Āfrikas cūku mēri var apturēt, izšaujot mežacūkas • IR.lv

Āfrikas cūku mēri var apturēt, izšaujot mežacūkas

22
Daugavpils novada Lauceses pagastā iedarbināta Lielbritānijā ražota dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu sadedzināšanas iekārta, kurā tiek dedzinātas Āfrikas cūku mēra (ĀCM) dēļ likvidētās mājas cūkas un mežacūkas. Foto: Ivars Soikāns, LETA
Antra Ērgle

Citu valstu pieredze rāda – vīrusu nevar iznīcināt, bet jāiemācās ar to sadzīvot

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) divos mēnešos Latvijā pieveicis 200 kilometru, un eksperti brīdina – ja netiks izšautas mežacūkas, kas pārnēsā nāvējošo sērgu, var nākties slēgt visas mājas cūku fermas, izkaujot dzīvniekus, ko lauku uzņēmēji audzē pārdošanai. Tā liecina žurnāla „Ir” izpēte.

Tas uz laiku likvidētu cūkkopības nozari, un zaudējumus sliktākā scenārija gadījumā pagaidām uzņēmēji atturas prognozēt. Laukkopji jau pirms pāris gadiem cēla trauksmi, ka mežacūkas strauji vairojas, nodarot postījumus tīrumiem. Tagad to blīvums pieaudzis līdz vidēji 20 dzīvniekiem uz hektāru medību platības, un tik lielā populācijā ĀCM vīruss strauji izplatās, brīdina biologi.

Biologs, mežzinis un dabas pētnieks Vilnis Skuja skaidro – ne tikai mežacūku blīvā populācija, bet arī plēsīgo putnu paradums baroties ar kritušajiem slimajiem dzīvniekiem un no tiem pārnest vīrusu pat līdz 100 km tālu jaunas barības meklējumos, strauji izplata sērgu. Tās nonākšana mājas cūku novietnēs galvenokārt ir cilvēku neuzmanīgas darbības rezultāts, tāpēc jāievēro visstingrākā biodrošība, nedodot cūkām medījumu vai citus pārtikas atlikumus, neļaujot baroties mežacūku apmeklētā laukā u.tml.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un Zemkopības ministrijas eksperti aprēķinājuši – lai apturētu ĀCM izplatību mežacūku populācijā, to blīvums jāsamazina līdz 5 dzīvniekiem uz 1000 ha medību platības. PVD atbalsta lauksaimnieku ierosinājumu noteikt mežacūkas par nelimitēti medījamu dzīvnieku, lai tās varētu medīt zemnieki savās teritorijās.

Kā liecina ZM dati, cūkkopības īpatsvars kopējā lauksaimniecības nozarē pērn bāzes cenās bija lēšams vairāk nekā 82 miljonu eiro apjomā. Cūku audzētāju asociācija pagaidām vēl nepublisko iespējamos zaudējumus, ja nāksies slēgt lielās fermas. Taču atsevišķām saimniecībām nākas sastapties ar grūtībām, mēģinot iegūt finansējumu biznesa attīstībai, jo bankas vairs netic tā nākotnei tuvākajā laikā.

Veterinārārsts, graudu audzētājs un mednieks Jānis Bite vēsta – mežacūku izšaušanā jāievēro precīza taktika, izpētot, kādi dzīvnieki ir uzņēmīgāki pret ĀCM izraisītāju un vispirms iznīcinot tos. Tad atlikusī populācija būs veselīgāka. Vairākās valstīs – Itālijā, Portugālē, Spānijā, arī Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Gruzijā – ir pat gadu desmitu pieredze, kā sadzīvot ar ĀCM, jo iznīcināt to nevar, un pagaidām nav arī vakcīnas.

Vairāk lasiet žurnālā „Ir” šonedēļ.

 

Komentāri (22)

Gints 28.08.2014. 07.58

Ir zināms, ka Āfrikas cūku mēris parasti pārvietojas ar ātrumu 300 kilometru gadā. Līdz ar to tas, ka šogad mēris ienāks Latvijā bija paredzams.

Tāpat ir vispārzināms, ka gandrīz vienīgā profilakse, kas var ierobežot mēra pārvietošanos dabā, ir meža cūku populācijas strauja samazināšana līdz līmenim, kad to ceļi vairs nekrustojas.

Zemkopības ministrijai vajadzēja visu to paredzēt un veikt nepieciešamos pasākumus. Nezinu, kas aktuālajā periodā bija zemkopības ministrs un kuru ierēdņu kompetencē šīs lietas bija, bet zinu, ka meža cūku populācija pēdējos gados bija sasniegusi ļoti lielu pieaugumu. Tādos apstākļos ir ļoti augsts plašas vīrusa izplatības risks.

+2
0
Atbildēt

0

Jolanta Švābe (Stalidzāne) 28.08.2014. 10.32

Par Āfrikas cūkām vēl zinātnieki strīdas, taču impēriskās cūkas var apturēt tikai izkaujot.

+1
0
Atbildēt

0

juhans 28.08.2014. 10.20

“Āfrikas cūku mēri var apturēt, IZŠAUJOT MEŽACŪKAS…” , bet diemžēl, kā mēs redzam …

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu