Jauno cietumu plāno uzbūvēt Liepājā līdz 2018.gadam • IR.lv

Jauno cietumu plāno uzbūvēt Liepājā līdz 2018.gadam

35
Olaines cietums. Ilustratīvs foto: Kaspars Krafts, F64

Jaunbūves projektu sagatavot Igaunijas speciālisti

Jauno cietumu Liepājā plānots uzbūvēt līdz 2018.gadam, preses konferencē informēja Tieslietu ministrijas (TM) parlamentārais sekretārs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), vēsta LETA. Cietuma kopējā teritorija būs 40 000 kvadrātmetru, un tas būs sadalīts vairākos blokos, lai dažādu kategoriju ieslodzīto ceļi nekrustotos, sacīja Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure.

Jaunā cietuma būvprojektu divu gadu laikā izstrādās Igaunijas TM speciālisti, ar kuriem noslēgts sadarbības līgums, sacīja Bērziņš, norādot, ka Igaunijā uzbūvēti jau divi šādi moderni cietumi, tāpēc “mēs nemēģinām izgudrot velosipēdu no jauna”.

Spure norāda, ka jaunajā cietumā paredzēts izvietot 1200 visu kategoriju ieslodzītos, izņemot sievietes un nepilngadīgos. Speciāli paredzētas telpas ar īpašu uzraudzību būs arī ieslodzītajiem ar psihiskās veselības traucējumiem. Pārvietošanās cietuma teritorijā plānota galvenokārt pa apakšzemes tuneļiem, lai mazinātu izbēgšanas riskus, kā arī iespēju nodot ieslodzītajiem neatļautas lietas, pārmetot tās pār žogu. Savukārt pastaigu laukumus paredzēts izveidot uz ēku jumtiem.

TM un Liepājas dome šodien parakstīja nodomu protokolu par sadarbību jauna cietuma būvniecības procesā, ieslodzīto resocializācijas veicināšanu un atbalstu ieslodzīto nodarbinātības veicināšanai. Valdība šodien atbalstīja TM iniciatīvu par jauna cietuma būvniecību Liepājā. Tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas šī būs pirmā reize, kad Latvijā tiks būvēta jauna, mūsdienu prasībām atbilstoša ieslodzījuma vieta.

Esošajos cietumos to plānojuma dēļ nav iespējams nodrošināt starptautisko un nacionālo institūciju prasību ievērošanu, tāpēc nepieciešama jauna ieslodzījuma vietu infrastruktūra, kurā būtu moderni un mūsdienām atbilstoši apstākļi. Pilnā mērā nav īstenojama arī ieslodzīto resocializācija, jo vairākos cietumos nevar izveidot tam vajadzīgās telpas un radīt atbilstošus apstākļus. Plānots, ka pakāpeniski Latvijā tiks uzbūvētas piecas jaunas ieslodzījuma vietas tagadējo 12 vietā, un pirmā izvēlēta Liepāja.

Komentāri (35)

Jānis 22.07.2014. 22.13

Tik daudz lielu pamestu namu ar teritorijām… Vai tad nevar ko pielāgot? Jeb tur ko super smalku vajag? Drošībai restes un iežogojumus var piebūvēt. Vai tomēr ko briesmīgi monolizēti-betonisku vajag?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu