Festivālā „Via Baltica” Liepājā muzicēs trio „ART-i-SHOCK” • IR.lv

Festivālā „Via Baltica” Liepājā muzicēs trio „ART-i-SHOCK”

23
Sestdien Kuldīgā Mākslas namā koncertēs Liepājas stīgu kvartets. Publicitātes foto

20.augustā plkst 19 Liepājā, viesnīcas “Promenade Hotel” Hika zālē uzstāsies trio „ART-i-SHOCK”

Grupai būs intriģējoša programma, kurā skaņdarbu atskaņošanai nepieciešami ne tikai klasiskie instrumenti – čells, klavieres un dažādi sitaminstrumenti, bet arī netradicionāli, tai skaitā bļodas un pannas, citi saimniecības piederumi.

Nedēļas nogalē 23.augustā festivāls „Via Baltica” ar trīs brīnišķīgiem koncertiem viesosies Kuldīgā. Visi koncerti Kuldīgā pieejami publikai bez maksas.

Sestdien Kuldīgā Mākslas namā plkst.12 koncertēs Liepājas stīgu kvartets – Līga Baltābola (vijole), Ginta Alžāne (vijole), Karlīna Īvāne (alts) un Dina Puķīte (čells). Plkst.15 Kuldīgas Kultūras centrā – individualizēta mākslinieciska refleksija par melnajiem stārķiem, tiem pārlidojot dažādas zemes, Rīgas saksofonu kvarteta, Ievas Paršas (mecosoprāns) un Valda Muktupāvela (balss, kokles, dūdas, birbīne) izpildījumā. Muzikālās dienas noslēgumā plkst.18 Kuldīgas Sv. Katrīnas baznīcā uzstāsies vokālā grupa „Putni”, vadītāja Antra Dreģe.

Liepājas stīgu kvarteta koncerts „Muzikālais ceļojums Gaujiena-Vīne” piedāvā J. Vītola un L. van Bēthovena stīgu kvartetus. Jāzepa Vītola Stīgu kvartets Sol mažorā op. 27 savulaik (1899) atklāja latviešu stīgu kvarteta vēsturi. Sanktpēterburgas kupča un mākslu patrona Mitrofana Beļajeva leģendārajās saviesīgajās „Piektdienās”, kur valdījis kvarteta kults, Jāzeps Vītols nereti pats ņēmis rokā altu un piedalījies muzicēšanā. Vītola Kvartetu drīz vien publicēja Beļajeva apgāds, un 20.gadsimta sākumā tas bieži tika atskaņots daudzviet Eiropā. Savukārt Bēthovena daiļradē šis žanrs sasniedzis augstākās, vēl šodien nepārspētās virsotnes. Bēthovena opuss īpaši interesants ir Latvijas kontekstā, jo tā tapšanas procesā notiek intensīva sarakste ar komponista bērnības draugu, Talsu mācītāju Karlu Amendu, kurā Bēthovens atklāj, ka iedvesmojies no Šekspīra, proti, „Romeo un Džuljetas ” kapa ainas.

Koncertprogramma „Melnā stārķa lidojums” ir tematiski saistīta ar starptautisku vides projektu “Melnais stārķis: dzīvības lidojums”, kura gaitā tiek novērotas astoņas Latvijas melno stārķu meitenes savā pirmajā ceļojumā uz ziemošanas vietām Āfrikā. Muzikālais materiāls veidots kā individualizēta mākslinieciska refleksija par melnajiem stārķiem, tiem pārlidojot Baltiju, Viduseiropu, Balkānus, Tuvos Austrumus, līdz beidzot nonākot Austrumāfrikā. Pirmatskaņojumus piedzīvos V. Muktupāvela, L. Celmas un U. Prauliņa darbi, dzirdēsim arī Etiopijas, Izraēlas, Moldovas un Balkānu valstu autoru skaņdarbus.

Savukārt vokālās grupas „Putni” koncertprogrammā „Impresijas” dzirdēsim K.Pētersona, M.Gribinčika, M. Jansona, O. Harkavija (Ukraina), K.Sāriaho (Somija). V. Pūces, J.Ābola, P.Plakida, P.Vaska u.c. komponistu kompozīcijas. Koncertprogrammas vadmotīvs un iedvesmas avoti ir baltiešu un ziemeļvalstu augsti profesionālā koru dziedāšanas kultūra, izcilās, tieši ansambļa dziedāšanai veltītās kompozīcijas un tēma „Laiks” kā visu norišu un procesu mēraukla un lielākā vērtība.

Kontrastējoši noskaņojumi, kas caur reāli mūzikā iekomponētiem pulksteņiem tādos darbos kā somietes K.Sāriaho „Pulkstenis Tik- Tak”, V. Pūces “Laiks iet” un “Parasta diena” veidos trīs atšķirīgi ietonētu ainiņu ciklu. Lielākā daļa darbu, tai skaitā divi pasaules pirmatskaņojumi, komponēti vokalai grupai „Putni”. Koncerts “Impresijas” tiks atskaņtos arī Bāzelē (Šveice), 2014.gada oktobrī, kā viens no mūsdienu mūzikas aģentūras „Gare du Nord” sezonas atklāšanas koncertiem. Festivāls „Via Baltica” turpināsies līdz 30.augustam un noslēgsies ar latviešu un skandināvu tautu mūziku Gunāra Rozenberga arnažējumos koncertā „Senā uguns nakts” 30.augustā Liepājas pludmalē.

Plašāka festivāla programma pieejama www.viacultura.lv .

 

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu