Smīns nav pareizā reakcija uz informācijas karu • IR.lv

Smīns nav pareizā reakcija uz informācijas karu

52
Foto: Gints Ivuškāns, F64
Gunārs Nāgels

Atšķirīgās propagandas izplatītājiem ir ne tikai nauda, bet arī kodolieroči

Mēs bieži sūdzamies, ka Latvijas latvieši un Latvijas krievi dzīvo atšķirīgās informācijas telpās. Tā ir nopietna problēma mūsu valstij, jo nav iespējams izveidot saliedētu sabiedrību, ja daļa no tās tiek mērķtiecīgi vilkta citā virzienā.

Globālā līmenī ir un vienmēr bijušas daudzas atšķirīgas informācijas telpas. Tās savukārt traucē visiem centieniem veicināt mieru un saprašanu starp tautām.

Atšķirīgās informācijas telpas liek gan rietumos, gan Krievijā šausmināties par pasažieru lidmašīnas nogāšanu Ukrainā, bet pilnīgi citā veidā.

Rietumos pieņem, ka to ir nodarījuši Krievijas atbalstītie separātisti, un valda nesapratne par separātistu rīcību, traucējot izmeklēšanai. Informācijas priekškara otrā pusē tiek izplatīti visādi stāsti par amerikāņu un ukraiņu sazvērestību, lai nomelnotu Krievijas taisnīgu atbalstu saviem apspiestajiem tautas brāļiem.

Mēs varam pasmīnēt par muļķībām, kuras tiek izplatītas Krievijas informācijas telpā, bet brīdī, kad atceramies, ka šī veselam saprātam naidīgā informācijas telpa ietver mūsu valsti un tās atbalstam nav tikai nesamērīgi lieli finanšu līdzekļi, bet pieder arī kodolieroču arsenāls, tad sapratīsim, ka pasmīnēšana nav pareizā reakcija.

Gunārs Nāgels ir Austrālijas laikraksta ”Latvietis” galvenais redaktors.

Komentāri (52)

Ansis 29.07.2014. 15.38

Informācijas karš ir diezgan pareizs apzīmējums. “Stradā” abas (visas) puses un rezultāts brīžam visai komisks.

Diezgan stulbi, ka Latvijas mediji ņem ziņas no Ukrainas medijiem, pat ja tās itkā nāktu no ASV vai ES (par sankcijam, par Boinga izmeklēšanu utml) Rezultātā Latvijas medijios nereti atnāk ziņas ar nelieliem “ukraiņu uzlabojumiem”, kautgan pareizāk būtu ņemt informaciju pa taisno no ASV vai ES. Un vēl Latvijas mēdijos tracina daudzas dienas vecu ziņu publicēšana.

Baigā skāde, ka Doņeckas teroristi ieviesuši preses sekretārus – līdz tam Strelkova lapā bija 2/3 propagandas un 1/3 informācija (vismaz apdzīvotās vietas, kur notiek kaujas un kurš ko kontrolē, jo Ukraiņi ziņoja par ieņemšanu, bet nekad par atstāšanu – piemēram Karlovka pirms pāris nedēļām) – tagad arī tur ir tikai propaganda.

Krievijas mēdiji – tur vispār informācijas nav. Fantastika un naida kurināšana.

Ukrainas ATO preses ziņas … arī fantastika (nu kautvai par dienvidu “katla” vienību apgādi. Ukraiņi paši (Cenzor.net Butusov) pieprasa AM Geletajam un ATO vadībai samazināt melu daudzumu un sniegt vairāk reālas informācijas gan par upuriem, gan par mērķiem, gan par to, kā netiek nodrošināta karasspēka daļu apgāde, jo meli pašiem sev nevis palīdz, bet diskreditē un rada neticību valstij un ATO vadībai.

Ja kādam rodas šaubas par Ukrainas notikumiem – atbildiet sev uz vienu jautajumu – kapēc “Novorosijā”, kas itkā cīnas par vietējo pašnoteikšanos visus būtisko amatus aizvien vairāk pārņem Krievijas krievi, kas saistīti ir FSB un GRU – Igors Girkins (Strelkovs) aizsardzības ministrs, izbijusais Rīgas omonietis, izbijušais piedņestras čekists tagad Novorosijas čekists Antjufejevs. utt Tur tikai daži ir tādi, kam kautkāds sakars ar Doņecku.

Līdz ar to – lai arī Ukraiņi brīžiem melo, netur vārdu un viņu šāviņi trāpa kādam civilam – bet man ir 100% pārliecība, ka galvenais cēlonis visam šim ir Krievijas agresija.

Un kamēr vien Ukraina ir pietiekami militāri spēcīga, lai samazinātu teroristu ieņemto terotoriju, tad tas ir jādara. Un nedrīkst piekrist uz ilgstošiem pamieriem (Pat ne Boinga izmeklēšanai), jo tie var beigties tikai ar kārtējo “Piedņestras” variantu – iesaldēts konflikts ar ievestu Krievijas armiju, kas tēlo miera uzturētājus.

Doveikam – kurš nezin (šaubās) par Boinga notriekšanu – pat Krievijas armijas sniegtie “pierādījumi”, kur bija sazīmētas Ukrainas BUK dislokācijas vietas – visas attiecās uz teroristu kontrolēto teritoriju. Ukrainas karaspēks atradās pārāk tālu, lai pievelkot savu BUKu kautvai pie pašas frontes līnijas, varētu aizsniegt to Boingu. Nu un to murgu par SU-25 … cik saprotu, tad Krievijas officiālā vara šo versiju neuztur – to tikai Krievijas televīzijas “eksperti” joprojām cenšas iztēlot par teorētiski iespējamu.

Manuprāt – nav šaubu, ka notrieca teroristi no iekārtas, kuru ieveda no Krievijas (tāpat kā visu pārējo bruņutehniku, kura gan netiek slēpta). Visticamāk, ka notrieca tapēc, ka uzskatīja to par Ukrainas transportlidmašīnu. Krievija varētu iegūt arī tad, ja Ukraina atstātu nokrišanas teritoriju teroristu kontrolē uz visu izmeklēšanas laiku – bet nedomāju, ka tas varētu būt bijis mērķis – tomēr zaudējumi Krievijai no tā lielāki nekā labums. Eiropieši spēja būt pilnīgi vienaldzīgi, ka Ukrainā notiek karš ar tūkstošiem upuru, bet pāris simtu Rietumeiropiešu nogalināšanu Putinam nepiedos.

+12
0
Atbildēt

11

    Andris Jautriņš > Ansis 29.07.2014. 16.38

    … bet pāris simtu Rietumeiropiešu nogalināšanu … nepiedos …

    Kāpēc nepiedos? Nepiedos vairāk kā Breivīkam? Kas nepiedos? Mums Europas euro ieviešanai Maximu uzgāza uz galvas, un neizskatās, ka kāds nepiedos… :(

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Ansis 29.07.2014. 16.34

    Avotiņa kungs, es nesaprotu, kādēļ tik daudz rakstījāt? Ar šo pietiktu visam: “bet man ir 100% pārliecība, ka galvenais cēlonis visam šim ir Krievijas agresija.”

    Ja tomēr ir laiks arī domāt, iesaku šo kā tēmu:

    http://www.youtube.com/watch?v=Fp_-rBL6n6Q

    Autors pats komentāros pierakstījis:

    Граждане свидомые.

    В ролике не сказано “Россия не виновата”.

    В ролике задан вопрос: почему Украиной не созданы комиссии, почему Украиной не заключено перемирие, почему Украиной не ведётся следствие. Почему Украина не ….

    Vēl varu ieteikt šo kontu: Анатолий Шарий

    Cilvēks sevi pozicionē kā Ukrainas patriotu, kurš ir kritis nežēlastībā tādēļ, ka nav spējis/vēlējies nozombēties. Viņam arī ir versija par lidmašīnu. Un vēl ir vairākas citiem…

    https://www.youtube.com/channel/UCVPYbobPRzz0SjinWekjUBw

    Kad viss kļūst pavisam skaidrs, un gribas mani kaut kā klasificēt ar ierakstu šeit, noteikti atgriezieties pie BBC apsteidzošajām ziņām par WTC7 :)

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Ansis 29.07.2014. 19.01

    Neesmu izmeklētājs, lai visu to pārskatītu. Beigās teikts, ka bija buki, bet ne mūsu buki, bet bildēt tomēr mūsu buki, saka pētnieks…

    http://www.youtube.com/watch?v=wmI2KCOt_sA

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Ansis 30.07.2014. 10.29

    Spet, krievi varēja uzkrāsot un … Ukrainas varas struktūru mājaslapās ievietot? Tad laikam taisnība, ka tur krievi ar krieviem karo, ja?

    Tas jau arī ir jautājums, kādēļ Kijevas spēki savus bukus ved uz kara zonu, ja pretiniekam lidmašīnu nav un pat Krievijas lidmašīnas nav paspējuši apsūdzēt, bet iespēja iekrist jaunkrievu rokās ir liela?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Malda > Ansis 30.07.2014. 20.43

    Spet, krievi varēja uzkrāsot un … Ukrainas varas struktūru mājaslapās ievietot?

    +==========================

    Nē, ko tur ar garīgi slimu cilvēku strīdēties. Labi ka tev vismaz nerādās ka lidmašīnu notrieca ukraiņu MIGi un iekšā jau bija iepriekšmiruši cilvēki.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Malda > Ansis 29.07.2014. 18.46

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ILZE > Ansis 29.07.2014. 22.09

    Andris Doveiks

    Varētu pat gadīties, ka krievs kādu reizi nav bijis vainīgs, tomēr tā noziegumu nasta jau ir tik smaga ko to vairs nevar izpirkt pat triljons krievu vismokošākās nāves.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > Ansis 30.07.2014. 11.22

    No Doveika citētā:
    Autors pats komentāros pierakstījis:

    Граждане свидомые.
    В ролике не сказано “Россия не виновата”.

    В ролике задан вопрос: почему Украиной не созданы комиссии, почему Украиной не заключено перемирие, почему Украиной не ведётся следствие. Почему Украина не ….
    —————————————————————————-
    (Es gan nevarēju noskatīties video – 3G zona pēdējās dienās nav)

    Ukraina izmeklē – iespēju robežās. Bet piekļūt vietai nevar.
    Ja jautajums par izmeklēšanas nodošanu Nīderlandei – ļoti pareizi – lai izmeklē neitrāli, jo Krievija vaino Ukrainu. Nīderlandi neviens nevaino.

    Varam paskatīties teorētiski – kādi būtu neapgāžami pierādījumi?
    (Par BUK iesaisti šaubu tikpat kā nav – tapēc pamatā par šo versiju)
    1) Boinga korpusa detaļās japārbauda – vai ir BUKam atbilstoši caurumi, varbūt pat BUK šķembas
    2) Melnajās kastēs būs precīzs laiks, vieta, augstums, pilotu-dispečeru sarunas, ziņas par dehermatizāciju
    3) Novērošanas sistēmas (radari) ir fiksējusi BUK radara ieslēgšanos
    4) Jādabū vainīgais BUKs un jāsalīdzina signāls ar Radaros fiksēto
    5) Jādabū BUKa ekipāža, kas spieda pogas un no tiem jāsaņem atzīšanās

    Bet praktiski:
    Pirmās divas objektīvi noskaidros – tas atsijās daudzas versijas un sazvērestības teorijas
    (ziņas par salona dekompresiju jau pamatā izslēdz to murgu par SU-25 vai jebkādu versiju par gaiss-gaiss raķeti, jo tās šauj trāpa pa siltumavotu – dzineju, kas ir spārnā)

    3. jau tik objektīvi nevar – šādas sistēmas reģiona droši ir Krievijai un ASV – abas nelaidīs citus pie sava radara. Pateikt, kuram taisnība varētu tikai dabūjot BUK un salīdzinot

    4. un 5. … augstāk minētos apstākļus saprotot … skaidrs, ka vainīgā puse darīs visu, lai šo vainīgo BUKu un tā ekipāžu vai nu iznīcinātu vai aizsūtītu ļoti tālu.

    Ta ka es esmu ļoti pārliecināts, ka precīzus pierādījumus mēs nekad arī neiegūsim.

    Tapēc atliek vien balstīties uz sekundāriem pierādījumiem – un šajā ziņā, tas, ka visa teritorija, no kuras BUKs vareja aizsniegt to Boingu, atradās teroristu kontrolē – man šķiet iesākumam jau pietiekami pārliecinošs pierādījums.
    Krievija no savas puses nav spējusi sniegt kādu citu pārliecinošu versiju – vien kaudzi nereālu sazvērestības teoriju, kuras sen jau noraidītas ar pārliecinošiem pretargumentiem.
    Un stāsti, ka teroristu rīcība nebija BUKi … viņi paši iepriekš jau lielījās, ka ir. Un vairakas Ukrainas lidmašīnas (AN-26 un divi SU-25 tika notriekti augstumā, kur parastie pretgaisa ieroči nekādi nevarētu aizsniegt – tā ka tur jau ir skaidra Krievijas iesaiste – vai nu BUKs no teroristu teritorijas, vai BUKs pār robežu, vai gaiss-gaiss raķete no Krievijas lidmašīnas
    (cik zinams, tad teroristiem Ukrainas teritorijā nav lidmašīnas – kautgan viņi apgalvo, ka sagrabuši un saremontējuši vienu SU-25, tomēr diezgan skaidrs, ka tādu verķi nevar noslēpt (vismaz ne no radariem) – tas drīzāk ir mēģinajums Krievijas presei “izskaidrot” Krievijas lidmašīnu atrašanos Ukrainas teritorijā.)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Zoņtiks > Ansis 29.07.2014. 17.41

    šeit materiāls priekš Doveika kunga:

    http://0serg.livejournal.com/146553.html

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Malda > Ansis 29.07.2014. 17.34

    Labi ka mums ir tāds Doveiks – i būdas tirgo i parāda mums patieso lietu būtību. Tāds gudrs, smuks un visu zin, itin visu un par visu. Var redzēt ka cilvēks priekš citiem strādā, ne priekš sevis – meklē patiesību, pārpublicē un attīra pasauli no ļaunuma. Paldies Doveika kungs. Ko mēs bez Jums darītu, tāda izglītota un cilvēkus mīloša, kā mums ir paveicies! Paldies ka esat un palīdzat nabaga bauriem saredzēt gaismu. Vēlreiz paldies.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Malda > Ansis 29.07.2014. 19.56

    Varbūt ka Doveika kungs pateiks kāpēc ukraiņiem būtu jāgāž jebkādas lidmašīnas savā gaisa telpā ja teroristiem nav reāli lidmašīnas darba kartībā ? Par tiem nummuriem – krievi tik pat labi varēja tos nummurus uzkrāsot. Zināms ka viņiem tā ir veca taktika:)

    Loģikas trūkums ir lielākā rašitu problēma.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Kristīne 29.07.2014. 12.58

Smīns nav pareizā reakcija – pareizā reakcija ir ļautiņu izglītošana. “Kritiskās domāšanas” trenēšana u. tml. Īpaši daudz prasīt no sabiedrības, kur ir populāra ezotērika un dažādas sazvērestības teorijas (nenoliedzami aizraujošas), nav jēgas. Īsā laikā to atrisināt arī nav iespējams. Var ieviest skolās loģiku un retoriku – abi pasākumi veicina izpratni par piedāvāto “pamatojumu” un jebkā ticamības pakāpi.

+8
-2
Atbildēt

2

    efeja60 > Kristīne 29.07.2014. 17.19

    Visa pasaules vēsture ir viena vienīga sazvērestība, bet tu gribi iegalvot, ka mūsdienās sazvērestības nepastāv. Cilvēki nogalina par 200 dolāriem, betuz ko cilvēks ir spējīgs dēļ miljarda?

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    ILZE > Kristīne 29.07.2014. 21.58

    Normunds

    Cilvēki nogalina par 200 dolāriem

    ____________

    Homo rossicus par 200 rubļiem.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Þanis Bezmers 29.07.2014. 07.13

Tipiska kremļa viena no propagandas shēmām: “tu esi…” – ” tu pats esi…”
http://satori.lv/7626/article/komentari

+8
-2
Atbildēt

17

    Annija > Þanis Bezmers 29.07.2014. 17.24

    Andri, šajā portālā Jūs neatradīsit nevienu, kas atzītu, ka Ņujorkas Dvīņu torņus 11.sept. nogāza Buša administrācija, lai radītu ienaidnieka tēlu – arābu teroristus – lai būtu pamats izlaupīt suverēnas valstis, slēpjoties aiz visādiem apšaubāmiem ieganstiem. Protams, ka šādi viņi atrisināja vēl veselu virkni problēmu, bet to jau visi, kam vajag, tāpat labi zina. Šis ir ASV valdībai lojāls portāls, kas pilns ar tai pakalpīgi iztapīgiem tirliņiem un rūdītiem rusofobiem. Tikai retais no tiem komentē ar savu īsto vārdu un uzvārdu, jo ir pārāk gļēvi, truli un melīgi, lai to atļautos.

    0
    -14
    Atbildēt

    0

    Annija > Þanis Bezmers 29.07.2014. 18.01

    Oi, dārgo Spet, gandrīz vai pārsmējos no tavas krutās asprātības, kuru spēj sagremot laikam jau tikpat infantili ļautiņi, kā tu pats!

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Annija > Þanis Bezmers 29.07.2014. 17.10

    Te tev pāris vilšanās, ka rietumi, atšķirībā no lauķiskās vienvirziena domāšanas valsts – Latvijas, kurai jākalpo savam kungam – ASV – līdz pēdējam elpas vilcienam, nemaz tik ļoti ieciklējušies uz krievu vainošanu nav! https://www.youtube.com/watch?v=b67OGUsQC44

    http://cont.ws/post/38897

    Man netīk pāris kretīnu dēļ meklēt vairāk, jo apzinos, ka jums tas tik un tā neko neizteiks, jo esat no sērijas: “ja reiz dakteris teica, ka uz morgu, tad uz morgu!”

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    Annija > Þanis Bezmers 29.07.2014. 18.47

    šis ir labais! Tieši priekš jums – īsts ukraiņu žurnālists! Katrs viņa atsevišķais video atmaskos rietumu masu medijos ievietotos melīgos apgalvojumus, tai skaitā arī par lidenes mirušo pasažieru aplaupīšanu!

    http://youtu.be/Dpp20KrStc8?list=UUVPYbobPRzz0SjinWekjUBw

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Þanis Bezmers 29.07.2014. 19.03

    Uldi, es te tikai mazliet trollēju dažu rakstu, dažu autoru un savus mīļos DOMUBIEDRUS :)

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Þanis Bezmers 29.07.2014. 13.35

    Salomon Building jeb WTC7 ir tas, par kura sabrukšanu, stāvot pie atvērta loga, runā solīdā BBC runas galva. Laikā 1:15 viņa pagriežas un ierauga, ka WTC7 joprojām stāv un teksts mainās no “collapsed” uz “still borning”. Ziņa pirms notikuma.

    Vai kāds var iedot linku uz šo ierakstu BBC arhīvā? Pac galvenais jautājums – kā vatņiki BBC savu 5. kolonu iedabūja? :)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Þanis Bezmers 29.07.2014. 19.58

    Raicha, Raicha.. Nu kā slimības diagnoze var būt loģiskas domāšanas pamats? Lai gan – kas ir tradicionālā looģiskā domāšana? Var jau būt, ka tā drīz atkal būs diagnoze, kā PSRS un rietumu futūristiskajā 1984? Ja vērtē pēc IRša un ne tikai…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Þanis Bezmers 29.07.2014. 12.15

    Tur rakstīts:

    Radot apzināti viltotas ziņas, kas satur absurdus, neiespējamus un šausminošus apvainojumus pretējai pusei, nav jāuztraucas par to, ka šīs ziņas vēlāk tiek atspēkotas, atsauktas vai paklusām izņemtas no interneta arhīviem

    Pievienoju ilustrāciju :)

    http://www.youtube.com/watch?v=6mxFRigYD3s

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Þanis Bezmers 30.07.2014. 08.38

    2 Andris Doveiks

    Kas man būtu jāsecina no tā BBC? Ka šamiem bija kādas iepriekšējas ziņas, ko šie neizpauda vai kas? Iemeslu tam, kāpēc džeki māju sabrucināja ziņās pirms tā tiešām sabruka var būt pietiekami daudz. Kā jau droši vien būsi novērojis – no visādām katastrofām tiek rautas “karstākās ziņas”, kas nav pienācīgi pārbaudītas, un bieži vien nav precīzas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Þanis Bezmers 30.07.2014. 08.42

    “Nu kā slimības diagnoze var būt loģiskas domāšanas pamats?”

    ===

    Nevar. Tomēr savādi, ka par to ieminējies Tu. Aizraušanās ar sazvērestības teorijām ir paranojas simptoms.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > Þanis Bezmers 29.07.2014. 12.51

    Kas tur tik ilustratīvs?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > Þanis Bezmers 29.07.2014. 22.37

    Tās ir nevis bales no krieviem – rusofobija, bet pretīgums no krieviem – rusorepugnantia!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > Þanis Bezmers 29.07.2014. 19.25

    -> Uldis Sēne

    >>>rūdītiem rusofobiem.>>>

    Un iedomājies tikai Uldi!!! -Es par to nekaunos:)

    Pieļauju, ka būt rusofobam (nu labi, līdz kaut kādai saprātīgai robežai) šobrīd ir katra loģiski domājoša cilvēka dabiskais stāvoklis…

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Malda > Þanis Bezmers 29.07.2014. 18.51

    Pietika tikai līdz vietai kur sāka saukt Ukrainas valdību par huntu – lai saprastu ka lādiņš ir trāpijis pareizajā mājā :)

    Kaut gan video ir feiks. 100% feiks.

    Uldiss ar pretUFO cepuri:

    http://www.hangthebankers.com/wp-content/uploads/2012/09/Conspiracy-theorist-tin-foil-hat-426×188.jpg

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Zoņtiks > Þanis Bezmers 29.07.2014. 17.46

    nu un uldi sēne, kāds tad ir tavs īstais vārds un uzvārds? :) vai tiešām esi sēne?

    P.S. ja pareizi tevi saprotu, tad visi, kuri nav par kremļa pasaules kundzību tavā skatījumā ir rusofobi?

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    Malda > Þanis Bezmers 29.07.2014. 17.44

    Uldi sēne – mēs tak visi zinam, 11. septembra terorakta nebija. Amerikāņi paši visu uzspridzināja, lai vainotu citus. Amerikāņi tā visu laiku dara. Tagad nesen viņi arī notrieca lidmašīnu virs Ukrainas lai vainotu krievus. Man ir ziņas ka Maximas trģēdijā ar vainīgi amerikāņi – viņi to darija lai ieriebtu Maximai un varētu LV ienākt Molmart veikalu tīkls. Tā pat amerikāņi nodedzināja Rīgas pili, motīvs vienkārš – lai iebiedētu Latvijas iedzīvotājus. Un tā bez gala.

    Vakar konsatēju ka piens saskābis vēl pirms realizācijas laika beigām, visi pierādijumi ka tā ir amerikāņu sabotāža.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu