Straujuma: uz tautsaimniecību sankcijas kopumā būtisku ietekmi neatstās • IR.lv

Straujuma: uz tautsaimniecību sankcijas kopumā būtisku ietekmi neatstās

39
Laimdota Straujuma. Foto: Ieva Lūka, LETA

Jāsaglabā sankciju skarto uzņēmumu darbotiesspēja un lai cilvēki nepaliktu bez darba

Reaģējot uz Krievijas noteiktajām sankcijām, galvenais ir saglabāt skarto uzņēmumu darbotiesspēju un nodrošināt, lai cilvēki nepaliktu bez darba, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Rīta panorāma” sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība).

Ministru prezidente norādīja, ka uz tautsaimniecību sankcijas kopumā būtisku ietekmi neatstās, jo tās attiecas uz 0,7% no kopējā Latvijas eksporta, bet kopumā Latvijas eksports uz Krieviju ir aptuveni 10% no kopējā mūsu valsts eksporta.

Tomēr būs nozares, kur būs spēcīga ietekme. Visstiprāk sankcijas skars piena nozari. Bažas pastāv arī par zivju apstrādes uzņēmumiem, tomēr pašreizējā informācija liecinot, ka šprotes nav pakļautas Krievijas noteiktajam pārtikas embargo. Līdz ar sankcijām samazināsies arī tranzīts, skarot šis nozares uzņēmumus.

Politiķe intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” pauda pārliecību, ka Latvijas pārtikas nozare ir stipra un sankciju dēļ bezdarbs nepieaugs. Viņa norādīja, ka 1998.gadā atkarība no Krievijas bija stiprāka, tad toreizējās krīzes laikā uzņēmumi spēja pārorientēties uz citiem tirgiem. Tagad atkarība ir mazāka, turklāt patlaban zivrūpnieku galveno eksporta produktu – šprotes – sankcijas pagaidām neskar.

Straujuma intervijā LTV uzsvēra, ka pirmā palīdzība skartajiem uzņēmumiem būšot ātra, vienlaikus piebilstot, ka būs mērķēti pasākumi konkrētām nozarēm, konkrētiem uzņēmumiem. “Nebūs, ka naudu vienkārši dalīs,” sacīja Ministru prezidente.

Pēc Ministru prezidentes teiktā, runa varētu būt par nodokļu “brīvdienām” un atlaidēm. Tāpat Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai plānots dot uzdevumu palīdzēt atrast tirgus citur un palīdzēt uzņēmumiem ar mārketingu.

Varētu vērtēt Eiropas Savienības (ES) fondu, proti, Lauku attīstības fonda pārprofilēšanu pasākumiem, kas varētu atvieglot zivrūpnieku darbību, LNT sacīja premjerministre.

Savukārt Garantiju aģentūra varētu sniegt garantijas kredītiem skartajiem uzņēmumiem.

Konkrētas iespējamās nodokļu atlaides un cita palīdzība piektdien tiks pārrunāta ar atbildīgajiem ministriem, pirmie lēmumi lēmumi varētu būt jau valdības ārkārtas sēdē pirmdien, LTV atzina Ministru prezidente.

Tāpat Straujuma atzina, ka palīdzību sniegs arī Eiropas Savienība, jo sankcijas skar visu savienību. “Kad parādās kopējais šķērslis, valstis vienojas kopējam darbam,” sacīja valdības vadītāja, paužot pārliecību “ja runā par lauksaimniecību, Eiropa būs vienota”.

Tāpat Eiropas Komisija gatavojas vērsties Pasaules tirdzniecības organizācijā par Krievijas noteiktajām sankcijām, jo ierobežojumiem nav pamats.

Straujuma pauda nožēlu, ka tā vietā, lai samazinātu eskalāciju Ukrainā, Krievija izvēlējās ekonomisko karu.

Kā ziņtos, Krievija noteikusi “pilnīgu embargo” lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības (ES), ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu, ceturtdien paziņoja Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs. “Krievija ievieš pilnīgu embargo liellopu gaļai, cūkgaļai, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieram, pienam un piena produktiem no ES, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas,” norādīja Medvedevs.

Importa aizliegums stājas spēkā nekavējoties un tiek ieviests uz gadu, ja vien “mūsu partneri nedemonstrēs konstruktīvu pieeju”, sacīja Krievijas premjers.

 

Komentāri (39)

jmaklakovs 08.08.2014. 10.34

…Jāsaglabā sankciju skarto uzņēmumu darbotiesspēja…

—————————-

Skartajiem uzņēmumiem bija jāizmirst pirms 20 gadiem. Evolūciju nepiemānīsi! Nevajag paildzināt agoniju, tā vietā jāpalīdz atrast jauni tirgi. Pasaule ir pietiekami plaša.

+3
0
Atbildēt

0

Marija 08.08.2014. 10.35

Привет всем! Недавно наткнулась на новую фишку по заработку: уделяя всего пол часа в день можно заработать от 15 до 30 баксов, денежку получала уже неоднократно на карту. Советую всем, попробуйте и вы будите приятно удивлены!Вот ссылка, мне не жалко!— http://vk.cc/2H2F3x

0
-1
Atbildēt

1

Þanis Bezmers 08.08.2014. 09.55

” Reaģējot uz Krievijas noteiktajām sankcijām, galvenais ir saglabāt skarto uzņēmumu darbotiesspēju un nodrošināt, lai cilvēki nepaliktu bez darba
Skaisti skan ļoti. Taču kurš to darīs, kuram tas jādara, kurš pateiks, kuram tas jādara? Vai valdība jau sen nesaprata to, kāds bizness ir ar caram pakļauto pēc viņam vien zināmo likusakarību ekonomiksko modeli. Vai valdībai jau sen laikus nebija jābrīdina lielā urbja koreši par to, lai neaizraujas ar bezmaksas sieru slazdā, par to, ka uzmešanas gadījumā būs pašiem jāatbild par sekām, t.sk. sabiedrības priekšā. Vai nevajdzēja lielā urbja korešiem visu to, ko neņem pretī putins, piegādāt putinopiteku sašķaidītajai Ukrainai starptautiskās humānās palīdzības ietvaros un fondos? Lielā urbja korešiem jātiek galā pašiem , nav ko biedēt un raudāt, tāpat gana ir čakarējuši mītnes valsti ar visādām fikcijām, kontrabandu un nodokļu nomaksu.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu