Saslimšana ar vēzi Latvijā draud sasniegt epidēmijas apmērus • IR.lv

Saslimšana ar vēzi Latvijā draud sasniegt epidēmijas apmērus

26
Foto: Renāte Briede, LETA
Jānis Eglītis

Desmit gados uzskaitē esošo pacientu skaits pieaudzis par 39%

Saslimstība ar onkoloģijas slimībām joprojām Latvijā saglabājas ļoti augsta un tas ir otrs galvenais mirstības cēlonis valstī. Saskaņā ar Slimības profilakses un kontroles centra statistikas datiem, pēdējo desmit gadu laikā saslimstības rādītāji Latvijā ar onkoloģiskām slimībām ir pieauguši par 39%.

Ja 2004.gadā uzskaitē bija 53,6 tūkstoši pacientu, tad pērn to skaits jau sasniedza 74,6 tūkstošus pacientu. Atšķirībā no citām valstīm Latvijā ir daudz augstāks vēlīnajās stadijās atklāto ļaundabīgo audzēju īpatsvars, kā rezultātā ir arī augstāka mirstība.

Latvijas Onkologu asociācija ceļ trauksmi – ja valsts atbildīgās institūcijas nemainīs savu attieksmi un turpinās īstenot strausa politiku, tad drīzumā Latvija varētu būt viena no retajām valstīm pasaulē, kurā onkoloģisko slimību saslimstības rādītāji neuzlabojas un pat draud sasniegt epidēmijas apmērus.

Asociācija norāda, ka pēdējo gadu laikā situācija onkoloģijas jomā nav uzlabojusies, bet tieši pretēji – turpina pasliktināties, kas tikai vēlreiz norāda uz nepieciešamību atbildīgajai par medicīnu Veselības ministrijai un veselības aprūpes politikas veidotājiem Latvijā atsākt diskusijas ar onkoloģijas speciālistiem, meklējot efektīvākus risinājumus cīņai ar onkoloģijas slimībām. Pateicoties labām diagnostikas iespējām un efektīvām ārstniecības metodēm, pasaulē vēzi vairs neuztver kā smagi neārstējamu slimību, bet gan vairāk kā hroniski ārstējamu slimību.

Kompensējamo medikamentu izvēlē Latvija atpaliek no mazattīstītām valstīm

Latvija ir viena no retajām Eiropas valstīm, kura vēža ārstēšanā neizmanto jaunākās paaudzes medikamentus, kuru efektivitāti ārstēšanā, dzīvildzes palielināšanā un dzīves kvalitātes uzlabošanā vairs neapšauba onkoloģijas jomas speciālisti visā pasaulē.

Daudzas attīstītas valstis patlaban sistēmiskajā terapijā (ķīmijterapijā) izmanto mērķterapijas medikamentus, kamēr mēs izmantojam nespecifiskus ķīmijterapijas preparātus. Latvija onkoloģisko slimnieku ārstēšanā ar jaunākās paaudzes medikamentiem atpaliek ne tikai no Lietuvas un Igaunijas, bet arī no tādām valstīm kā Bulgārijas un Rumānijas. Latvijā kompensējamo medikamentu sarakstā nav iekļauti medikamenti, ko plaši onkoloģisko slimību ārstēšanā izmanto citās Eiropas valstīs un pat daudzviet pasaulē mazattīstītās valstīs.

Diemžēl pēc inovatīvo medikamentu lietošanas apjoma uz vienu pacientu Latvija atrodas pēdējā vietā Eiropā.

Patlaban bēdīga situācija ir ar kolorektālā vēža terapiju – valsts veidotajā kompensējamo zāļu sarakstā ir iekļauti medicīnas preparāti, kuri tika ieviesti ārstēšanā pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados, neskatoties, ka mūsdienu ārstēšanā būtu jāpārņem citu valstu prakse un jāizmanto daudz efektīvāki medikamenti.

Sabiedrība neatsaucīga pret skrīninga programmām

Latvijā joprojām ir augsts īpatsvars novēloti atklātam vēzim – 3. un 4.stadijā atklāto gadījumu skaits veido aptuveni 40%. Salīdzinājumā Eiropas valstīs novēloti saslimstību ar ļaundabīgiem audzējiem atklāj ap 20% pacientu.

Sabiedrībai ir jāmaina attieksme pret valsts vēža skrīninga programmām, jo tas ir rīks, lai saslimstību ar onkoloģiskām slimībām novērstu vai atklātu to sākumstadijās. Vēža skrīningprogrammas ir valsts onkoloģisko slimību savlaicīgas atklāšanas programmas, kas paredz noteiktā vecumā veikt izmeklējumus. Patlaban to efektivitāte nav apmierinoša, jo apmeklētība ir ļoti zema. Tā rezultātā, lai gan apmeklētības rādītāji nedaudz uzlabojas, tomēr joprojām saglabājas augsts vēža atklāšanas īpatsvars vēlīnajās stadijās.

Patlaban darbojas trīs valsts apmaksātas onkoloģisko slimību skrīninga programmas: krūts vēža, dzemdes kakla vēža un kolorektālā jeb resnās un taisnās zarnas ļaundabīgā audzēja jomā. Onkoloģisko slimību atklāšana agrīnajās stadijās vai priekšvēža situācijās palielina iespējamību to izārstēt pilnībā vai novērst slimības attīstību.

Autors ir Dr.med., Latvijas Onkologu asociācijas prezidents

 

Komentāri (26)

Jânis Bankoviès 20.08.2014. 10.08

Spīļainais, principā ir ilgtermiņa liga, kā tāda arī ir iegūstama ilgtermiņā, no pieredzes par saviem Tuviniekiem. Respektīvi:

1. Stress.(nervi, psiholoģiskais stāvoklis)

2. Kaitīgie ieradumi(ninne, smēķis, pārrīšanās,neveselīgs dzīvesveids utt..)

3. Vide, pārtika.

Valsts-sabiedrība var ko labot 1. un 3. sadaļā, savukārt nr. 2( ko bieži valstij gribas definēt kā galveno spīļainā iemeslu)ir paša subjekta spēkos labot.

Tas ka onkoloģiskais med.stafs ir ciniskākie maitas gabali no visas iepujušās LR med.stafa saimes ir fakts( izskaidrojams jau protams, kā aizsargreakcija uz default’o pacientu smago aizceļošanu pa skuju taku, atškīrībā no pārējām med.nozarēm).

Tas, ka tagad med.stafs tēlo muļķus un neko nezin un sašūt par ko lemj ministrijas arī ir tēlošanās, jo kā vieni tā otri ir nodokļu maksātāju maizē un parasti viegli transformējas no med.stafa uz med.adm.stafu ( ministriju ierēdņiem) un otrādāk.

Vienkārši LR med.sabiedrība ir veiksmīgi apvienojuši neapvienojamo, ASV veselības sistēmu ( viss par indivīda piķi, vai vismaz apdrošināšanu) ar PSRS(pat ne ES) sistēmu, kur valsts uztur infrastruktūru, iepērk iekārtas, maksā kaut kādas algas utt.., bet rezultātā ,lai nopietni kaut ko darītu savas veselības labā kā sovoka laikā tā tagad, dakterīši tik papleš baltā halāta kabatas.

Izņēmumi ir tie ,kas pilnībā ir pārgājuši uz ASV tipa veselības sistēmu( kas nerukā paralēli kā privātajās struktūrās, tā valsts nodrošinātajās vietās), ārstu privātprakses,zobārstniecības utt..

Tie, kas tiešām bija iedomājušies strādāt valsts nodrošinātās vietās un nečakarēt pacientus, diemžēl resursu trūkumu pēc ir spiesti noziedēt uz valstīm ,kur valsts nodrošinātās vietās maksā sakarīgu atalgojumu.

Godīgi sakot īsti nevar saprast ,kur tā nauda veselības sistēmā pazūd, medikamentu sponsorēšanā LR ir pēdējā vietā ES, med.pers. algas arī izskatās vismaz Baltijas mērogā švakākās, veselība arī nepaliek spožāka utt…, nav jau arī tā, ka ciparu ziņā LR būtu pati nīkulīgākā valsts ES( tas ka saistībā ar auslanderiem ir daudz pelēkās naudas, kura neparādās statistikā, arī ir izskaidrojama atškirība Baltijā).

Varbūt tiešām stāsts par liekām megadārgām iekārtām, lieku infrastruktūru( jaunu un rekonstruējamu), liekiem cilvēkiem?

Kaut kā publiski med.sabiedrība nav definējusi savas problēmas, tikai katrs med.sektors bēdājas kā konkrēti tas ir apdalīts. Algas nemaksā utt.. Ja jau kungi un dāmas sakiet A, sakiet arī B , kur Jūs redzat no med.budžeta var paņemt nepieciešamos ciparus, kur LR lieki tērē( tas ka lieki tērē ir acīmredzami pēc rezultātiem). Ja negribat teikt ,Omerta, tikai gribat lai no citām sadaļām trūkstošo piemet,tad nu ko teikt, bēdīgi….

+6
0
Atbildēt

5

    Ojārs > Jânis Bankoviès 21.08.2014. 10.47

    VAT, tas nebija adresēts Tev. Tā bija ironiska piebilde dzerim, kuram visur radās MNA mafija. Vien dīvaini, ka tiesībsargājošās institūcijas tur visus nav salikuši cietumos. Tās taču pilnībā kontrolē Vienotība…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Jânis Bankoviès 20.08.2014. 21.35

    Naudai pat nav jāpazūd, mums jau to naudu dod divreiz mazāk uz cilvēku kā pat Lietuvā vai Igaunijā,

    MNA mafija vainīga…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Jânis Bankoviès 20.08.2014. 12.50

    Naudai pat nav jāpazūd, mums jau to naudu dod divreiz mazāk uz cilvēku kā pat Lietuvā vai Igaunijā, plus vēl arī tā pazūd vispārējā bardaka un korupcijas dēļ.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > Jânis Bankoviès 21.08.2014. 10.18

    Nesaprotu, Andrej, kur Tu izraki tos šakāļus MNA manā viedoklī par Medicīnas jomu? Varbūt apgaismosi? Un vispār kāds sakars šakāļiem MNA( cik noprotu, Tu neveiksmīgi mēģini ironizēt par tēmu, MNA NA finansētāji) ar Veselības ministriju, kur nekad NA(TB/LNNK/VL!) nav ņēmuši dalību, līdz ar to arī godīgi ņemot nevar uzņemties atbildību par sastrādāto.

    Tev varbūt nepatīk, ka es uzskatu, ka vienīgā LR derīgā koalīcija ir V+NA? Ja Tu uzskati, ka citādi, nekautrējies, saki savu kombināciju no reālajām iespējamām (SC,ZZS,V,NA un nedod Dievs, kāda sūdraba zirgu jājēju-debesīsbraucēju kompānija), izgaismo savu kombināciju!

    Varbūt dzīvo citā realitātē un ceri,ka visi tagad balsos tikai par NA un V izmetīs misenē? NA dabūs >50%? Varbūt domā NA pusē kaut viens no ZZS,SC,sūdraba jātniekiem-debesīsbraucējiem nobalsos? Nu nograuzīs NA V? Kas tad viņus bez V ņems koalīcijā? SC? ZZS?SJ&DB? ZZS kā vadošie, koalīcijā ar stipro NA un vājo V, vai pat vispār bez tās?

    Nu un Tevi nemulsināja ZZS superjumta AL attieksme pret NATO, tagadējām ES,NATO sankcijām pret Moskoviju? Viss štokos?

    Varbūt gribi mani pārliecināt ,ka NA ir tagad alternatīva V? Kur tad ir tie NA profi? Kad parādīsies, tad runāsim, ja Roberts Z. formētu komandu( izmantojot arī loģiski jaunās asinis VL!, bet tikai tos kam ir spējas, pat ja nav pieredze, protams ar tīriem papīriem) ļoti iespējams es balsotu par NA, bet kamēr uz skatuves nevar neko sakarīgu izvirzīt, tad nu ko teikt, mācieties , pieslīpējieties, diemžēl tā arī neesmu redzējis nevienu NA ministru ar harizmu un viedokli.

    Tas ,ka es 14.10.04. V sarakstu pārvērtīšu vienos vienīgos svītrojumos, arī ir fakts, bet tiem tomēr ir pagarāks beņķis ar personālijām un spējas/iespējas darbā ar ES,NATO, kaut vai tas pats A.Vilks, kā piemērs vismaz manās acīs respektējamam politiķim.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > Jânis Bankoviès 20.08.2014. 11.22

    Izlasi rakstu. Pēc komentāriem gan skaidrs, valdošajiem Latvijā cilvēku likvidēšanas norma joprojām nav izpildīta.

    ———-

    Latvija ir viena no retajām Eiropas valstīm, kura vēža ārstēšanā neizmanto jaunākās paaudzes medikamentus, kuru efektivitāti ārstēšanā, dzīvildzes palielināšanā un dzīves kvalitātes uzlabošanā vairs neapšauba onkoloģijas jomas speciālisti visā pasaulē.

    Daudzas attīstītas valstis patlaban sistēmiskajā terapijā (ķīmijterapijā) izmanto mērķterapijas medikamentus, kamēr mēs izmantojam nespecifiskus ķīmijterapijas preparātus. Latvija onkoloģisko slimnieku ārstēšanā ar jaunākās paaudzes medikamentiem atpaliek ne tikai no Lietuvas un Igaunijas, bet arī no tādām valstīm kā Bulgārijas un Rumānijas. Latvijā kompensējamo medikamentu sarakstā nav iekļauti medikamenti, ko plaši onkoloģisko slimību ārstēšanā izmanto citās Eiropas valstīs un pat daudzviet pasaulē mazattīstītās valstīs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Ieva Aile 19.08.2014. 13.39

Nu kas tad tāds ir mainījies pēdējā laikā mūsu dzīvē…Nāk prātā tikai ar ķīmiju piesātinātie mēsli,ko pārdod mūsu lielveikalos un nez kāpēc sauc par pārtiku.

+4
0
Atbildēt

0

marchaeva 19.08.2014. 21.08

Tā kā kancerogēno vielu klātbūtni nemazina ne Rīgas Dome (gaisa piesārņojums transporta un ostas benzola dēļ), ne tradicionālo (lasi kancoregeno) kūpinājumu sekmīgais un skaļais lobijs, tad varu tikai ietekt tiem, kas var pārvākties no dzīvokļiem lielo pilsētas autoceļu un Mangaļu tuvumā. Bet ja jākupina, tad darīt to pašiem un izmantot alkšņu malku, kas rada vismazāk kancerogēno vielu.

Pīpēt arī ir pilnīgi aplami, jo fons ir dramatisks, kā to arī parāda statistika.

+5
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu