"Malaysia Airlines" katastrofā nogalināti 298 cilvēki, vairāk nekā puse nīderlandieši • IR.lv

“Malaysia Airlines” katastrofā nogalināti 298 cilvēki, vairāk nekā puse nīderlandieši

57
Lidmašīnas katastrofas vietā. Foto: AFP-LETA

Krievija apgalvo, ka lidmašīnas notriecēji mēģinājuši izdarīt atentātu pret Putinu

Vakar virs Austrumukrainas notriektajā “Malaysia Airlines” lidmašīnā nogalināti 298 cilvēki, šodien paziņoja aviokompānija, vēsta aģentūras LETA-AFP. Bojāgājušo vidū ir arī Beļģijas un Vācijas iedzīvotāji. Virs Ukrainas austrumdaļas gaisa telpa slēgta starptautiskajiem civilajiem lidojumiem. ANO sasaukuri ārkārtas Drošības padome sēdi, bet promaskaviskie kaujinieki apliecinājuši, ka garantēs starptautisko izmeklētāju drošu piekļuvi katastrofas vietai.

“Lidmašīnā atradās 283 pasažieri un 15 apkalpes locekļi,” žurnālistiem preses konferencē Šipholas lidostā, Nīderlandē, paziņoja “Malaysia Airlines” viceprezidents Huibs Gorters. Vairākums bija nīderlandieši. Kijevā un citās valstīs pie Nīderlandes vēstniecībām cilvēki salikuši ziedus un sveces bojāgājušo piemiņai.

Vakarpusē aviokompānija papildināja informāciju.  Notriektajā lidmašīnā bija 283 pasažieri un 15 apkalpes locekļi. Starp pasažieriem bija trīs zīdaiņi. Lidmašīnā visplašāk pārstāvētā valsts bija Nīderlande ar 154 pilsoņiem. Tajā bija43 Malaizijas pilsoņi, ieskaitot visus apkalpes locekļus un divus zīdaiņus, 27 Austrālijas pilsoņi, 12 Indonēzijas pilsoņi, tai skaitā viens zīdainis, deviņi Lielbritānijas, četri Vācijas, trīs Filipīnu un viens Kanādas pilsonis. Aviokompānija ziņo, ka četri pasažieri bija Beļģijas pilsoņi, bet saskaņā ar Beļģijas ārlietu ministra teikto lidmašīnā bijuši pieci šīs valsts pilsoņi. 41 pasažiera pilsonība vēl nav apstiprināta.

Latvijas valstspiederīgo lidmašīnā, visticamāk, nebija, vēsta Ārlietu ministrija, pamatojot informāciju ar to, ka neviens piederīgais nav interesējies par, iespējams, lidmašīnas avārijā bojāgājušu mūsu valsts pilsoni. Latvijas amatpersonas paudušas līdzjūtību Malaizijas, Nīderlandes un citu valstu bojāgājušo tuviniekiem. Nīderlandē un citviet izsludinātas sēras.

Krievijas mediji izplata versiju, ka Malaizijas aviolainera notriekšana virs Austrumukrainas patiesībā bijis neveiksmīgs Ukrainas mēģinājums notreikt lidmašīnu, kurā atradās Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Šādu viedokli aģentūrai “Interfax” paudis informācijas avots no “Rosaviacija”, kurš apgalvojis, ka Putina lidmašīnas kurss traģēdijas rajonā sakritis ar “Malaysia Airlines” lainera kursu, vēsta “Ukrainska Pravda”. Abu lidmašīnu kontūras un izmēri ir līdzīgi, tāpat arī lidmašīnu krāsojums no attāluma izskatās līdzīgi, apgalvojis avots.

Patlaban gan ticamākā starptautiskajiem ekspertiem šķiet versija, ka laineri kļūdas dēļ notriekuši prokrieviskie kaujinieki, kas domājuši, ka raida raķeti zeme-gaiss uz Ukrainas armijas lidmašīnu. Par to liecina viņu dižošanās sociālajos tīklos ar Ukrainas lidmašīnas notriekšanu īsi pēc pasažieru lidmašīnas katastrofas. Tīmeklī publiskotas vairākas ciniska satura savstarpējās sarunas starp kaujiniekiem. Oficiāli atbildību par civilās lidmašīnas notriekšanu līdz piektdienas vakaram neviens nav uzņēmies.

Starptautiskie eksperti apšauba versiju, ka lidmašīna varētu būt nokritusi tehniskas kļūmes dēļ, jo tad, visticamāk, piloti būtu paguvuši par to ziņot dispečeriem. ASV dienesti vēsta – pēc lidojuma un negadījuma analīzes var secināt, ka lidmašīna ir notriekta, turklāt tas varētu būt izdarīts arī ar raķeti, kas izšauta no Krievijas teritorijas, ziņo Tvnet.lv.

Katastrofas apstākļus paredzēts noskaidrot starptautiskā izmeklēšanā. Putins paziņojis, ka par aviokatastrofu atbildīga Ukraina. Ukrainas valdība norāda, ka promaskavisko kaujinieku rīcībā ir atbilstīga kaujas tehnika no Krievijas, savukārt Ukrainas spēki neīsteno gaisa apšaudi, jo zina, ka separātistu rīcībā nav lidaparātu, kas varētu lidot tik augstu. Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka tas ir terora akts un karš izpleties ārpus Ukrainas robežām.

Tā kā virs Austrumukrainas slēgta gaisa telpa, tas ietekmēs civilos lidojumus Eiropas – Āzijas virzienā. Latvijas Civilās aviācijas aģentūras direktors Māris Gorodcovs Latvijas Radio 1 (LR1) pauda, ka tāpēc var būt kavēti lidojumu laiki un papildu pārsēšanās savienotajos reisos no Eiropas uz Āziju. Pasažieriem informācija jāprecizē katrā aviokompānijā. LR1 ziņo, ka vairākas aviokompānijas jau kopš Krimas aneksijas izvairījās lidot virs Austrumukrainas, kaut arī Starptautiskā Civilās aviācijas organizācija bija uzskatījusi, ka zona 10 km augstumā ir droša. Līdz šim notriektie lidaparāti bija lidojuši zemu, tāpēc tika uzskatīts, ka civilie laineri lielā augstumā ir droši.

Promaskaviskie kaujinieki apliecinājuši, ka ļaus glābējiem un izmeklētājiem piekļūt vietai Austrumukrainā, kur nogāzās lidmašīna, vēsta Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), ziņo LETA-DPA. Sarunās ar Ukrainas, Krievijas un EDSO pārstāvjiem Doņeckas kaujinieku grupas apņēmušās norobežot avārijas vietu un atļaut varasiestādēm veikt bojāgājušo pārvietošanu, kā arī apspriest pamieru.

Nemiernieki snieguši drošības garantijas Ukrainas un starptautiskajiem avārijas izmeklētājiem, kā arī EDSO novērotājiem. Separātisti arī solījuši sadarboties ar Ukrainas varasiestādēm “visos praktiskajos jautājumos, kas varētu rasties [mirstīgo atlieku] pārvietošanas un izmeklēšanas gaitā,” norādīja EDSO. Malaizijas valdība pieprasījusi, lai katastrofas vietā nekas netiktu aiztikts. Doņeckas separātisti vakar paziņojuši, ka atraduši lidmašīnas melnās kastes un grasās tās nodot Maskavai. Taču glābēji piektdien pavēstīja, ka atraduši vienu no lidaparāta melnajām kastēm.

Ukrainas Drošības dienests (UDD) ceturtdien pārtvēris trīs promaskavisko kaujinieku telefonsarunas, kurās viņi apspriež pasažieru lidmašīnas notriekšanu, ziņo LETA-SEGODNYA.UA. UDD video ar pārtverto sarunu ierakstu publicējis tīmeklī.

Kā liecina pirmās sarunas ieraksts vakar ap plkst.16.40, kaujinieku komandieris, Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) apakšpulkvedis Igors Bezļers ar segvārdu Bess (Velns) ziņo savam kuratoram, GRU pulkvedim Germaņinam, ka kaujiniekiem tikko izdevies notriekt lidmašīnu. “Bet lidotāji, kur lidotāji?” vaicā viņa sarunbiedrs otrā līnijas galā. “[Mūsējie] aizbrauca skatīties, fotografēt. Dūmi ceļas,” atbildējis Bezļars.

Nedaudz vēlāk pārtverta cita saruna starp kaujiniekiem ar iesaukām Grieķis un Majors, kurā paziņots, ka lidmašīnu notriekuši “kazaki no Černuhinas blokposteņa”. Sarunas gaitā noskaidrojas, ka notriektais lidaparāts patiesībā izrādījies civilā lidmašīna, kas izjukusi gaisā. “Vai tautas tur daudz?” jautā Grieķis. “Tur ir atlūzas, krēsli, līķi. Atlūzas krita tieši pagalmos,” atbild Bezļars. “Tur no bruņojuma kaut kas ir?” vaicā Germaņins. “Pilnīgi nekā. Civilās mantas, medicīniska draza, dvieļi, tualetes papīri,” atbild viņa sarunu biedrs. “Dokumenti ir?” “Jā. Indonēziešu studenta no Tompsona universitātes.”

Visbeidzot trešajā sarunā anonīms kaujinieks ziņo par notikušo Kazaku savienības pārstāvim Nikolajam Kozicinam. “Izrādījās pasažieru. Nokrita Hrabovas tuvumā. Milzums līķu, sievietes, bērni. (..) Un ko tā darīja Ukrainas teritorijā?!” saka kaujinieks. “Tātad spiegus ieveda. (..) Nav ko lidot, karš taču,” atbild Kozicins.

Kā ziņots, virs Ukrainas austrumiem, 50 kilometrus no robežas ar Krieviju, ceturtdien notriekta lidsabiedrības “Malaysia Airlines” pasažieru lidmašīna, kas atradās ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru. Visi pasažieri un apkalpes locekļi gājuši bojā.

Komentāri (57)

austrisv 18.07.2014. 09.34

Ak, tad nu beidzot krievi izgudrojusi savu versiju. Interesanti gan, vai tad Putins visiem, un seviski jau Ukrainai, pazino:kad tiesi, kur, cikos, un pa kuru trasi atgriezisies Maskava? ceka jau nu vareja izdomat kaut cik ticamakus melus. vai ari melos jau sapinusies ta, ka ir vienalga.

Melno kasti jau savakusi un tagad var gaidit jaunus melus ka to visu attaisnot. Nebus jau pirma reize, jo neliesu rokas jau iesistas lidmasinu gasana : Dienvidkorejas pasazieru lidmasina, Polijas lidmasina un nu jau Malaizijas lidmasina. Vai pasaulei beidzot nebus skaidrs un vienreiz nepietiks, kas ir Putins un vina cekas valsts. Roza brilles skatoties uz Krieviju, nevar un nevar nonemt.

+26
0
Atbildēt

3

    intars_busulis > austrisv 18.07.2014. 16.53

    Ņeticu ka i savākuši to datu nesēju, jo tomēr lidmašīnai trāpīja kreisā spārna filotāžā kā rezultātā izrāda daļu korpusa un salona, bet pats lidaparāts pie tāda bojājuma fiziski vairs nevar lidot. Kaut i bijis gadījumu, bet a mazo divmotora sporta lidmašīnu kad zaudējot kreiso spārnu pilnībā pilotam pieticis prasmes lidaparātu noturēt gaisā līdz veica avārijas nolaišanos. Nemācēšu pateikt kur, bet tas video i atrodams youtube pie avi šoviem vai kādiem citiem līdzīgiem video. Šajā gadījumā visām valstīm kā pilsoņi gāja bojā šajā teror aktā i jārīkojas drastiski un jāprasa ANO dot atļauju ievest bruņotos spēkus Ukrainā. Vienkārši neredzu cita risinājuma šim ārprātam. Šī liekulība ko veic gan Vācija un Francija i jāizbeidz! Protams neviens negrib karot svešas valsts teritorijā, bet te vairs nav runas par karošanu kādas citas valsts labā, bet par to kad i nogalināti pašu pilsoņi. Nav Krievija spējīga pretoties NATO to viņi apzinās, bet kaitina. Un FIFA darboņiem vaig ieskaidrot kad Pasaules kaus 2018 dot rīkot Krievijai i jāatsauc! FIFA jau rūkti sasmērējās Brasilijā ar biļešu spekulācijām, uz šodienu jau i aprēķināts kad FIFA darboņi šādā veidā jau i izkrāpušu 67 miljonus euro. Un Krievu darbošanās BRIDC var būt apdraudēta. Viņiem i jāsaprot kad te vairs nav konflikts Krievija Ukraina, bet jau i ierauts konfliktā, kaut kļūdaini, bet nu tas i fakts gan Āzija, Amērika, Europa. Latvijas pusei ar vaig agresīvāk uz to reaģēt. Un Europas savienībai vaig izdot aizliegumu Krievijas aviolīnijām ielidot savā gaisa teritorijā. Varbūt pat arī šķērsojot NATO bloka valstu gaisa telpu.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > austrisv 18.07.2014. 14.40

    Bandīti vienu mello kasti esot atradušai un došot to pētīšanai Krievijai. Aviakatastrofu izmeklēšana ir diezgan stingri reglamentēta, un nekur nav paredzēts, ka Ukrainas teritorijā nokritušas Malaizijas lidmašīnas katastrofu bez viņu piekrišanas drīkstētu izmeklēt kāda trešā valsts, pat tā visgodīgākā, kuru apdzīvo narod-bogonōsec.

    Pieņemot pašu slepkavu piegādāto kasti, Krievija nepārprotami atzīs savu līdzdalību starptautiskā noziegumā un ieinteresētību tā izmeklēšanā, bet sociāldemokrātiskie rietumi var pat to nepamanīt. Toties Krievijā atklās, ka pilota pēdējie vārdi bijuši „mums tuvojas amerikāņu raķete Ukrainas karoga krāsās…” un tam gan noticēs visa progresīvā cilvēce.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > austrisv 18.07.2014. 09.46

    man šķiet, ka par melno kasti var īpaši nebēdāt. Jo ko gan tā izšķirošu bar pateikt? Ka lidmašīna vienā mirklī ir/nav izjukusi gaisā? – to tāpat visi ir redzējuši. Melnā kaste arī nepateiks, no kurienes ir raidīts šāviņš.

    šeit svarīgāk ir atrast pierādījumus tam, kas ir nospiedis raketes palaidēja gaili un no kuras vietas. Un ar šiem pierādījumiem jau pilns internets.

    +21
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 18.07.2014. 09.33

“Abu lidmašīnu kontūras un izmēri ir līdzīgi, tāpat arī lidmašīnu krāsojums no attāluma izskatās līdzīgi”

Tautai, kas nozombēta ar mazu bērnu krustā sišanas stāstiem, jau var iebarot arī šādu versiju.

putlers ļično ar savu lidaparātu lidinās virs Doņeckas, jo no 10 km augstuma ir ļoti labi pārredzama visa New-russia un viņam kā ķārtīgam saimniekam savas teritorijas ir jāpārrauga. Te pēkšņi Ukrainas kareivis no zemes redz: eu… re, kur ļotene 10 km augstumā lido… izmērs kā putļeram un krāsa kā putļeram… un kas tur pa iluminatoru lūr? oooo, laikam putļers! laižam raķeti!

+24
-1
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > silvija_vitina 18.07.2014. 10.07

    Krievu murgi ir standarta un nepārsteidz. Tikai tās lidmašīnas NAV līdzīgas. Nav un pat ne tuvu nav – vienai ir 4 dzinēji, otrai – divi. To nu var atšķirt pat vidēji dresēts Rietumāzijas mērkaķis, kur nu vēl mācīts kara lidotājs.

    +19
    0
    Atbildēt

    0

Miķītis, Džeikobs ॐ 18.07.2014. 08.50

Tik NECILVĒCISKU komentāru var izteikt tikai ciniķis un psihiski nelīdzsvarots cilvēks… ANO DP šodien jālemj, lai Kremļa sponsorēti teroristi atdod MH17 melnās kastes ANO, Malaizijas, Nīderlandes vai Ukraines jurisdikcijā! Līdzjūtības #MH17 tuviniekiem!

+21
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu