Rīgas domei nāksies skaidrot Lucavsalas pārdošanas izdevīgumu • IR.lv

Rīgas domei nāksies skaidrot Lucavsalas pārdošanas izdevīgumu

8
Foto: Egons Ansbergs, F64
Edgars Tavars

Izsaimniekotā budžeta lāpīšana ar nesaimnieciskiem darījumiem nav pieļaujama

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), atsaucoties uz Latvijas Zaļās partijas (LZP) vairākkārtīgiem iesniegumiem, kuros LZP iebilst pret Lucavsalas pārdošanu, nenodrošinot lokālplānojuma izstrādi un iedzīvotāju interešu ievērošanu, pieprasa Rīgas domei sniegt argumentētu skaidrojumu par lēmumu atsavināt nekustamos īpašumus Lucavsalā.

Saskaņā ar agrāk izskanējušo informāciju, LZP, iestājoties par visu rīdzinieku sabiedriskajām interesēm, 2014.gada 7.jūlijā vērsās pie Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā ar iesniegumu, kas tika pārsūtīts VARAM, lūdzot pārtraukt Lucavsalas izsolē nodošanas procesu un atbalstīja 8.jūlijā ģimenes dārziņu apvienības ”Jumpravsala”, Vides aizsardzības kluba ( VAK) un jauniešu kustības ”Lucavsalas ekokopiena” organizēto piketu pie Rīgas Domes.

LZP Rīgas domei adresētajā vēstulē norādīja, ka nedrīkst īstenot šāda mēroga darījumus ar pašvaldības īpašumiem, pirms netiek informēta sabiedrība par šī nekustamā īpašuma faktisko vērtību, sociālekonomiskajiem ieguvumiem, vides aspektu izvērtējumu (tai skaitā gaisa kvalitātes izvērtējums, jo ar augstceltņu izbūvi var mainīties vēja plūsmas, ietekmējot Rīgas un visvairāk Vecrīgas gaisa kvalitāti) un plānotā attīstības projekta alternatīvām un kompensējošajiem mehānismiem.

Atbildes vēstulē Rīgas dome, nepaskaidrojot iemeslus un vienlaikus nonākot pretrunā ar Rīgas pilsētas attīstības plānošanas dokumentos pausto par Rīgas pilsētas attīstību un Latvijas likumdošanā noteikto kārtību, kas paredz, ka teritorijas plānošana ir pašvaldības kompetence, norādīja, ka Lucavsalas lokālplānojuma izstrādi atstās jaunā īpašnieka kompetencē.

Atkārtotajā Rīgas domei adresētajā vēstulē, par saraksti informējot VARAM, LZP valde uzsvēra, ka ”situācija par 102,9 ha lielās Lucavsalas pārdošanu, ignorējot sabiedrības viedokli un nesniedzot informāciju par ieguvumiem visu rīdzinieku labā, ir neētiska”. Tāpēc LZP atkārtoti vērsās pie Rīgas domes, sarakstes kopiju pārsūtot VARAM, ar prasību par atsavināšanas procesa pārtraukšanu līdz šai teritorijai nav izstrādāts atbilstošs lokālplānojums ar likumdošanā noteikto sabiedrības līdzdalību.

Pamatojoties uz LZP vairākkārtīgiem iesniegumiem un sabiedrības pretestību pret Lucavsalas atsavināšanu un nodošanu izsolē, VARAM Rīgas domei adresētajā vēstulē, informējot par to LZP kā iesnieguma sniedzēju, pieprasa Rīgas domei sniegt argumentētu skaidrojumu par lēmumu atsavināt nekustamos īpašumus Lucavsalā un plānoto pašvaldības rīcību, lai tiktu nodrošinātas normatīvo aktu prasības un ievēroti Ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030.gadam formulētie mērķi.

Jāuzsver, ka Rīgas domes koalīciju veidojošo partiju “Saskaņas centrs” un “Gods kalpot Rīgai” iecere aizlāpīt izsaimniekotā budžeta caurumus ar nesaimnieciskiem darījumiem nav pieļaujama, tāpēc Rīgas domei beidzot nāksies sabiedrībai argumentēti izskaidrot Lucavsalas pārdošanas izdevīgumu.

Edgars Tavars ir Latvijas Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs.

Komentāri (8)

archoftriumph 01.08.2014. 21.08

pagaidaam ne misters20 ne bemhems nav atskaitiijies par iskjeerdiibu savos kanotoros. kaapeec lai kaads uztrauktos lucavsalas sakaraa?

+2
0
Atbildēt

0

dro 01.08.2014. 14.41

…norādīja, ka Lucavsalas lokālplānojuma izstrādi atstās jaunā īpašnieka kompetencē.

_________________

Piemērota vieta mazas raķešu bāzītes izvietošanai:)

+3
-1
Atbildēt

0

Þanis Bezmers 01.08.2014. 17.17

Raķetītes sapirks tepat depo veikalos. Opolčencus sagādās osipovs un ģināmo dedzīgāki fani. Bliezīs no daugavas līdz gaujai vai no daugavpils līdz gaujienai. Tankus uz plostiem var nopludināt pa ūdensceļu, kas savienos kaspijas jūru ar baltijas jūru. Attīstība būs, ne par velti naš ņil pobeģil. Vot!

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu