Krievijas vēstniecības vēstures „fotošopēšana“ • IR.lv

Krievijas vēstniecības vēstures „fotošopēšana“

18
Foto: Ieva Lūka, LETA
Gunārs Nāgels

11.augustā aprit 94 gadi kopš Latvijas-Krievijas miera līguma parakstīšanas Rīgā

Latvijas vēsturē ir daudz zīmīgu datumu, un kalendārs jau pārpildīts ar svētku, svinamo un atceres dienām. Bet tie fundamentālie datumi, kas attiecas uz pašu valsti, varētu būt divi – valsts proklamēšanas diena un diena, kad tā ieguva de jure atzīšanu.

Tātad vienkāršs jautājums – kura bija pirmā valsts, kas atzina Latvijas neatkarību de jure (un kad tas notika)?

Ja visi zinām, ka Latvijas neatkarību proklamēja 1918.gada 18.novembrī, tad par de jure atzīšanu visbiežāk dzirdēsim minējumus, kas saistīti ar 26.janvāri, oficiālo Latvijas Republikas starptautiskās (de jure) atzīšanas dienu.

Bet tā jau bija tikai de jure atzīšanas otrā kārta. Pati pirmā valsts, bez kuras arī citas nebūtu Latviju atzinušas, bija Krievija, t.i., Ļeņina vadītā Padomju Krievija. Un tieši tagad, 11.augustā, paiet 94 gadi kopš Latvijas-Krievijas miera līguma parakstīšanas Rīgā. Līdz ar to, tā bija pirmā Latvijas de jure atzīšana – un vēl uz „uz mūžīgiem laikiem”. Šī diena Latvijā ir oficiāli atzīmējama kā Latvijas brīvības cīnītāju diena.

Bet liekas, ka Krievija ir aizmirsusi par savu lomu Latvijas neatkarības atzīšanā, un ir pat aizmirsusi par pirmskara Latviju. Krievijas vēstniecības Latvijā mājas lapā ir aprakstītas Krievijas un Latvijas attiecības (http://www.latvia.mid.ru/ruslat_lat.html). Sadaļa sākas ar teikumiem: „Latvijas valstiskā neatkarība tika atzīta 1991.gada 6.septembrī ar PSRS Valsts padomes lēmumu. Protokols par diplomātisko attiecību nodibināšanu starp Latvijas Republiku un Krieviju tika parakstīts 1991.gada 4.oktobrī.”

Viss pirms 1991.gada ir pazudis no Krievijas oficiālās atmiņas.

Padomju Krievija savā laikā rūpīgi izdzēsa nevēlamo personu attēlus no fotogrāfijām – kad Trockis krita nežēlastībā, tad arī vēsture mainījās, un viņš tika izdzēsts no fotogrāfijām, sevišķi tādām, kurās būtu redzams kopā ar Ļeņinu.

Šodienas Krievija turpina šo vēstures fotošopēšanas praksi. Vēstniecība Latvijā ir rūpīgi izdzēsusi Latvijas pirmos 70 gadus, lai veidotu savu sakropļoto vēstures versiju.

Bet varbūt 11.augusts ir tā diena, kad vajadzēja katru gadu iet uz Krievijas vēstniecību Rīgā un vēstniekam atgādināt, ka Krievija bija pati pirmā valsts, jau 1920.gadā, kas atzina Latvijas neatkarību de jure.

Autors ir laikraksta „Latvietis” redaktors Austrālijā

 

Komentāri (18)

dro 11.08.2014. 10.38

Вешняков: Латвия громче других выступала против России, вот и доигралась

__________________

Krievijas sirsnība un garīgums ir nenovētējami:)

+19
-1
Atbildēt

0

Kristīne 11.08.2014. 12.23

Ločmelim: Pēc Komunistiskās Krievijas un Fašistiskās Vācijas ilgstošas draudzības ( no 1937. līdz 1941. gadam), kad Krievija Vāciju apgādāja ar maizi, degvielu, metālu un visu pārējo karam nepieciešamo, kaut pašu tauta mira badā, galīgi nebija likumīgs.Krievijas izraisītais karš pret Čečeniju, Gruziju un Ukrainu bija un ir ne tikai nelikumīgi – bet noziedzīgi!

+12
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 11.08.2014. 18.14

Lai nu kura gove te māvuse, bet b.Ločmeļa drosme apšaubīt masu slepkavas Uļjānova režīma likumību ir vismaz uzjautrinoša.

Tālāk dažas konsekvences – nelikumīgā režīma pārstāvi Čūrkinu no ANO Drošības padomes var izmest dažu minūšu laikā, Kēnigsbergas, Kuriļu un Dienvidsahalīnas atbrīvošanai varētu atvēlēt kādu nedēļu.

Pa to laiku iespējams mierīgi apspriest, kurš režīms Rosņā bijis likumīgs. Ka Romanovu tāds nav, par to pašu vēsturnieki jau daudz sarakstījuši, Rjuriks vispār pasaku tēls… Triždi kirdik.

Tad vēl tik jānoskaidro, Tambovā vai kur citur atrodama ēka, kurā novietot parašu biedriem Puķinam, Ločmelim un co.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu