Hermanis: Krievija kļuvusi par visas starptautiskās sabiedrības slimību • IR.lv

Hermanis: Krievija kļuvusi par visas starptautiskās sabiedrības slimību

12
Režisori Alvis Hermanis un Māra Ķimele preses konferencē. Foto: Kaspars Krafts, F64
Lāsma Gaile

Šodien Jaunā Rīgas Teātra (JRT) komanda paziņoja par 2014./2015.teātra sezonas jaunumiem

Šis ir laiks „pievērsties noslēpumainajai krievu dvēselei, lai to saprastu”, ceturtdien preses konferencē par Jaunā Rīgas teātra gaidāmo sezonu teica teātra radošais direktors Alvis Hermanis. „Visiem skaidrs, ka šajā situācijā Krievija ir kļuvusi par visas starptautiskās sabiedrības slimību. Tā visiem jāizdzīvo kopā,” teica Hermanis.

Salīdzinot lielās politikas norises ar krievu literatūras klasiku viņš piebilda: „No mums uz austrumiem ir pilnīgs Dostojevskis.”

Nākamajā sezonā JRT paredzētas septiņas pirmizrādes, bet Hermanis minēja, ka tām varētu pievienoties vēl viena vai divas izrādes. Puse no pirmizrādēm ir krievu autoru lugu iestudējumi.

Par Ļeva Tolstoja lugu „Tumsas vara jeb Nadziņš ieķēries – putniņš pagalam”, ko iestudē režisors Gatis Šmits, Hermanis teica, ka tas ir „mēģinājums saprast iracionālo pasauli, kāda ir Krievija”. Lugas pamatā ir reāli notikumi, kas norisinājušies XIX gadsimta Krievijā notikušas krimināllietas izskatīšanas laikā. Pirmizrāde paredzēta 3. septembrī.

Savukārt pats Alvis Hermanis iestudēs Iļjas Ilfa un Jevgeņija Petrova „Divpadsmit krēslus”. Režisors par lugas norises vietu Stargorodu saka, ka tā būtībā ir Krievijas separātistu tagad apsēstās Ukrainas pilsētas Luganskas prototips.

Jaunajā sezonā JRT piedāvās dzejnieces Ingas Gailes lugu „Aspazija”, ko iestudēs režisore Māra Ķimele.

Vēl JRT būs Aleksandra Vampilova lugas „Provinces anekdotes” iestudējums, ko īstenos Rīgā dzimušais režisors Boriss Frumins. Par viņa piesaisti JRT komanda ir sevišķi gandarīta.

Šosezon JRT vēl strādās Lāčplēša ielā 25 un Talsu ielā 1, bet 2015.gada vasarā teātris pārcelsies uz telpām Tabakas fabrikā, Miera ielā 58a. Lāčplēša ielās ēkas rekonstrukciju veiks arhitektes Zaigas Gailes birojs. Šajās telpās JRT iecerēts atgriezties 2018.gadā.

Šajā sezonā JRT turpinās sadarbību ar “Ziedot.lv” un “Swedbank” un piedāvās JRT aktieru ierunāto pasaku disku. Ienākumi no diska pārdošanas tiks ziedoti ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām. Sadarbību JRT ar “Ziedot.lv” un “Swedbank” sāka 2012.gadā, kad radīja 22 unikālas grāmatzīmes ar JRT aktieru zīmētiem lāčiem un personiskiem bērnības stāstiem. Tās joprojām var iegādāties.

Vēl viens JRT jaunums ir tas, ka no šodienas biļetes internetā varēs iegādāties adresē www.biletes.jrt.lv.

Pagājušajā sezonā teātris nospēlējis 448 izrādes, kuras noskatījušies 106 154 skatītāji. Populārākās izrādes bija „Ilgu tramvajs” un „Peldošie – ceļojošie”.

 

Komentāri (12)

ILZE 14.08.2014. 20.59

Krievu pasaule, kā globāla epidēmija, sātana sūtņa, Pētera I, iecere.

+3
0
Atbildēt

0

    Timurs Čuntonovs > ligakalnina 15.08.2014. 11.53

    Mums kādreiz skolā bija tāda atbildīgā par garderobi – krievu vecene vaļinkos un pūkainu lakatu ap galvu, kas domāja, ka ir “samaja glavnaja”. Mēs viņu saucām par Kikimoru. Ceru, ka tā kikimora – ja vēl nav savas kājas atstiepusi, tad drīz vien atstieps. :) Ir piemērots brīdis.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > ligakalnina 15.08.2014. 00.58

    Brīnišķīgi, ka ir kāds, kas visu pārzina labāk par Hermani!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Timurs Čuntonovs 15.08.2014. 11.50

Es neapmeklēšu tās JRT izrāde. Jo – tiešām: Piedodiet! Atvainojiet! Šobrīd viss krieviskais ir vienkārši noriebies. Taču ceru, ka Hermanis patiešām būs izpratis “noslēpumaino krievu dvēseli”. Jo , no malas skatoties, izskatās nu dikti, dikti noslēpumaina.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu