Rīgas Ukraiņu vidusskolā mācības sāk piecreiz vairāk ukraiņu skolēnu • IR.lv

Rīgas Ukraiņu vidusskolā mācības sāk piecreiz vairāk ukraiņu skolēnu

39
Rīgas Ukraiņu vidusskolas audzēkņi. Foto: Ieva Čīka, LETA
Māra Miķelsone

Šo bērnu vecāki ir saņēmuši Latvijas termiņuzturēšanās atļaujas, neuzskata sevi par bēgļiem

Šogad Rīgas Ukraiņu vidusskolā mācības sākuši desmit bērni no Ukrainas, kas ir četras piecas reizes vairāk nekā parasti iepriekšējos gados, Ir.lv teica vidusskolas direktores vietnieks izglītības jautājumos Romāns Tilleris.

Bērni ir dažāda vecuma, pastāstīja Tilleris. Iepriekšējos gadus Ukraiņu vidusskolā gadā no jauna iestājušies 2 -3 ukraiņu bērni, tāpēc var teikt, ka šogad uzņemto skaits ir krietni palielinājies.

Šādu izmaiņu Tilleris saista ar nemierīgo dzīvi kara posta skartajā Ukrainā. Pārsvarā bērni nāk no ģimenēm, kurās vecāki ir saņēmuši termiņuzturēšanās atļaujas dzīvei Latvijā.

Pagaidām viņi nevar pateikt, vai paliks dzīvot Latvijā pavisam, vai pēc laika, kad Ukrainā situācija stabilizēsies, atgriezīsies, stāsta Tilleris. Šo bērnu vecākiem Latvijā jau ir izveidojies bizness vai arī te dzīvo viņu radinieki. Taču šie cilvēki neuzskata sevi par Ukrainas bēgļiem, uzsver Tilleris un arī skolas direktore Lidija Kravčenko.

Uz medijos izskanējušām runām, ka Latvijā ir ieradušies daudz ukraiņu bērnu, Tilleris teic, ja tādi ir, tad viņi savas skolas gaitas 1.septembrī sāk citās skolās, iespējams, ar krievu mācību valodu. “Mēs priecātos šos bērnus redzēt pie sevis, jo tad saglabātos arī viņu ukraiņu valoda. Pie mums nāk tādas ģimenes, kas vēlas bērniem iemācīt latviešu valodu un saglabāt ukraiņu valodu,” Ir.lv teica Tilleris.

Viņš informēja, ka šogad Ukriaņu vidusskolā uzņemti 19 pirmklasnieki, tāpat šogad skolā darbu sācis bērnudārzs ar trim grupiņām.

Jaunajā mācību gadā mācības pirmajā klasē visā Latvijā kopumā varētu sākt 22 775 pirmklasnieki, liecināja Izglītības un zinātnes ministrijas prognozes. Pirmklasnieku skaits varētu pieaugt par 2000 skolēnu, salīdzinot ar pērno mācību gadu, raksta LETA. 2013./2014.mācību gadā skolas gaitas sāka 20 730 pirmklasnieki.

 

Komentāri (39)

dace_ampermane 01.09.2014. 19.17

fašists ločmelis no tā paša bara ar to pašu naidu un instinktu kā tā krieviete kura spārda pa vēderu ukrainieti [tā otra, večiņa, ar kūju dauzījusi pa galvu]. To ukrainieti kuru ietina ukrainas karogā un izstādīja pūļa nievām un uzbrukumiem. Daudzi stājušies blakus nofočenēties.

piedod ločmeli, bet tāds tu esi. sovjetom zapahlo…

+16
-1
Atbildēt

5

Anna Gaigule 01.09.2014. 16.48

Donbasā mācību gada sākumu atliek uz oktobri, jo palikusi tikai 1/10 daļa bērnu: http://informing.ru/2014/09/01/uchebnyy-god-1-sentyabrya-v-dnr-ne-nachnetsya-v-regione-ostalis-10-detey.html

Nez’ vai to vēlējās sasniegt “Donbasa neatkarīgās republikas” cīnītāji?

+8
-1
Atbildēt

0

marchaeva 01.09.2014. 19.56

Ukraiņiem tagad ir savs Lielais tēvijas karš pret lielu agresoru. Tanī var tikai palīdzēt ukraiņiem.

Tomēr jautājums man ir vai Rīgas Ukraiņu skolā māca ukraiņu valodā, un cik procentus mācību vielas apgūst ukrainiski un cik latviski? Skola beigsies un būs jāmācās augstskolā – Eiropā vai Ukrainā, vai citur. Kā ar valodu prasmēm?

+8
-4
Atbildēt

2

    marchaeva > marchaeva 04.09.2014. 20.51

    Vai tik nav tā, ka ļoti maz māca to ukraiņu valodu, bet latviešu calodu nepietiekami?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    marta_jumeja > marchaeva 01.09.2014. 23.36

    Ja kādam tas patiešām interesē, tad ir ļoti elementāri uzzināt, ko un kā māca mazākumtautību skolās, ir smieklīgi spriedelēt par to komentāros.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu