Āfrikas cūku mēra dēļ ārkārtas situāciju varētu izsludināt visā Lietuvā • IR.lv

Āfrikas cūku mēra dēļ ārkārtas situāciju varētu izsludināt visā Lietuvā

37
Foto: Anita Roze, F64

Aizliedz cūku un cūkgaļas produktu importu no kaimiņvalsts

Lietuva apsver iespēju saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojumu kompānijas “Idavang” cūku audzēšanas kompleksā no pirmdienas izsludināt ārkārtas situāciju visā valsts teritorijā, paziņojusi jaunā zemkopības ministre Virgīnija Baltraitiene. Tagad ārkārtējā situācija jau izsludināta Ignalinas rajonā, vēsta LETA-ELTA.

“Visu informāciju nodosim Iekšlietu ministrijai un pirmdien lemsim, vai tādu pašu situāciju izsludināt visā valstī,” ministre sacījusi portālam “Lrytas.lt” pēc Ārkārtējo situāciju vadības komisijas sēdes. Pēc ministres teiktā, šobrīd svarīgākais ir likvidēt slimības perēkli. Pagaidām cūkas tiek iznīcinātas trīs kilometru rādiusā ap lielfermu, kas atrodas aptuveni 40 kilometrus no Latvijas robežas.

Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta direktors Jons Miļus tikmēr neslēpj raizes, ka slimība varētu izplatīties tālāk. Viņš norādījis, ka otrdien cūkas no šā kompleksa vestas uz vēl divām fermām un kautuvi. “Nokautās cūkas atradām un gaļu iznīcinājām, bet pārvestajām cūkām šobrīd veicam analīzes, un, protams, satraukums ir liels,” viņš piebildis.

Latvijas PVD saistībā ar informāciju par slimības uzliesmojumu kaimiņvalstī uz laiku apturējis Lietuvas izcelsmes termiski neapstrādātas cūkgaļas, kā arī dzīvu cūku un to barību ievešanu. Pēc ĀCM gadījuma konstatēšanas Valkas novadā Latvijas valdība 22.jūlijā nolēma, ka ārkārtas situācijas zonā iekļaujama visa pierobeža ar Krieviju un Igauniju. Arī Igaunija paziņojusi par Lietuvas cūkgaļas un tās izstrādājumu importa aizliegumu.

Kompānijai “Idavang” piederošais Rupinsku cūku audzēšanas komplekss bija vaislas ferma, no kurienes sivēni tika gan piegādāti citām šīs pašas kompānijas cūku novietnēm, gan pārdoti citiem audzētājiem. Lietuvā šis gadījums tiek vērtēts kā nopietns signāls, jo “Idavang” komplekss attiecībā uz biodrošības pasākumiem uzskatīts par paraugfermu. Tas apjozts ar divkāršu sētu, tajā nevar iebraukt automašīnas. Sivēniem paredzētais piens tiek piegādāts pa caurulēm. Par darbinieku ēdināšanu rūpējas kafejnīca, kas atved ēdienu uz kompleksu.

Kompānija “Idavang” ar Dānijas kapitālu darbojas Lietuvā un Krievijā. Lietuvā tai pieder 11 kompleksi. Iepriekš Miļus pieļāva iespēju, ka Āfrikas cūku mēris šajā novietnē varētu būt ievazāts tīši, pievedot lopbarību. Notikušo izmeklēs prokuratūra.

Jau ziņots, ka Āfrikas cūku mēris 24.janvārī tika konstatēts divām Lietuvas dienvidos, netālu no Baltkrievijas robežas, nošautām mežacūkām. Dažas dienas vēlāk sešu pašvaldību teritorijā tika izsludināta ārkārtas situācija un vietējiem lauksaimniekiem tika uzdots savas cūkas nokaut, paredzot maksāt par to valsts kompensācijas. ĀCM jau izplatījies Latvijas austrumdaļā. ĀCM iepriekš konstatēts arī Baltkrievijā. Nule ziņots par slimības nokļūšanu līdz Polijai.

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu