Latvijas Ārlietu ministrija par Žirinovska izteikumiem saņem Vešņakova skaidrojumu (papild.) • IR.lv

Latvijas Ārlietu ministrija par Žirinovska izteikumiem saņem Vešņakova skaidrojumu (papild.)

17
Vladimirs Žirinovskis. Foto: ITAR-TASS/LETA

Polija par Žirinovska draudiem pieprasa Krievijai paskaidrojumu

Otrdien, 12.augustā, Polijas Ārlietu ministrija izsaukusi Krievijas vēstnieku Polijā, lai tas sniegtu paskaidrojumus par Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas līdera Vladimira Žirinovska telekanālā “Rossija24” izteiktajiem draudiem “no zemes virsas noslaucīt” Baltijas valstis un Poliju, ziņo mediji.

Medijiem par to pavēstījis Polijas ārlietu ministijas preses sekretārs Marcins Voicehovskis, atsaucoties uz ārlietu ministru Radoslavu Sikorski.

Krievijas Valsts domes vicespīkers Žirinovskis nedēļas sākumā intervijā Krievijas telekanālam paziņoja, ka Baltijas valstis un Polija tiks noslaucītas no zemes virsas.

“Baltijas valstis un Polija vispār ir “nolemtas” – tās tiks noslaucītas no zemes virsas. Tur nekā nebūs. Lai attopas šo mazo pundurvalstu vadītāji, kā viņi sevi nostāda,” teica Žirinovskis. Viņaprāt, Amerikai nekas nedraud, jo tā atrodas tālu, bet Austrumeiropas valstis sev rada “pilnīgas iznīcināšanas draudus”. “Un vainīgas ir tikai viņas pašas, jo mēs nevaram pieļaut, ka no viņu teritorijas Krievijas virzienā izlidotu raķetes, lidmašīnas. Mums tās jāiznīcina pusstundas laikā pirms pacelšanās,” paziņoja Žirinovskis. 

Šajā intervijā Valsts domes deputāts arī teica, ka lēmumu par Trešā pasaules kara sākumu var pieņemt tikai Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Un šis lēmums jau esot pieņemts. Pēc Žirinovska teiktā, Krievija veiks Eiropas pārklājošu bombardēšanu, lai gādātu par savu drošību.

Žirinovska izteikumus solījuši pārbaudīt Krievijas Valsts domes ētikas komisijas pārstāvji.

Polijas ārlietu ministrs Sikorskis 12.augusta vakarā “Polsat News” uz jautājumu, vai viņš uztver nopietni Žirinovska izteikumus, teica: “Tik nopietni, ka mēs šodien uzaicinājām uz Ārlietu ministriju Krievijas Federācijas vēstnieku un jautājām, kāda ir Krievijas varas pozīcija. Protams, Žirinovskis ir opozīcijas pārstāvis, taču viņš nav vienkāršs deputāts vai privātpersona. Tāpēc mēs šo skandalozo izteikumu dēļ bijām spiesti šādā formā paust savu protestu.”

Ārlietu ministrija paskaidrojumu sniegšanai izsauks Krievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Vešņakovu saistībā ar Krievijas politiķa Vladimira Žirinovska izteikumiem, sociālā medija vietnē “Twitter” paziņojis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība). “Ceru, ka daži šeit pamodīsies,” lēmumu skaidroja ministrs.

“Šādi izteikumi ir spilgts apliecinājums Krievijas valdošās elites vēlmei atjaunot Krievijas impēriju. Minētais arī parāda, ka Eiropas Savienības un citu valstu īstenotās sankcijas pret Krieviju, kas saistītas ar tās rīcību Ukrainā, ir vietā un pilnīgi pamatotas. Mēs šos izteikumus ņemsim vērā, NATO ietvaros diskutējot par papildu pasākumiem Baltijas valstu un Polijas drošībai”, sacīja Rinkēvičs.

Ministrs sagaida, ka Krievijas amatpersonas norobežosies no šī paziņojuma un apliecinās Baltijas valstu robežu neaizskaramību.

Krievijas politiķis Vladimirs Žirinovskis ir opozīcijas partijas biedrs, kas neatspoguļo Krievijas oficiālo nostāju, šādu skaidrojumu Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietniecei Eiropas lietās Ingai Skujiņai sniedzis Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

Vešņakovs, uzklausot Skujiņas nosodījumu un bažas par nesenajiem Žirinovska paziņojumiem, sniedzis izsmeļošu skaidrojumu, ka Žirinovskis ir opozīcijas partijas biedrs, kas neatspoguļo Krievijas oficiālo nostāju, vēsta LETA.

Tāpat vēstnieks norādījis, ka Saeimas valdošās koalīcijas deputāti, kā arī vairāki Ministru kabineta locekļi vairākkārtēji atļāvušies atklāti paust rusobofus izteicienus, kā arī aicināja partnerus nesaspīlēt esošo situāciju un nenodarboties ar priekšvēlēšanu politisko PR.

Vešņakovs paskaidrojumu sniegšanai uz ministriju tika izsaukts arī pagājušajā mēnesī. Ārlietu ministrija pieprasīja Krievijai darīt visu, lai netiktu traucēta Ukrainā separātistu kontrolētajā teritorijā notikušās aviokatastrofas starptautiska izmeklēšana.

Sikorskis arī izteicies par trešdien paredzēto Putina vizīti Krimā. Pēc Sikorska domām, tas liecina tikai to, ka “pussala paliks Krievijas sastāvā uz ilgu laiku, taču tas maksās ļoti dārgi”.

Lietuvas politologs Laurins Kaščuns portālam “Delfi.lt” par Žirinovska izteikumiem norādījis, ka skandalozais politiķis gribējis pateikt – tagad izšķirīgais vārds Eiropas drošības sistēmai pieder Krievijai.

Par Žirinovska izteikumiem domas dalās no uzskatiem, ka viņš ir skaļš bļauris līdz tam, ka ar Žirinovska muti skan Putina balss. Kaščuns uzskata, ka abās pusēs ir sava patiesība. Lai arī Žirinovski uzskata par politisku jokdari, viņš spēj nodot vēstījumu.

Pēc politologa domām, šoreiz Žirinovskis gribējis ne tik daudz iebiedēt Baltijas valstis, Poliju, runājot par Trešo pasaules karu, bet gan pateikt, ka Putins ir tas, kurš izlems, ka Krievija atgriežas starptautiskajā arēnā. Viņaprāt, pausta vēsts, ka tagad Krievija būs tā, kas lems, vai NATO paplašināties, vai paplašināties Eiropas Savienībai.

Kā zināms, Ukraina, kuras austrumos joprojām notiek karadarbība ar Krievijas iesūtītiem kaujiniekiem, vēlas kļūt par NATO sabiedroto un ES partneri.

(papildināta ar Latvijas Ārlietu ministrijas informāciju un Vešņakova teikto)

Komentāri (17)

Ieva 13.08.2014. 16.38

1879. gadā 43% Krimas iedzīvotāji bija Krimas tatāri, krievi tad bija drusku vairāk par ceturtdaļu.

Tur notika pazīstamais scenārijs: tatārus izsūtīja Staļins, žīdus iznīcināja Hitlers, to vietā pēc kara ieveda kolonistus no Krievijas. Un Krimā krievvalodīgie kļuva par dominanti, kuri nu ir jāaizstāv. Latvijas variantā šis scenārijs ir izpildīts pa pusei…

+17
0
Atbildēt

0

Kaspars Špūle 13.08.2014. 15.15

Polijas avīzēs parādās arī aicinājumi boikotēt tās preces, ko ražo Krievijas biznesmeņiem pārdotie poļu uzņēmumi. Starp citu, viens no tādiem ir pazīstamā poļu degvīna Żubrówka ražotājs.

+13
0
Atbildēt

1

    dro > Kaspars Špūle 13.08.2014. 15.37

    fretka. Ko saprot poļi, to nesaprot tikai dzeri:)

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

janis17 13.08.2014. 22.29

Vladimirs Žirinovskis neatspoguļo Krievijas oficiālo nostāju, šādu skaidrojumu sniedzis Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs.

______________________

Nu jā, atspoguļo neoficiālo, patieso.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu