Ukrainas premjerministrs Jaceņuks atkāpjas koalīcijas izjukšanas dēļ • IR.lv

Ukrainas premjerministrs Jaceņuks atkāpjas koalīcijas izjukšanas dēļ

18
Arsenijs Jaceņuks. Foto: AFP-LETA

Prezidents rosina uzticības balsojumu, cerot uz valdības darba turpināšanu

Ceturtdien demisionējis Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks, savu lēmumu pamatojot ar valdošās koalīcijas izjukšanu un to, ka tiek bloķētas valdības iniciatīvas, vēsta Tvnet.lv pēc aģentūru LETA/DPA/AFP/UKRINFORM sniegtajām ziņām. Par Ukrainas pagaidu premjeru iecelts līdzšinējais vicepremjers un reģionālās attīstības ministrs Volodimirs Groismans, pavēstīja iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs.

«Es paziņoju par atkāpšanos no amata koalīcijas izjukšanas un valdības iniciatīvu bloķēšanas dēļ,» parlamenta plenārsēžu zālē paziņoja premjers. Koalīcijas izjukšanas rezultātā premjeram ir vai nu jāatkāpjas, vai arī jāizveido jauna koalīcija. Jaunu koalīciju viņš nav varējis veidot, jo tajā būtu jāiesaista bijušie komunisti un gāztā prezidenta Viktora Janukoviča Reģionu partijas cilvēki, paskaidroja Jaceņuks.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko lūdzis parlamentu piektdien sarīkot uzticības balsojumu valdībai, paužot cerību, ka pēc premjerministra Arsēnija Jaceņuka demisijas kabinets varēs turpināt darbu, ziņo LETA-AFP. “Es ceru, ka spēcīgās emocijas norims un tās uzveiks vēsais saprāts un atbildības sajūta, un viss Ukrainas kabinets varēs turpināt darbu,” norādīts prezidenta ceturtdienas vakarā izdotajā paziņojumā.

Valdošā parlamenta koalīcija “Eiropeiskā izvēle” ceturtdien oficiāli pārtrauca darbību, paverot ceļu pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanai. «Paziņoju par parlamenta frakcijas «Eiropeiskā izvēle» darbības apturēšanu septītā sasaukuma Augstākajā radā,» sacīja parlamenta spīkers Oleksandrs Turčinovs. Paziņojumu izraisīja tas, ka vairākas partijas – arī bijušā pasaules boksa čempiona Vitālija Kļičko vadītā «Udar» un labējā «Svoboda» («Brīvība») -, cerot uz jaunām vēlēšanām, izstājās no koalīcijas.

Ja 30 dienu laikā netiks izveidota jauna valdība, prezidents Petro Porošenko var izsludināt jaunas parlamenta vēlēšanas. Porošenko solījis, ka vēlēšanas notiks jau šogad. Sagaidāms, ka Ukrainas pilsoņi pie vēlēšanu urnām dosies 26.oktobrī. Lēmums par pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanu tiek gaidīts jau kopš februāra, kad proeiropeisko spēku protesta kustības rezultātā tika gāzts Kremļa atbalstītais prezidents Viktors Janukovičs. Kārtējām parlamenta vēlēšanām būtu jānotiek tikai 2017.gadā.

Parlamenta deputāti akceptējuši sabiedrības vairākuma viedokli, ka ir nepieciešams izraudzīties jaunus likumdevējus, sacīja Porošenko, kurš prezidenta amatā tika ievēlēts maijā. «Visas sabiedriskās domas aptaujas, kā arī tiešie kontakti ar pilsoņiem liecina, ka sabiedrība vēlas pilnīgu šo varas institūciju pārkārtošanu,» sacīja Porošenko. Iespējamās jaunās vēlēšanas neparalizēs parlamenta darbu laikā, kad Kijevai nākas cīnīties ar Krievijas algotņu un viņu vietējo līdzskrējēju bandām valsts austrumos, solīja prezidents.

Komentāri (18)

gundega_heiberga 25.07.2014. 12.44

Belkovskis u.c. to vērtē kā tehnoloģisku soli. Liela varbūtība, ka pēc Radas vēlēšanām bez Jaceņuka neizpaliks.

+5
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 25.07.2014. 13.21

Es gan drīzāk sliecos domāt, ka šis tiešām ir vairāk taktisks gājiens. Ukrainai ir nepieciešams jauns parlaments, jo kādi vēži tur sēž šobrīd – ir zināms. Tāpēc arī neko “pa lielam” izdarīt nevar.

Jautājums – ko no visa ir mācījusies Ukrainas tauta, un ko iebalsos. Šis nu IR izšķirīgs brīdis.

+4
0
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 25.07.2014. 18.41

Krievijas visu redzošais HTB jau no rīta zināja, kam zvanījis Jaceņuks pēc paziņojuma par atkāpšanos – protams, Kerijam. Un saņēmis piekrišanu ar izpratni.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu