''Ir'' aktīvu apķīlāšana - bīstama vēršanās pret vārda brīvību • IR.lv

”Ir” aktīvu apķīlāšana – bīstama vēršanās pret vārda brīvību

64
NULL
Linda Bīriņa

Tiesa neievēro līdzekļa samērīgumu un nenorāda motivāciju

Tiesas lēmums apķīlāt žurnāla ”Ir” aktīvus civillietā, kas ierosināta pēc maksātnespējas administratora Māra Sprūda pieteikuma, ir neizprotams. Prasības nodrošinājums tā nopietno seku dēļ pēc savas būtības ir izņēmuma līdzeklis, un tiesai, gan piemērojot nodrošinājumu, jo īpaši aktīvu apķīlāšanu, gan arī saglabājot to, ir jāizvērtē ne tikai atsevišķi formālie kritēriji, bet arī samērīgums.

Tā kā konkrētajā gadījumā apdraudēta ir viena no demokrātiskas valsts pamatvērtībām – vārda brīvība, tad tiesas lēmumam jo īpaši bija jāvērtē nepieciešamības un pamatojuma balanss. Līdz ar to uzskatu, ka šis gadījums ir mēģinājums, kā ar tiesas palīdzību apklusināt mediju. Attiecīgi šāda prasība un lēmums vērtējami ne tikai kā vēršanās pret žurnālu ”Ir”, bet gan pret vārda brīvību.

Jānorāda arī uz atsevišķām šīs lietas juridiskajām niansēm. No juridiskā aspekta pilnībā nav izvērtēta prasības pirmsšķietamā pamatotība. Proti, lēmumā vispār nav norādīta tiesas motivācija, kas bija par pamatu triviālam secinājumam, ka ”prasības apmierināšanas iespēju nevar galīgi un absolūti izslēgt”. Prasības nodrošinājums ir efektīvs un plaši izmantots instruments praksē, taču tiesnesim ir pienākums lēmumā norādīt tā motīvus – pamatojumu lēmumā paustajiem secinājumiem.

Ir virkne situāciju, kurās tiešām varētu diskutēt, vai kāds izteikums ir atzīstams par prasītāja goda un cieņu aizkarošām ziņām, taču konkrētajā gadījumā M.Sprūda prasība no juridiskā viedokļa ir ne tikai absolūti nepamatota, bet pat pretēja spēkā esošajai tiesību sistēmai. Tiek prasīta atbildība par žurnāla vāka noformējumu un izteikumiem, kas attiecas uz visu maksātnespējas procesu kopumā, nevis uz M.Sprūdu kā uz fizisku personu. Jāpiebilst, ka neviens fakts, kas publikācijās tika pausts tieši par M.Sprūdu, nav ticis apstrīdēts.

Zvērinātu advokātu biroja ”Borenius” advokāte Linda Bīriņa pārstāv žurnālu ”Ir” civillietā, kas ierosināta pēc maksātnespējas administratora Māra Sprūda pieteikuma. Bīriņa ir starptautiski atzīta eksperte mediju tiesību, tostarp goda un cieņas aizsardzības jautājumos.

Komentāri (64)

ligakalnina 02.08.2014. 11.01

Lai saprastu šī sprieduma absurdumu un nesamērību, nav jābūt juristam.

Varianti te tikai divi – vai nu tiesneses totālā nekompetence, vai nu korumpētība, abos gadījumos, šim te spriedumam būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība no TM un politiķu puses.

Latvijā, vispār, tiek jaukti divi jēdzieni – tiesnešu neatkarība un tiesnešu visatļautība, un šeit ir visatļautības piemērs.

Protams, zinot, ka prasītājs pieder pie lielākās NA sponsoru grupas, un par tieslietām atbild taisni NA, un dažus citus visai dīvainos un neadekvātos šīs tiesneses spriedumus, viss nostājas savās vietās, un šāda sprieduma iemesli pašaprotami, pašaprotami arī tas, ka nekāda reakcija no TM puses nebūs, Latvijas tiesu sistēma ir katastrofalā stāvoklī, bet, politiķus tas absolūti neintersē, reāli bija divi cilvēki, kas vēlējās ko mainīt – Štokenbergs un Bordāns, kas ar tiem notika, visi zina.

Un kā var būt savādāk, ja partija, kurai būtu kaut kas jādara, lai situāciju uzlabotu, ir absolūti atkarīga no sponsoriem, tātad, korumpēta, un sponsori ieintersēti, lai situācija paliktu, kāda ir, un partija, protams, pilda sponsoru vēlmes, nevis strādā valsts intersēs.

+19
-4
Atbildēt

10

    efeja60 > ligakalnina 02.08.2014. 14.27

    Latvijā, vispār, tiek jaukti divi jēdzieni – tiesnešu neatkarība un tiesnešu visatļautība, un šeit ir visatļautības piemērs.

    =================

    Latvijā, vispār, tiek jaukti divi jēdzieni – preses neatkarība un preses visatļautība, un šeit ir visatļautības piemērs.

    ================

    Cik garš, tik plats.

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > ligakalnina 02.08.2014. 11.42

    ——-

    Jābūt cilvēkam bez “cauruma galvā” (V.Rudzītis)!

    Zem 4.maija režīma giljotīnas ir pakļuvuši arī paši sistēmas veidotāji.

    Nasing spešal:

    “Pietiek publisko Ir izdevēju slēpto tiesas lēmumu, no kura izriet – uzņēmumam ir nodokļu parādi, tas ir smagā finansiālā stāvoklī, ko apliecina revidentu slēdzieni, un izdevējam nelabvēlīga sprieduma gadījumā prasītājs piespriesto kompensāciju varētu arī nesaņemt.” http://www.pietiek.com/raksti/sudzoties_par_tiesas_uzbrukumu_preses_brivibai,_ir_izdeveji_noklusejusi_savus_nodoklu_paradus_un_uznemuma_stavokli

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 02.08.2014. 13.18

    Dzeris Vai spriedums absurdāks kā IR mēģinājums nolikt uz viena plaukta “maita krieva” un sirmgalves apspļaudītāju – sitēju? Ar ētiku jau sen visi uz jūs – gan tiesneši, gan žurnālisti. Kas var būt vēl absurdāks kā Bērziņa demisiju saistīt ar PV līgumu? Ja publika būtu pārliecināta par IR objektivitāti, tad arī žurnāla kontā būtu vairāk naudas. Šajā gadījumā, protams, esmu IR pusē, bet tu vari turpināt savu vienīgo dziesmiņu:)

    +9
    -15
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > ligakalnina 03.08.2014. 00.27

    Tur nav pret ko celt, jo Lapsa likumu zin, ir profesionāls un finansu stāvoklis stabils.

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    ILZE > ligakalnina 04.08.2014. 05.09

    zanE …..

    ….par Sprūda izrēķināšanos ar žurnālu “ir”

    ____________

    Un kremļa mauku, RP/V, visa administratīvā resursa nepietiek, lai pasargātu “IR”? Lai liegtu pieeju valsts noslēpumiem Brokas kundzei, pietika. Laikam jau slepenības plīvurs palīdzēja.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 02.08.2014. 13.43

    dzeris49. Interpretēt faktus arī var dažādi, bet, nekad neesmu manījis, ka Ir būtu viltojis faktus vai sniedzis nepatiesu informāciju.

    __________________

    Kurš latviešu valodā rakstošs medijs, tad vilto faktus? Viss slēpjas detaļās interpretācijā. IR pēdējā laikā bija 2 ziņas, kuras pazuda pusstundas laikā…

    +11
    -12
    Atbildēt

    0

    janazakovica > ligakalnina 04.08.2014. 13.27

    tiesas nesodamiba…ko legalizejusi “advokatu’ rakstitie “likumi'” to interpretacijas un skaidrojumi..grutupa skola ir dziva

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 02.08.2014. 13.32

    Tā objektivitāte, vispār, arī ir samērā subjektīva lieta, kas vienam liekas objektīvs, citam tāds neliekas.

    Tāpat, kā žurnalisti arī ir cilvēki, tātad, pēc noklusējuma, subjektīvi.

    Interpretēt faktus arī var dažādi, bet, nekad neesmu manījis, ka Ir būtu viltojis faktus vai sniedzis nepatiesu informāciju.

    Atšķirībā no atkarīgās un daudziem citiem izdevumiem.

    Ir, tomēr, pieturējas pie augstiem žurnalistikas standartiem un pie vispārcilvēciskām un liberalām vērtībām, un taisni tas man patika, toties daudziem taisni nepatika, kaut, neskatoties uz to, visi “nacionalisti” tepat vien Ir vietnē dzīvo, un tas vien liecina par Ir augsto profesionālo līmeni.

    +12
    -6
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 02.08.2014. 16.09

    …..Dzeri….Tu jau būsi pamanījis, ka vislatviešu atbalstītājiem (nelietosim vārdu – nacionāļiem, jo tā būtu nacionālās idejas zaimošana) – vienīgais patiesības nesējs ir interneta vietne pietiek.com ar dzīvnieku valsts pārstāvjiem priekšgalā…tur publicēto viņi citē un pārpublicē bez šaubīšanās…

    ….par Sprūda izrēķināšanos ar žurnālu “ir” – tas ir kolektīvs pasākums, ar daudzpusīgu atbalstu no dažādām ietekmes sfērām…jo, neesmu dzirdējusi, ka Sprūds vai Lūsis būtu mēģinājis celt prasību tiesā pret Lapsu un pietiek.com, kuri nesaudzīgi rakstījuši par abiem “goda vīriem”….

    +13
    -7
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 02.08.2014. 12.00

    Tas, ka tik profesionāls izdevums, kā Ir, ir finanšu grūtībās, neko sliktu neliecina par Ir, par Latvijas sabiedrību gan.

    Acīmredzot, vairākumam daudz tuvāki un saprotamāki tādi “kas jauns”, un citas klaču lapeles, un taisni tas ir tas traģiskākais – domājošo cilvēku skaits Latvijā ir daudz mazāks, nekā nedomājošo skaits.

    Un tas liecina arī par to, ka sponsori, kas apzinātos, cik svarīgi finansēt tādus nopietnus izdevumus, Latvijā arī nav.

    Tādi esam.

    +13
    -5
    Atbildēt

    0

austrisv 02.08.2014. 13.33

Kaut ka izskatās, ka viss vienlaicīgi ar Krievijā notiekošo preses brīvības iznīcināšanu. Skatoties, kas notiek Latvijā pirms saeimas velēšanam, nav jau nekads brīnums, ka cenšas novākt žurnalu Ir, lai netraucē, jo ļaužu prātus varēs duļķot caur Atkarigo R. avizi un Š&Š Dienu.

Bet, te kaut kāds Ir!

Nu tad skaidrs, ka starp tiesnešiem izradās ir kremļa savējie, kas iedarbināmi, kad kremlis liks spēles uz visu banku!

Manuprāt, mes te Latvijā nemaz nenojaušam, kas par spēlītēm ir sākušās par ļaužu balsīm rudeni kremla varas nodrošināšānai Latvijā, pie tam dzīs mūs jūgā ta sakot labpratīgi.

Cīņa ir sākusies! IR nepadodies. Sauc mūš palīga protestēt pret tiesneša perkamību!!! To jau varēja gaidīt!

+18
-5
Atbildēt

2

    efeja60 > austrisv 02.08.2014. 14.33

    Vecā demagogu dziesma, ja tu par mani nebalsosi, atnāks krievs. Uzbrukums Ir – kremļa sazvērestība!

    +5
    -13
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > austrisv 02.08.2014. 14.08

    ——-Bet:”(..)

    Manuprāt, mes te Latvijā nemaz nenojaušam,…..”

    ===============================================================================

    Jums,cien., vajag vairāk žurnālu IR lasīt – un lasīto pārdomāt!

    4.maija režīma sistēma strādā bez emocijām, visi tiks presēti:

    “Naudas totalitārisms” http://www.ir.lv/2011/11/23/naudas-totalitarisms

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

ligakalnina 02.08.2014. 13.51

Protams, ka uzbrauciens Iram izdevīgs daudziem – gan MNA, gan NA, gan Šķēlem un Šleserim, gan Lembergam un ZZS, gan kremlim un SC, jo neviens no šiem nevar ietekmēt Ir politiku ( atšķirībā no Dienas vai Atkarīgās), un saņem Ir kritiku.

Un atkal šie visi vienā frontes pusē, un to intereses sakrīt, vai nav dīvaini?

+14
-6
Atbildēt

6

    Signija Aizpuriete > ligakalnina 02.08.2014. 14.03

    ——-

    Nav dīvaini,jo šādi gadījumi kā ar IR-šiem, sen jau Rietum-krātijā ierasti un pierasti:

    “Еще случай, который произошел лично со мной и Филом. Вскоре после того, как CNBC возглавил новый президент, Роджер Эйлс (Rodger Ailes), весной 1996 года пришло время продлить наш контракт. Нам было сказано, что руководство готово продлить его, но при условии, что оно будет контролировать содержание наших передач, определять, кто наши гости и какую тематику для разговора мы выбираем. Мы отказались, сказав, что это называется цензура. На что Эйлс ответствовал, что ему безразлично, как мы это называем. Наш контракт не был возобновлен и наша высокорейтинговая программа ⌠Познер и Донахью■ просто тихо исчезла. Показательно, что не было никаких комментариев не только со стороны наших коллег с телевидения, но и в газетах.

    Другой пример, более поздний. Есть такой замечательный телеведущий Билл Мэйер (Bill Maher). Он вел передачу «Политически некорректно» – сначала на кабельном канале, а потом на ABC. Но когда начались бомбардировки Афганистана, Билл Мейер в одной передаче сказал: ⌠Вряд ли требуется большое мужество, чтобы с большой высоты бить женщин, детей и гражданское население┘■. Он был уволен. А это был очень известный человек.”

    Владимир ПОЗНЕР говорит о Америке

    http://foren.germany.ru/arch/discus/f/557243.html

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    efeja60 > ligakalnina 02.08.2014. 14.34

    dzeri, kremli aizmirsi pieminēt, Bet gan atcerējās.

    +3
    -13
    Atbildēt

    0

    efeja60 > ligakalnina 02.08.2014. 14.39

    Bet, nemuldi! CNN, kad ziņo par prezidenta vēlēšanu rezultātiem, trešo pretendentu nemaz nepiemin, lai cilvēki nemaz nezinātu, ka tāds vispār ir. Es saprotu, ja 23. nepieminētu, bet piedalās tikai 3!

    +3
    -12
    Atbildēt

    0

    ILZE > ligakalnina 04.08.2014. 05.13

    dzeris49

    gan MNA, gan NA, gan Šķēlem un Šleserim, gan Lembergam un ZZS, gan kremlim un SC

    ___________

    Ko pļūtīsi, kad padļugas: Dombrovskis, Āboltiņa, Kampars un Pabriks savienosies ekstāzē ar SC, kā to izdarīja Putina kuce, Zatļers?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    austrisv > ligakalnina 02.08.2014. 14.11

    Tu egde kļūdies , pie tam pamatīgi, jo šādi demokratikso presi iznīcina tikai Krievija un tās ietekmes zonas: izrādas, ka savējie kremlim jau salikti amatos, gluži tāpat kā Ukrainā. Interesanti, kas tas ir par tiesnesi, kas kalpo kremlim. Vārdu studijā, lai tauta zin savus antivaronus un kolobrantus.

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 02.08.2014. 14.30

    Redakcijas politika var būt dažāda, bet, tam nav nekāda sakara ar kāda mēdija iznīcināšanu caur korumpēto tiesu korumpētas grupas intersēs, ko atbalsta att. politiskie spēki.

    Vispār, ar preses brīvību parasti saprot neatkarību no valsts ietekmes, katrs izdevums var būt atkarīgs gan no īpašnieka, gan no sponsoru, intersēm, gan no daudz kā cita, un katram var būt sava notikumu interpretācija, glvenais, lai tādi izdevumi un mēdiji būtu daudzi un dažādi, un būtu neatkarīgi no valsts.

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu