Jumti turpina brukt • IR.lv

Jumti turpina brukt

25
Zolitūdes lielveikala jumts pēc sabrukšanas. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64
Mārtiņš Straume

Lai nepieļautu avārijas, jāpārtrauc paviršība un nelikumības

Latvijas Būvinženieru savienība kopīgi ar Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) un LNT jau neskaitāmus gadus ziemas mēnešos brīdina ēku īpašniekus, kam jumta konstrukcijās ir pielietotas liela laiduma vai atvieglotās konstrukcijas, par nepieciešamību veikt pasākumu kopumu, lai nepieļautu iespējamās konstrukciju avārijas.

Neskatoties uz ieteikumiem un brīdinājumiem, jumti gan ziemā no būvprojektos neparedzētām sniega slodzēm, gan vasarā no vētrām un lietavām ar nopietnākām vai mazāk nopietnām sekām brūk.

Mums pieejamā informācija liecina, ka tikai 2012.gadā vien sabruka vairāk nekā 20 dažādas nozīmes ēku jumti.

Lai veiktu preventīvus pasākumus un avāriju sekas operatīvi novērstu, LBS piedāvāja savu ekspertu palīdzību avarējušo konstrukciju apsekošanā un jumtu atjaunošanas būvprojektu izstrādē. Diemžēl atklājās, ka apmēram 80% gadījumos mūsu palīdzība tika atteikta, jo projektēšana un būvniecība ir bijusi daļēji nelegāla, kā rezultātā cerēt uz apdrošinātāju izpratni neesot iespējams.

Pērn Zolitūdē notikušās lielveikala ”Maxima” Priedaines ielā 20, Rīgā, konstrukciju avārijas kontekstā pasūtītājiem, ēku īpašniekiem un būvprojektu konstruktīvo daļu saskaņotājiem beidzot būtu jāsaprot, ka būvobjektu nesošās konstrukcijas pirms būvdarbu sākšanas ir rūpīgi jāizprojektē, slodzes un risinājumi citam konstruktoram jāpārbauda, lai tiešām varētu garantēt, ka ikdienā pie iespējamām normatīvajām slodzēm konstrukciju sagrūšana nav iespējama. Tikai tā objektā var garantēt vajadzīgo cilvēku drošību ēkas celtniecības un ekspluatācijas laikā.

Mārtiņš Straume ir Latvijas Būvinženieru savienības valdes priekšsēdētājs.

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu