Karstums ļaus plašāk izmantot Saules enerģiju • IR.lv

Karstums ļaus plašāk izmantot Saules enerģiju

22
Foto: Jānis Riņķis
Dainis Millersons

Ar modernajiem paneļiem var jūtami samazināt izdevumus par siltumu

Kad pavasarī meteorologi prognozēja šo vasaru karstu un saulainu, daudzi tam neticēja. Šai neticībai bija pamats, jo vēl jūnijā nekas neliecināja, ka vasara varētu būt karsta. Tomēr tagad, kad meteorologiem izrādījusies taisnība, arvien vairāk cilvēku sāk interesēties par dažādu solāro sistēmu uzstādīšanas iespējām.

Zina tikai saules baterijas
Tradicionāli vispazīstamākās no šīm sistēmām ir fotovoltāžas paneļi jeb tā dēvētās saules baterijas, ko izmanto elektroenerģijas ieguvei. Tomēr eksistē arī citi, Latvijā ne tik plaši pazīstami, taču pietiekami populāri un efektīvi saules enerģijas pielietojuma veidi. Piemēram, tie ir jau minētie saules kolektori, kas tiek izmantoti kā siltā ūdens iegūšanai privātmājās, iestādēs un uzņēmumos, tā arī apkures sistēmu uzlabošanai un enerģijas taupīšanai.

Diemžēl par saules kolektoriem kā iekārtām ūdens sildīšanai zina samērā maza sabiedrības daļa. Neskatoties uz to, ka mēs vadām seminārus, piedalāmies izstādēs, publicējam rakstus medijos un visādi citādi cenšamies izglītot sabiedrību, termins ”saules kolektors” vēl aizvien daudziem ir svešs.

Tomēr Latvijā ir pietiekami daudz uzstādītu saules kolektoru, un ir noteikti iemesli, kāpēc cilvēki izvēlas šīs sistēmas.

Galvenais iemesls ir energoresursu un to izejvielu cenu paaugstināšanās. Tāpēc cilvēki sāk aizdomāties, kā var ietaupīt un izmantot citus, alternatīvus resursus siltuma enerģijas iegūšanai. Naftas, gāzes un ogļu krājumi pasaulē nav bezgalīgi. Reiz tas viss beigsies, un tāpēc cilvēce ir jaunu risinājumu meklējumos. Viens no šādiem risinājumiem, kas sevi jau ir pierādījis un tāpēc aktīvi tiek pielietots visā pasaulē, ir Saules enerģijas izmantošana. Ne tikai elektroenerģijas, bet arī siltuma enerģijas iegūšanai, kur atdeve ir daudz lielāka.

Iekārta ūdens sildīšanai
Tā kā saules kolektors ir iekārta ūdens sildīšanai, tā izmantošana un enerģijas ietaupījums ir tieši atkarīgs no patērētā ūdens daudzuma. Jo vairāk ir ūdens, kas jāsilda, jo lielāka būs ekonomija naudas izteiksmē.

Neatkarīgi no ēkas izmēriem šādi ik gadu var ietaupīt līdz pat 60-70% enerģijas, kas tiek patērēta ūdens sildīšanai.

Ir uzņēmumi, kuriem ir ļoti garas ūdensvadu līnijas, ko tie izmanto arī vasaras laikā, maksājot ”Latvijas gāzei” diezgan lielus rēķinus. SIA ”SLO Latvia” izrēķināja minimālo sistēmu, kas nepieciešama, lai nodrošinātu darbiniekus ar bezmaksas karsto ūdeni vasaras laikā, un uzstādīja sev šādu sistēmu. Konkrētās sistēmas papildu ieguvums – kad siltums, kas paliek pāri no ūdens sildīšanas, tiek atdots apkures sistēmā, ja apkure pavasarī vai rudenī ir vajadzīga, tad mazāk tai tiek patērēta gāze.

Latvijā saules pietiek
Viens no mītiem, ar ko mums nākas cīnīties, – Latvijā it kā nepietiek saules, lai šādu sistēmu izmantošana būtu pietiekami efektīva. Tā nav taisnība. Saules ir vairāk nekā Dānijā vai Zviedrijā, kur šīs sistēmas tiek izmantotas ne mazāk sekmīgi jau vairākus gadu desmitus.

Nereti klienti ir pārsteigti, jo ir vairākas saules kolektoru kategorijas, kas ūdeni spēj sildīt pat tādās dienās, kad saule nemaz tik ļoti nespīd. Turklāt saules kolektori ļoti labi strādā arī pašās aukstākajās ziemas dienās, jo tad nav mākoņu, kas aizsedz sauli. Šogad daļai klientu saules kolektori sāka strādāt jau februārī, bet ir arī tādi, kuriem tie strādāja visu janvāri, ražojot ne tikai enerģiju siltajam ūdenim, bet nodrošinot arī apkures sistēmu darbību, jo siltais ūdens tek ne tikai pa krānu virtuvē vai dušu vannas istabā, bet arī pa radiatoriem apkures sistēmās. Tāpēc pesimismam nav pamata.

Saules kolektoriem nevajag lielus temperatūras plusus. Pietiek ar sauli, kura spīd.

Palūkojoties uz solāro sistēmu pārklājumu reālos skaitļos un kvadrātmetros gan jāsecina, ka šobrīd saules kolektori pārsvarā tiek uzstādīti privātmājās un pašvaldību pārraudzībā esošajos objektos. Starp uzņēmumiem pagaidām pieprasījums vēl nav tik liels. Tas ir tikai laika jautājums, jo daudzi, kuri savos uzņēmumos patērē lielu siltā ūdens apjomu, patiesībā tā nopietni vēl nav kalkulējuši izmaksas, ko varētu atgūt, sildot ūdeni ar saules enerģiju. Taču agrāk vai vēlāk viņi to izdarīs. Sevišķi tādēļ, ka uzņēmēji tomēr ir trenēti rēķināt izmaksas, un viņi rēķina arī enerģijas izmaksas.

No biznesa viedokļa raugoties, saules kolektoriem ir lielāka atdeve salīdzinot ar fotovoltāžas paneļiem jeb saules baterijām, kuru atdeve ir zem 20%.

Savukārt saules kolektoriem siltuma atdeve ir līdz pat 80 procentiem, sildot tieši ūdeni. Praksē tas nozīmē, lūk, ko – ja jums ir uzstādīts pietiekami liels ūdens sildīšanas rezervuārs, tad pietiek tikai ar vienu saulainu dienu, kuras laikā kārtīgi strādā kolektori, lai siltā ūdens bez saules varētu pietikt pat divām vai trijām dienām.

Dainis Millersons ir SIA ”Saules kolektors” tehniskais direktors.

Komentāri (22)

Mārcis 31.07.2014. 16.40

jā, mēnesi atpakaļ pieslēdzu saules kolektorus ūdens sildīšanai un jau jūtams samazinājums elektrības rēķinos. Varu arī ieteikt meistarus, kas to veica: http://www.gaspro.lv

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu