Mākslinieks Agris Liepiņš atrasto monētu depozītu dāvā Latvijas vēstures muzejam • IR.lv

Mākslinieks Agris Liepiņš atrasto monētu depozītu dāvā Latvijas vēstures muzejam

31

Vērtīgajā monētu krājumā ir XVI gadsimta nauda, tas atrasts līdzās mākslinieka veidotajai XII gs. latgaļu koka pilij

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ekspozīciju un izstāžu telpās Rīgā, Brīvības bulvārī 32, mākslinieks un publicists Agris Liepiņš otrdien, 26.augustā, pasniegs muzejam dāvinājumu – XVI gs. monētu depozītu, kas šovasar atrasts Lielvārdē, Rembates parkā.

Depozītā ietilpst 765 monētas, kas noguldītas XVI gs. pēdējā ceturksnī, informē muzeja Numismātikas nodaļas vadītāja Anda Ozoliņa. Monētas bijušas ievietotas alvas kannā, kura saglabājusies fragmentāri. Līdz ar monētām noglabātas arī divas XVI gs. sudraba karotes.

Pirms tālākas depozīta attīrīšanas un apstrādes var spriest, ka tā sastāvā ir samērā daudz retu un interesantu monētu, vairākums kaltas Rīgas brīvpilsētā. Ir arī Livonijas perioda monētas, kaltas gan Rīgā, gan Tallinā, gan Ārensburgā, tai skaitā arī lielāku nominālu – pusmarkas un vērdiņi.

Vecākā depozīta monēta ir Livonijas ordeņmestra Bernharda Borha (1471-1483) šiliņš, savukārt jaunākās kaltas Rīgas brīvpilsētā (1561-1582). Tas ļauj spriest, ka uzietais monētu noguldījums varētu būt ilgstoša uzkrājuma depozīts.

Ārvalstu monētu vidū pētnieku uzmanību varētu piesaistīt gan Zviedrijas karaļa Ērika XIV laika sudraba klipes, gan arī vienīgais depozītā esošais dālderis, kas kalts kādā no Vācu Nācijas Svētās Romas impērijas pilsētām. Protams, pilnīga depozīta izpēte būs iespējama tikai pēc tā attīrīšanas no patīnas.

Depozīts atrasts līdzās mākslinieka Agra Liepiņa veidotajai XII gs. latgaļu koka pilij.

 

Komentāri (31)

cheszz 25.08.2014. 23.09

Prieks par Agri, īsts godavīrs!

+3
-1
Atbildēt

0

Inese 25.08.2014. 19.01

Atradies “dāvinātājs”. Likums par kultūras pieminekļu aizsardzību nosaka, ka visas atrastās senlietas, kas vecākas par 18.gadsimtu, pieder valstij.

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu