LPIA aicina tiesībsargājošās iestādes ievērot demokrātiskas valsts principus • IR.lv

LPIA aicina tiesībsargājošās iestādes ievērot demokrātiskas valsts principus

33
NULL

Latvijas Preses izdevēju asociācijas paziņojums par Rīgas Centra rajona tiesas lēmumu apķīlāt žurnāla „Ir” izdevēja a/s „Cits medijs” aktīvus

Latvijas Preses izdevēju asociācija (LPIA) pauž satraukumu par nopietniem draudiem vārda brīvībai saistībā ar Rīgas Centra rajona tiesas lēmumu apķīlāt žurnāla „Ir” izdevēja a/s „Cits medijs” aktīvus, apmierinot maksātnespējas administratora Māra Sprūda pieteikumu par goda un cieņas aizskaršanu, lai gan lietas izskatīšana pēc būtības nav sākta un līdz ar to nav zināms, vai kompensācijas prasība ir pamatota.

Mediju nozare ir atbildīga par vārda brīvību, Latvijas iedzīvotāju tiesībām saņemt daudzpusīgu informāciju no dažādiem avotiem. Žurnāls „Ir” ieņem būtisku vietu pētnieciskās žurnālistikas nišā un padziļināti pēta svarīgākos sociālos un ekonomiskos procesus mūsu valstī.

LPIA izsaka dziļu neizpratni par tik nesamērīgu rīcību no Latvijas tiesu varas sistēmas puses, kad tikai uz pieteikuma pamata pirms lietas izskatīšanas pēc būtības un pirms iztiesāšanas tiek pieņemts lēmums, kas apdraud mediju uzņēmuma darbību.

Tas var novest arī pie situācijas, ka visai sabiedrībai nozīmīgas tēmas arī citos medijos netiks atspoguļotas bailēs no tiesībsargājošo iestāžu sankcijām.

LPIA uzsver, ka Latvijas Republikas Satversmē ir noteiktas tiesības uz vārda brīvību, arī deklarācijā par Ministru kabineta iecerēto darbību viena no valdības izvirzītajām darbības prioritātēm 2014.gadā ir veicināt Latvijas elektronisko mediju un drukātās preses attīstību, radot labvēlīgus apstākļus to pastāvēšanai un konkurētspējai.

Aicinām arī Latvijas tiesībsargājošās iestādes ievērot šos principus, jo demokrātiskā valstī visi vēlamies justies droši un pasargāti, nebaidīties no nepamatotām sankcijām no varas iestādēm, kurām būtu jāaizstāv taisnīguma un demokrātijas pamatprincipi.

Ar cieņu,

LPIA valdes vārdā valdes priekšsēdētājs Guntars Kļavinskis

P.S. Par ko Rīgas Centra rajona tiesa “sodīja” žurnāla “Ir” izdevēju, lasiet ceturtdien žurnālā šeit.

Komentāri (33)

dro 07.08.2014. 11.10

Kāpēc mūsu iedzīvotāji izvēlas despotisko kaimiņvalsti kā patiesības ministriju? Iemesli ir vairāki.

Pirmkārt, mediju krīzes rezultātā no ierindas Latvijā ir izsistas papīra avīzes. Tās zaudējušas savu agrāko nozīmi un ietekmi sabiedrībā. Tas noticis politiski tendenciozā satura un profesionāli neprasmīgā mediju menedžmenta dēļ.

Otrkārt, finanšu krīzes rezultātā iedzīvotāji nav gatavi abonēt presi un vairākums pievēršas bezmaksas audiovizuālajiem medijiem, kas Latvijā nav konkurētspējīgi ar Kremļa vadītajiem Maskavas propagandas buldozeriem. Diemžēl LTV, LNT un TV3 ir izvēlējušies ASV izklaides programmu formātu, kas būtībā neatbilst Latvijas (Eiropas) publikas gaidām. Šodien, kad interpretācijas prasība nostāda tradicionālo viedokļu žurnālistiku pirmā ranga vajadzību skalā (kuru Krievijas kanāli perfekti kompensē mūsu pašu neesošās analītikas vietā) mēs turpinām dejot ar zvaigznēm, dziedāt ar ģimenēm un meklēt saimniekiem sievas.

Treškārt, sabiedrībā ir diezgan daudz PSRS nostalģijā slīgstošu cilvēku, kas «pievelkas» pie Kremļa dēstītās eiroskepticisma latiņas un bauda pašmāju prokremlisko partiju eironaida aģitācijas akordus (pseidopanika sakarā ar sankcijām pret Krieviju jeb «sausā piena», «šprotu» un «poļu tomātu» vaimanas).

http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/520454-kremla_haizivis_latvijas_okeana_un_mes

+5
-1
Atbildēt

1

    efeja60 > dro 07.08.2014. 16.50

    Vienreiz labi uzrakstīts.

    0
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 07.08.2014. 13.40

Totāli korumpētajai NA nekāda preses brīvība nav vajadzīga, vajadzīgas sava elektorāta balsis, kurš vispār nesaprot, kas notiek, ieskaitot pat šinī rakstā publicēto, “izcils” “nacionalistu” elektorāta arhetips ir ombross – ģenerālis – rostins, drīz vien tam pietuvināsies arī aivarsk un viņa līmeņa atbalstītāji, un, saprotams, sponsoru – MNA un Lemberga nauda, lai šo naudu “atstrādātu”, pat tik odozas personas, kā Lūsis, tiek likti augstos amatos šinī partijā, un Bērziņš, it kā, trešo reizi tiek bīdīts TM amatā, kaut, katrs zina, ka viņš ir pilnībā nopirktā Lemberga marionete.

Attieksme pret Ir vajāšanu un šo pilnībā absurdo tiesas spriedumu, kārtējo reizi, parāda to, par ko es jau te sen rakstu, un, atkārtošu vēlreiz – NA un SC izpratne par demokrātiskām vērtībām, preses brīvību, utt., ir absolūti identiskas, un identiskas arī JR, “naši”, utt. izpratnei.

Bail pat iedomāties, kas notiktu, ja šie cilvēki, ar tādu mentalitāti un izpratni par demokrātiju, nāktu te pie varas, pirms balsot par šo partiju, derēja labi padomāt un saprast, ka jūs balsojat – par arhaisku pasaules uztveri, vadonismu, autoritarismu, nekompetenci, absolūtu nespēju izprast, kas ir demokrātija, plus vēl par liekulību, pērkamību, korupciju, tiesiskma pilnīgāku sagraušanu, t.i., jūs balsojat par to, lai Latvijā tiktu izveidota Krievijas parodija, tiktu likvidēta brīva prese, iespēja brīvi izteikt savu viedokli, un pie varas būtu absolūti korumpēto, liekulīgo, mazizglītotu politiski infantīlo cilvēku bars ar pasaules redzējumu līdzīgu kā vidusmēra JR vai “naši” pasaules redzējumam un mentalitātei.

+4
-1
Atbildēt

1

    ILZE > ligakalnina 07.08.2014. 14.24

    dzeris49

    Vai jūs pidrillas, kremļjaģu fani, uzskatiet, ka Latvijā tiesas būtu jātaisa ciet un cietušam jāņem beisbola nūja un pašam jāizdauza no apmelotāja visus čekas sūdus. Jeb tiesas domātas tikai čekistu un bandītu kājslauķu un Putina atsūkātāju ērtībām?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

gundega_heiberga 07.08.2014. 09.38

Biedri, es sāku uztraukties – vai nevarētu lūdzu, lūdzu kāds man izstāstīt latviski

0
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu