Obama: Ēģiptei jāatbrīvo ieslodzītie "Al Jazeera" žurnālisti • IR.lv

Obama: Ēģiptei jāatbrīvo ieslodzītie “Al Jazeera” žurnālisti

39
ASV prezidents Baraks Obama. Foto: EPA/LETA

ASV neatkāpjas no principa, ka žurnālistiem ir tiesības rīkoties sava amata ietvaros

ASV prezidents Baraks Obama trešdien aicināja atbrīvot trīs “Al Jazeera” žurnālistus, kuriem Ēģiptē piespriests cietumsods, atzīstot viņus par vainīgiem “valsts nomelnošanā”.

Kā ASV-Āfrikas samita laikā paziņoja Obama, ASV neatkāpjas no principa, ka žurnālistiem ir tiesības rīkoties sava amata ietvaros un šīs tiesības ir svarīga civilizētas sabiedrības sastāvdaļa, ziņo LETA/AFP. “Par konkrēto situāciju ar “Al Jazeera” žurnālistiem mēs gan publiski, gan privāti esam skaidri izteikušies, ka viņi jāatbrīvo,” Obama uzsvēra.

Kā ziņots, Ēģiptes tiesa diviem “Al Jazeera” žurnālistiem – Austrālijas un Latvijas pilsonim Pēterim Grestem, kā arī viņa kolēģim Muhamedam Fahmi, kuram ir Ēģiptes un Kanādas pilsonība – piesprieda septiņus gadus cietumā, bet producentam Ēģiptes pilsonim Baheram Muhamedam desmit gadus cietumā.

Viņi bija apsūdzēti par sakariem ar aizliegto Musulmaņu brālību un melīgu ziņu pārraidīšanu. Savās reportāžās viņi vēstījuši, ka Ēģiptē noris pilsoņkarš.

11 apsūdzētajiem, kas tika tiesāti aizmuguriski, arī vienam Nīderlandes un diviem Lielbritānijas pilsoņiem, tika piespriesti desmit gadi cietumā.

Kopš valsts apvērsumā 2013.gadā tika gāzts pirmais demokrātiskās vēlēšanās ievēlētais Ēģiptes prezidents Muhameds Mursi, Kairas varasiestādes vairākkārt paudušas nepatiku par to, kā “Al Jazeera” atspoguļo režīma asiņaino izrēķināšanos ar apvērsuma pretiniekiem.

 

Komentāri (39)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu