas trīs filmas “Krievu skolām būt!” prezentācijas, bet pēc tam to bez maksas varēšot skatīties internetā.

Gapoņenko bija arī pirms pāris gadiem notikušā krievu valodas referenduma rīkotājs.

 

Komentāri (22)

buchamona 15.09.2014. 00.06

Latvijā, šonedēļ Rīgas kinogalerijā “K Suns” dažiem desmitiem cilvēku prezentēja dokumentālo filmu “Krievu skolām būt!” +++ K Suns ir kino zāle Rīgas centrā, Berga Bazārā, kinozāle ar kādām vismaz 150 vietām, kas šito pasākumu finansēja? :) Pie tam K Sunim taču ir reputācija, un, ja viņi riskēja tur laist iekšā Gopoņenko, tad tā bija nauda no kuras grūti atteikties. Negribas taču ticēt, ka šo kinogaleriju apsaimnieko putinisti

+12
0
Atbildēt

8

    ILZE > buchamona 15.09.2014. 13.57

    klejotājs

    Bija jau viena latviešu dāma, liela priekšniece, kura lēca kazačoku Putina rīkotā kara noziedznieku šabašā, 9. maijā Maskavā un bučoja roku čekas ģenerālim, Ridigeram.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ILZE > buchamona 15.09.2014. 13.55

    rinķī apkārt

    Pie tam K Sunim taču ir reputācija, un, ja viņi riskēja tur laist iekšā Gopoņenko

    ____________

    Vai Laventa un Gaiļa draudziņam, sarkanā komisāra, Augusta Sukuta mazdēlam, Augustam Sukutam, reputācija?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 15.09.2014. 09.30

    Negribas taču ticēt, ka šo kinogaleriju apsaimnieko putinisti

    ————–

    noteikti nav arī kāds, kurš kaut ar vienu kreiso aci uz acumirkli atvēris Nacionālās apvienības mājas lapu, jo tad IRsī jau būtu uzcepts kārtējais ozolinga tā sauktais komentārs.

    p.s. Ka tik nav kāds “savējais” – Sorosa fonda kursu beidzējs….

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Līga Lētiņa > buchamona 15.09.2014. 00.25

    kā viņi tur reklamējas? stilīgs kino stilīgiem cilvēkiem. gan jau šitas ir stilīgs kino. krievu klasika.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Sauc taču lietas īstajos vārdos. Aldermane, vai ne? Tai jau sen bija jāsēž.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 15.09.2014. 09.01

    klejotājs. Viņa arī tagad ir liela priekšniece…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > buchamona 15.09.2014. 08.02

    riņķī apkārt

    Bija jau viena latviešu dāma, liela priekšniece, kura krieviem Latvijas pases tirgoja. Viņai jau par to būtu bijis cietumā jāsēž.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 15.09.2014. 07.43

    Kad dzīvoju Rīgā, gāju uz Suni klausīties prozas lasījumus. Pēc šādas kino zāles rīcības, vairs kāju tur nespertu. Tāda jau ir tā mūsu pašu pilsoniskā attieksme pret ne jau tikai saviem, bet savas vasts ienaidniekiem, kas ir daudz vairāk.

    Gopoņenko un viņa līdzgaitniekiem Latvijā būtu jāizjūt nevis izslavētā latviešu viesmīlība, bet gan nicinājums uz savas ādas. Viņus būtu jāboikotē visās sadzīves jomās, tā būtu tikai normāla attieksme.Ko tas nozīmē, apkalpot ienaidnieku, tas būtu jāizjūt arī dažādu pakalpojumu sniedzējiem, kuri apkalpo šos mūdžus.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 15.09.2014. 07.59

Cik liels ir DP tolerances mērs?

+8
0
Atbildēt

1

    Ojārs > silvija_vitina 15.09.2014. 09.31

    attiecībā uz gaponiem – ļoti liels.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 15.09.2014. 07.58

Latvija izliekās, ka neredz Ukrainu Latvijā.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu