Ribickis: Latvijā jāsamazina privāto augstskolu skaits • IR.lv

Ribickis: Latvijā jāsamazina privāto augstskolu skaits

25
Leonīds Ribickis. Foto: Nora Krevneva, F64

RTU rektors četrkāršot finansējumu valsts augstskolām, lai jaunieši studētu bez maksas

Latvijā jāsamazina privāto augstskolu skaits, un finansējums augstākajai izglītībai jāpalielina no 50 līdz 200 miljoniem eiro, lai jaunieši varētu studēt bez maksas. Šādu viedokli intervijā ”Neatkarīgajai Rīga Avīzei” paudis Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors Leonīds Ribickis, citē aģentūra LETA.

Latvijā ir sešas universitātes un daudzas dažāda līmeņa specializētas augstskolas, privātās augstskolas, kur augstākā izglītība ir bizness. Savukārt kaimiņos ir valstis, kuru lēmumu rezultātā privātās augstskolas palikušas ļoti nedaudz, un to varot izdarīt arī Latvijā, skaidro rektors. Kā piemēru viņš min Igauniju, kur esot viena privāta augstskola. To varot politiski izdarīt, ja ir tāda vēlme, bet esot jāievēro brīvā tirgus likumi.

RTU rektors uzskata, ka ir jāinvestē jaunatnē, jādod iespēja iegūt valsts apmaksātu augstāko izglītību visiem, kas ir spējīgi to iegūt. “Kāpēc Igaunija, kur ir teju divreiz mazāk iedzīvotāju, to var atļauties, bet mēs ne? Zviedrijā, Somijā, Dānijā nav jāmaksā par augstāko izglītību,” saka Ribickis. Viņaprāt, lai to īstenotu, pietiktu, ja no 50 miljoniem eiro palielinātu finansējumu līdz kādiem 200 miljoniem. Ribickis uzskata, ka tā nav liela nauda.

Vienlaikus Ribickis skaidro, ka valsts noteiktais 5% slieksnis no zināšanu apjoma, lai iegūtu pozitīvu vērtējumu centralizētajos eksāmenos, ir pārāk zems. Pietiekot atrisināt vienu uzdevumu, un eksāmens ir ieskaitīts. Augstskolā zemākais pozitīvais vērtējums ir 4 no 10 ballēm vai 40% no apjoma. Tāpēc jaunieši, it īpaši eksaktajās zinātnēs, nav labi sagatavoti studijām.

“Pirmajā kursā septembrī veicam pārbaudi matemātikā, lai tiem, kam ir vājas zināšanas, piedāvātu bezmaksas papildu nodarbības, lai viņi var sekot līdzi studijām. To darām jau gadiem, jo vidusskolēnu zināšanu līmenis nav apmierinošs,” stāsta RTU rektors.

Viņš uzskata – nemainot attieksmi un neieguldot papildu līdzekļus fizikas, ķīmijas, bioloģijas, matemātikas apmācībā skolās, nekas labāks nebūs. Viņš ir pārliecināts – šos eksāmenus ieviešot kā obligātus, jaunieši būs spiesti mācīties un pēc tam teiks paldies. Pat ja jaunietis studēs jurisprudenci, fizikas un ķīmijas zināšanas viņam noderēs dzīvē. Tagad, ja bērns nav mācījies šos priekšmetus pilnā apjomā, viņam vispār nav iespēju studēt tehnoloģiskajās universitātēs, medicīnas studijās, piebilst Ribickis.

Komentāri (25)

Janis 24.07.2014. 10.26

Kā visu izmaina cilvēks.

Kad Ķīlis teica, ka augstskolu ir par daudz un vajag, lai visi var studēt bez maksas, tas bija kaut kas starp “neizpildāmu ideālismu” un “pilnīgām muļķībām” (atkarībā no komentētāja).

Tagad izrādās, ka tieši tādās domās ir tie paši iepriekšējie skeptiķi.

Vai gadījumā rektors netaisās iet politikā?

+8
-3
Atbildēt

5

    Signija Aizpuriete > Janis 24.07.2014. 14.00

    ——–jautajums_4:”(..)

    Tā kā Ribickis un Ķīlis grib pilnīgi dažādas lietas.”

    ===============================================================================

    Abi labi. Abi vēlas regulēt “brīvo tirgu” – dara vienu un to pašu,kā rezultātā likumsakarīgi sasniedz to pašu, ko Latvijā vienmēr ar tādu darbošanos sasnieguši:

    ” Tad nu gan sakūluši kā ķīseli, —….”

    Latviešu tautas pasaka : “Ķīseli ēdu”

    http://www.youtube.com/watch?v=LiZgWs5aGf8

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Janis 24.07.2014. 15.43

    . Dažas, kā piem. Latvijas biznes koledža, vai kā tur viņus sauca nodarbojas ar klaju patērētāju maldināšanu….

    ———–

    Rsebas maģistra “diploms” ir kaut kas līdzīgs…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ILZE > Janis 24.07.2014. 14.08

    j_zalitis

    Vai tas plānprātiņš un alkašs, Putina slampiņas, Zatļera, bandas poc, neizcēlās ar centieniem ievazāt krievu valodu Augstākā izglītībā?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > Janis 24.07.2014. 11.26

    Tā nu ir brīva interpretācija, jo ir būtiska atšķirības

    1) Ķīlis lobēja privātās augstskolas un gribēja samazināt valsts augstskolu skaitu.Ribickis otrādi-grib samazināt privāto augstskolu skaitu

    2) Ķīlis gribēja, lai visi studē par maksu-anglosakšu modelis. Un to nodrošina ar valsts galvotiem kredītiem. Budzeta vietas Ķīlis gribēja likvidēt vispār. un tas nu bija tīrs privāto augstskolu biznesa lobijs.

    Ribickis grib likvidēt maksas studijas, palielinot budžeta vietu skaitu visiem pretendentiem.

    Tā kā Ribickis un Ķīlis grib pilnīgi dažādas lietas

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Janis 24.07.2014. 14.33

    Gribēju teikt tieši to pašu ko jautājums_4 – Ķīlis gribēja uzpūst vēl arī studiju kredītu burbuli, kas jau veiksmīgi ir paspējis izgāzties ASV ! Ribickim var tikai piekrist, jo t.s. privātās augstskolas pamatā nodarbojas ar diplomu producēšanu lēti izpildāmām t.i. tām pašām humanitārām studiju programmām. Dažas, kā piem. Latvijas biznes koledža, vai kā tur viņus sauca nodarbojas ar klaju patērētāju maldināšanu….

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

ievuliitis 24.07.2014. 10.45

Kāpēc gan tas raksts būtu divreiz jāpublicē?

+4
-1
Atbildēt

2

Mārtiņš 25.07.2014. 13.26

Es patiesi par to nezinu, jo – kā jau pieminēju – visam jāatbilst valsts standartiem.

Bet – kāda var būt runa par diplomu pirkšanu!!??

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu